Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a respins ieri solicitarea premierului Tariceanu care ceruse, recent, dezbaterea Statutului minoritatilor in procedura de urgenta dar a aprobat dezbaterea proiectului legislativ in procedura normala, respectiv
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a respins ieri solicitarea premierului Tariceanu care ceruse, recent, dezbaterea Statutului minoritatilor in procedura de urgenta dar a aprobat dezbaterea proiectului legislativ in procedura normala, respectiv in termen de 30 de zile. Coalitia a fost la un pas de a micsora termenul de 30 de zile la numai 20, printr-o initiativa a UDMR sustinuta de deputatul Kelemen Hunor. Surse din cadrul Biroului ne-au relatat insa ca, in momentul supunerii la vot a solicitarii Uniunii, Daniela Popa (PC), Titu Gheorghiof (PNL) si un reprezentant al PD nici macar nu au catadicsit sa voteze, fapt care a dat castig de cauza Opozitiei. Sursele au precizat ca reprezentantii UDMR au fost nemultumiti de atitudinea colegilor de Coalitie care au tratat cu superficialitate problema Statutului. Aceleasi surse ne-au declarat ca Titu Gheorghiof si-a argumentat lipsa de reactie explicand ca "nu a stiut ce se voteaza". Drept urmare, Kelemen Hunor i-a solicitat sefului deputatilor, Adrian Nastase, sa repete votul deoarece colegii de Coalitie nu au stiut despre ce este vorba. "Nastase a refuzat cerinta celor de la UDMR", au precizat sursele. Durata de 30 de zile in care Statutul va fi dezbatut in comisii a fost votata la solicitarea lui Adrian Nastase, reprezentantii PRM votand impotriva acestui termen. Pesedistul a explicat ca Biroul a respins initierea procedurii de urgenta in contextul in care Executivul nu a trimis la Camera tabelele de concordanta ale Statutului minoritatilor, documente invocate saptamana trecuta de Opozitie. Tabelele cu pricina ar fi demonstrat, potrivit pesedistului, ca initiativa legislativa reprezinta, asa cum sustin reprezentantii Coalitiei majoritare, o cerinta a Uniunii Europene. Solicitarea tabelelor a reprezentat un artificiu procedural al Opozitiei deoarece astfel de documente nu au mai fost cerute in cazul altor legi. Vicepresedintele PRM, Augustin Bolcas a declarat ca, in schimbul tabelelor de concordanta, premierul Tariceanu a trimis Biroului o noua scrisoare in care argumenta ca Romania are nevoie de un proiect al Statutului minoritatilor.
Sustinere cu amendamente
Liderul PD Emil Boc a anuntat ieri ca democratii sustin in principiu proiectul Statutului minoritatilor nationale, cu amendamentele care vor fi convenite la nivelul Coalitiei de guvernare. Boc a facut aceasta precizare, la finalul reuniunii Colegiului Director al PD, in care liderul democrat din Covasna a inaintat conducerii partidului o lista cu observatii in privinta proiectului Statutului minoritatilor, care vor fi analizate de Biroul Permanent National al PD.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.