Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a mostenit un domeniu fara mari probleme. Comunicatiile si tehnologia informatiei reprezinta, de altfel, sectorul la care membrii Guvernului Nastase reveneau de fiecare data at
Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a mostenit un domeniu fara mari probleme. Comunicatiile si tehnologia informatiei reprezinta, de altfel, sectorul la care membrii Guvernului Nastase reveneau de fiecare data atunci cand voiau sa se laude cu progresele facute in vederea aderarii la UE. Ministerul, infiintat in timpul guvernarii PSD, trebuie sa asigure tranzitia Romaniei la "Societatea Informationala", una dintre conditiile impuse de Uniunea Europeana pentru aderare. Concret, termenul de "Societate Informationala" descrie o economie si o societate in care accesul, achizitia, stocarea, prelucrarea, transmisia, raspandirea si utilizarea cunostintelor si a informatiei joaca un rol decisiv. Este vorba despre schimbari in toate domeniile: in adminstratie (e-government), in afaceri (comert electronic), in educatie (educatie la distanta), in cultura (centre multimedia si biblioteci virtuale) si in maniera de a lucra (lucrul la distanta). La baza acestor transformari se afla utilizarea Internetului. De mentionat ca daca in timpul PSD, MCTI avea in subordine Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei si Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii, dupa formarea Guvernului DA, cele doua institutii au trecut in subordinea primului ministru, respectiv a Parlamentului.
Promisiuni din programul de guvernare
Privatizare in comunicatii
Promisiunile facute de ministrul Zsolt Nagy se pliaza perfect pe programul de guvernare din domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, existent pe pagina de Internet a Executivului. La putin timp dupa preluarea mandatului de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy afirma ca o prioritate a mandatului sau o constituie privatizarea societatilor din domeniu, la care statul este actionar. Este vorba despre RomTelecom, Postelecom, Societatea Nationala de Radiocomunicatii, unde statul tebuie sa isi vanda participatiile pana la finalul anului viitor, precum si despre privatizarea Companiei Nationale Posta Romana, care ar trebui sa aiba loc in cei patru ani de guvernare ai Aliantei DA. Ministrul Comunicatiilor a spus ca, prin privatizarea companiei Posta Romana, statul urmareste atragerea unui investitor strategic. "Posta Romana este o companie foarte valoroasa, care detine un monopol pe piata. Din acest punct de vedere, dorim sa atragem si un investitor strategic, iar ulterior avem in vedere listarea pe bursa a actiunilor Postei Romane", a mai spus Zsolt Nagy. El a adaugat ca eficientizarea activitatii companiei ar putea implica reducerea numarului de angajati, Posta Romana avand in prezent 34.000 de angajati. Dupa selectarea consultantului, restructurarea companiei Posta Romana va fi finalizata in cateva luni, privatizarea urmand sa se incheie pana in 2008.
Servicii in banda larga
"Preconizam ca pana in anul 2008, in urma punerii in aplicare a programului de guvernare, cetatenii Romaniei sa beneficieze de telecomunicatii de calitate la un pret accesibil si de acces la servicii in banda larga. De asemenea, atragerea de investitii in domeniu care sa permita crearea de locuri de munca cat mai bine platite, precum si o administratie mai eficienta cu o viteza de raspuns marita la cererile cetatenilor sunt prioritare. Cuvantul de ordine trebuie sa fie operativitatea si cresterea confortului cetateanului", sublinia ministrul Zsolt Nagy.
Autoritate de control independenta
In plan institutional, programul de guvernare prevedea crearea unei institutii de reglementare independente, in conformitate cu cerintele Uniunii Europene. "Urmeaza sa elaboram pachetul legislativ privind institutiile de reglementare si control, aceasta insemnand ca atributiile acestor institutii trebuie reasezate, astfel incat cele de reglementare sa fie sub control parlamentar, iar cele de control sa ramana in subordinea Executivului", declara ministrul. De altfel, in prima parte a acestui an Autoritatea pentru Reglementare in Comunicatii (ANRC) a iesit de sub tutela MCTI, in timp ce Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei s-a plasat direct sub controlul primului ministru.
Internet la sate si orase digitale
Pentru atingerea obiectivelor strategice, ministrul promitea extinderea accesului la servicii de comunicatii la nivel national, instalarea de Centre de Acces Public care sa permita accesul la reteaua publica de telefonie si la Internet in localitatile cu o densitate scazuta a acestor servicii si incurajarea operatorilor regionali alternativi in vederea dezvoltarii buclei locale. In plus, Zsolt Nagy preciza ca va demara programul CityNet, care are in vedere dezvoltarea de "Orase digitale", bazate pe reteaua metropolitana formata din serviciile municipalitatii, rezidenti si servicii comerciale. In domeniul educatiei si culturii, ministrul insista asupra alfabetizarii digitale inca din ciclul primar. "De asemenea, vor fi identificate resurse pentru a retine in tara specialistii bine pregatiti, avand in vedere ca deficitul de resurse umane este evident in zona universitara, dar si in programare", mai promitea ministrul.
Promisiuni personale
Relansarea Cosmorom
Odata instalat pe fotoliul de ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy promitea relansarea, in sase luni, a operatorului de telefonie mobila Cosmorom.
Ce a realizat
"Resuscitarea" Cosmorom
Una dintre cele mai importante reusite ale mandatului lui Zsolt Nagy se refera la relansarea Cosmorom, operator ale carui probleme trenau deja de o perioada buna de timp. La inceputul lunii iulie, in cadrul unei conferinte de presa tinute la sediul MCTI, CosmOTE, divizia de telefonie mobila a grupului elen OTE, anunta transferul sumei de 120 de milioane de euro catre operatorul Cosmorom. Fondurile erau destinate majorarii capitalului social si dezvoltarii infrastructurii. "Prin finalizarea tranzactiei a fost atins unul din obiectivele prioritare ale Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, si anume relansarea celui de-al treilea operator GSM din Romania. Se rezolva, astfel, dupa cinci ani de stagnare, situatia Cosmorom si se prefigureaza intarirea competitiei pe piata interna de telefonie mobila, cu efecte benefice asupra calitatii serviciilor oferite si a scaderii preturilor", declara, cu acea ocazie, Zsolt Nagy.
Relansarea Cosmorom a fost anuntata la sfarsitul lunii septembrie. Presedintele CosmOTE, Evangelos Martigopoulos, a anuntat in 23 septembrie investitii de aproximativ 450 de milioane de euro in urmatorii trei ani, procesul de relansare a operatorului fiind insotit de schimbarea imaginii si a brand-ului companiei pana la finele acestui an. "Obiectivul principal al Cosmorom este de a deveni un jucator cheie pe piata locala a comunicatiilor. Ne propunem ca noul operator sa faca accesibila telefonia mobila pentru fiecare locuitor al Romaniei, prin tarife competitive si noi servicii si produse", a mentionat Martigopoulos. Directorul general al Cosmorom, Nikolaos Tsolas, a afirmat ca Romania este o piata cu mare potential, iar perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, gradul relativ moderat al penetrarii telefoniei mobile (peste 50%), mediul economic si politic reprezinta conditii favorizante pentru succesul operatiunii de relansare a operatorului roman. Infiintata in 1999, compania Cosmorom si-a inceput activitatea in anul 2000 si avea, la sfarsitul anului 2004, o cota sub 1% din piata de telefonie mobila.
Posta in pregatiri
Tot in luna iulie, ministrul de resort anunta demararea procesului de listare pe bursa a pachetului de 46% din actiunile RomTelecom, apartinand statului roman, si inceperea privatizarilor SN Radiocomunicatii SA si a CN Posta Romana. Anuntul survenea dupa ce Executivul aprobase hotararile care initiau procesele de selectare a consultantilor internationali, care vor audita cele 3 companii si vor propune strategiile de listare pe bursa a actiunilor detinute de stat la RomTelecom, precum si de privatizare a SN Radiocomunicatii SA si de restructurare, pregatire si privatizare a CN Posta Romana SA.
In acest context, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a initiat, la inceputul lunii septembrie, procesele de restructurare si privatizare ale Postei Romane prin solicitarea unor servicii de consultanta specifice. Pana la data de 12 octombrie 2005, termenul limita stabilit, au fost depuse 23 de scrisori de interes din partea firmelor si a bancilor de investitii de reputatie internationala interesate sa ofere consultanta in aceste procese. In prezent, scrisorile sunt in perioada de evaluare de catre comisia numita prin ordin al ministrului, urmand ca toti cei selectati pe lista scurta sa fie notificati si invitati sa intre in posesia cererii de oferta. Potrivit ministrului Zsolt Nagy reducerea numarului de angajati a fost convenita in luna aprilie a acestui an, in urma grevei declansate la Posta Romana. Modul in care va avea loc aceasta reducere de personal va fi propus de consultantul care va fi selectat pentru procesul de restructurare, iar deciziile finale vor fi luate de Consiliul de Administratie. "Restructurarea si privatizarea Postei Romane vor fi facute doar pe baza propunerilor consultantului sau consultantilor ce vor fi angajati, in masura in care va exista o decizie a Consiliului de Administratie in acest sens, in asa maniera incat activitatea de baza a companiei sa nu fie afectata, iar cetatenii sa beneficieze in continuare de servicii de calitate la preturi competitive", a explicat ministrul.
In ceea ce priveste Societatea Nationala de Radiocomunicatii, MCTI a initiat, la sfarsitul lui octombrie, procedura de solicitare de consultanta, in vederea privatizarii. Pana pe data de 9 octombrie, bancile de investitii de reputatie internationala interesate si eligibile pot depune scrisori de interes. Acestea vor fi evaluate de catre comisiile MCTI, iar cele selectate pe lista scrurta vor fi invitate sa depuna cereri de oferte.
RomTelecom in drum spre bursa
In cazul RomTelecom, noua banci de investitii de reputatie internationala depusesera pana la termenul limita, stabilit in 2 noiembrie, oferte pentru consultanta financiara pe piata locala si internationala de capital. De mentionat ca de etapa de preselectie trecusera 11 banci de investitii. Potrivit MCTI, pentru privatizarea RomTelecom au depus oferte CA/IB, Goldman Sachs, ABN-AMRO si Rotschild, consortiului format din Citibank, EFG Eurobank si Ergasias SA, consortiului format din CSBF si IEBA Trust, consortiului format din Deutsche Bank, BRD Securities si Alpha Finance, consortiului format din HSBC, BCR Securities si Dresdener Kleinwort Wasserstein, consortiului format din JP Morgan, RAEF, Intercapital Invest si Linklaters, consortiului format din Merrill Lynch si BT Securities, consortiului format din Morgan Stanley si Raiffesen Bank si consortiului format din UBS, ING Securities si CET. "Treptat, vom vinde si restul actiunilor ramase in proprietatea statului", a adaugat Nagy. Reamintim, grupul elen de telecomunicatii OTE detine, din anul 2003, 54,01% din actiunile RomTelecom.
Telefonie de generatia a treia
Un eveniment al primului semestru al anului a fost lansarea in Romania a serviciilor de telefonie de generatia a treia. Primele doua licente 3G au fost inmanate de presedintele IGCTI companiilor MobiFon (operatorul retelei Connex) si Orange Romania, urmatoarele doua urmand sa fie scoase la licitatie pana la finalul anului. De mentionat ca Nikolaos Tsolas, directorul general Cosmorom, a afirmat, cu ocazia relansarii operatorului de telecomunicatii, ca societatea pe care o reprezinta este interesata de obtinerea unei licente 3G. Telefonia de generatia a treia permite accesul la servicii de ultima ora, precum video apelul, receptia si trimiterea de e-mailuri de dimensiuni mari, accesarea Internetului de mare viteza, precum si transfer de continut video mobil (televiziune, muzica, video clipuri, divertisment). Viteza de transmisie a informatiilor este intre 384 Kbps/secunda- 2 megabiti/secunda.
Numar unic pentru urgente
Tot in luna aprilie a fost introdus si "112" ca numar unic pentru apelurile de urgenta. Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta in retelele publice de telefonie a devenit functional incepand cu 17 aprilie 2005, ora 00.00. Prin apelarea gratuita a numarului unic pentru apeluri de urgenta 112 se asigura comunicarea rapida si eficienta cu autoritatile si dispeceratele de urgenta (Politie, Ambulanta, Inspectoratele pentru situatii de urgenta). 112 poate fi apelat din retelele de telefonie fixa si mobila, inclusiv de la telefoanele publice. De precizat ca resursele de comunicatii apartinand operatorilor retelelor publice de telefonie fixa si mobila si utilizate exclusiv pentru serviciul de urgenta 112 se pun gratuit la dispozitia operatorului Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta.
Internet in 17 scoli defavorizate
La capitolul privind educatia copiilor in domeniul informational, au fost inlcuse 17 scoli pilot in proiectul Economia bazata pe Cunoastere, care trebuie dotate cu calculatoare si conectate la Internet de mare viteza pana in luna octombrie. Scolile apartin primelor 9 comunitati dezavantajate din punct de vedere al accesului la cunoastere incluse in proiect: Pilu (Arad), Albestii de Muscel (Arges), Lapusnicu Mare (Caras Severin), Corund (Harghita), Ostra (Suceava), Jurilovca (Tulcea), Sinca (Brasov), Aninoasa (Hunedoara), Targu Lapus (Maramures). Proiectul Economia bazata pe Cunoastere, este implementat printr-un imprumut estimat la 80 milioane de dolari, acordat de Banca Mondiala. Initial a fost disponibila o suma de 2 milioane de dolari, iar Ministerul Comunicatiilor si Ministerul Finantelor Publice au finalizat negocierile pentru noi transe in valoare de de 69,4 milioane de dolari (60 milioane de dolari - Banca Mondiala si 9,4 milioane de dolari contributia Guvernului Romaniei). In urmatorii ani, aproximativ 300 de retele virtuale locale servind ca "centre de cunoastere" urmeaza sa fie infiintate in mediul rural si mic urban, pentru a furniza informatii si servicii online catre cetateni si mediul de afaceri.
Ghiseu virtual si ora oficiala
In rest, au fost lansate licitatii pentru o multime de proiecte, care nu au inceput deocamdata sa dea roade. Astfel, la sfarsitul lunii iulie MCTI a lansat procedura de licitatie pentru proiectul pilot de introducere a sistemului Power Line Communications (PLC), care va permite furnizarea de servicii de comunicatii prin reteaua electrica de joasa si medie tensiune. "Prin utilizarea PLC se poate valorifica in domeniul comunicatiilor o infrastructura existenta in marea majoritate a locuintelor, cea electrica. Astfel se creeaza premisele dezvoltarii serviciului universal de tip acces la punct fix, avand in vedere ca majoritatea locuintelor sunt conectate la reteaua de electricitate", a declarat ministrul, Zsolt Nagy.
Si ora oficiala a Romaniei a facut obiectul unei licitatii. "Sistemul informatic, disponibil permanent, pentru furnizarea on-line a orei oficiale a Romaniei va asigura existenta unei referinte unice la nivel national", a precizat Zsolt Nagy. El a explicat ca aceasta informatie de timp trebuie sa fie unica pentru toti si raportata la o referinta nationala, pentru a putea fi puse in practica legile privind marca temporala si notarul electronic. De asemenea, existenta unei ore oficiale este importanta in incheierea contractelor de comert electronic. "Sistemul pentru furnizarea on-line a orei oficiale a Romaniei consta in realizarea unui sistem disponibil pe Internet, capabil sa asigure sincronizarea in timp real a unui server sau calculator cu informatia de timp furnizata de etalonul national, cu o exactitate cuprinsa intre 1 ms si cateva zeci de milisecunde in functie de tipul retelei", a completat Nagy. O alta licitatie, lansata la sfarsitul lunii august, vizeaza realizarea "Ghiseului virtual de plati". Este vorba despre achizitia unei solutii informatice care sa faciliteze plata on-line, prin intermediul cardului bancar, a debitelor catre bugetul de stat si bugetele locale. Sapte oferte fusesera depuse in acest sens, pana la jumatatea lunii septembrie, termenul limita pentru depunerea de oferte. Ofertele sunt valabile 45 zile, iar termenul limita de prestare a serviciilor este de 75 de zile de la semnarea contractului.
"City Net" amanat
Pe de alta parte, proiectul "City Net" nu mai poate fi aplicat in acest an din lipsa de fonduri. De mentionat ca Zsolt Nagy estima in aprilie ca pana la sfarsitul lunii iunie va fi selectat primul oras digital. Prin intermediul "City Net", cetatenii ar trebui sa aiba acces la servicii administrative in format digital. Conform declaratiilor ministrului, pana la finele anului 2008, numarul oraselor digitale ar trebui sa ajunga la 12. "Vizam orasele cu peste 200.000 de locuitori, unde putem dezvolta parteneriate de tip public-privat in domeniul IT&C atat cu autoritatile locale, cat si cu societatile comerciale", a mai spus Nagy.
Initiative legislative
Sapte Ordine
In acest an ministrul a semnat 7 ordine: pentru abrogarea Ordinul nr. 298/2003 privind procedura de acordare a avizelor necesare pentru infiintarea si functionarea asociatiilor si fundatiilor, pentru modificarea Ordinului nr. 184/2004 pentru aprobarea Documentului de politica si strategie privind privind implementarea serviciului universal, pentru aprobarea normelor tehnice si metodologice pentru aplicarea Legii 589/2004 privind regimul juridic al activitatii electronice notariale, pentru punerea in functiune a Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta, privind calitatea retelelor de distributie prin cablu pentru semnale de televiziune si radiodifuziune, privind procedura acordarii, suspendarii si retragerii deciziei de acreditare a furnizorilor de servicii de certificare, privind aprobarea Listei standardelor romane care au adoptat standardele europene armonizate pentru echipamentele radio si echipamentele terminale de telecomunicatii.
"Recolta" slaba
In sistemul de comunicatii nu au existat in ultimul timp acuze de frauda. Exista portalul e-frauda.ro, prin intermediul caruia pot fi reclamate actiunile de frauda informatica.
Reclamatiile sunt transmise apoi organelor de urmarire penala. Din pacate nu exista insa date privind numarul de astfel de sesizari rezolvate. Ministrul Zsolt Nagy ne-a declarat ca are in vedere sa realizeze un grup de investigatii in acest sens.
Telefonului fix i-a sunat ceasul
In 2002, telefonia fixa reprezenta 45,2% din totalul abonatilor la serviciile telefonice. De atunci si pana astazi, telefonia fixa si-a depreciat indicele, ajungand sa detina mai putin de 30 % din totalul abonatilor.
Internetul, drogul mileniului III
Gigantica retea de calculatoare, Internetul ofera acces la informatii din domeniile cele mai diverese, fiind, in acelasi timp, o imensa baza de date, dar si un mijloc de comunicare rapida intre utilizatorii sai. Utilizatori care tind sa devina din ce in ce mai fideli si mai dependenti.
"Stramosul" sau a aparut in anii '60 si avea intrebuintare strict militara. Ulterior, principiul a inceput sa fie folosit si de catre civili, initial fiind vorba despre o retea de doar patru computere, intre Universitatile din Utah, Santa Barbara si Los Angeles si Institutul Standford. La inceputul anilor '70, erau doar 50 de computere legate in retea. Un deceniu mai tarziu, numarul lor a crescut considerabil. Dar adevarata explozie a avut loc abia in anii '90. De atunci, Internetul creste continuu, transformandu-se intr-un adevarat drog pentru utilizatorii sai.
Cu ajutorul catorva comenzi simple, se pot accesa miliarde de pagini de informatie, se pot stabili legaturi prin posta electronica (e-mail), completa formulare si achizitiona diferite produse folosind un sistem securizat de plata electronica. Iar acest lucru da dependenta, pentru ca totul se produce rapid, eficient si, de cele mai multe ori, cu costuri reduse. Cu ajutorul Internetului, orice persoana poate face schimb de informatii cu alti utilizatori, poate participa la liste de discutii pe diferite teme, poate sa transmita si sa primeasca documente (fisiere text, audio, video etc.). De asemenea, pot fi urmarite transmisiuni ale televiziunilor, poate fi ascultat radioul, se pot derula convorbiri telefonice si, mai nou, video-telefonice. Desi incepuse sa se manifeste ca o resursa gratuita pentru toata lumea, Internetul a capatat accente comerciale, fapt ce i-a determinat pe multi sa ia "atitudine". Asa au aparut hackerii, crackerii si cei care, incalcand legislatia nationala si internationala, se ocupa de distribuirea libera de programe, filme si muzica. (Marius BATCA)
Ministrul Zsolt Nagy - cum rezulta din scripte
Coordonatorul de campanie
Nascut in iunie 1971 si tatal a doi copii, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, este doar cu patru luni mai batran decat "mezinul" Cabinetului Tariceanu, Bogdan Olteanu, ministrul pentru relatia cu Parlamentul. Chiar daca mai putin cunoscut, Nagy a urmat o traiectorie constant ascendenta in cadrul Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR). Rubrica privind experienta profesionala din CV-ul ministrului are primele date completate in 1995, cand Zsolt Nagy era referent principal pentru administratie publica, pentru ca in 2003 sa ajunga vicepresedinte executiv UDMR pentru tineret, vicepresedinte executiv pentru organizatii teritoriale si vicepresedinte executiv UDMR pentru organizatii teritoriale si administratie publica locala. Anul 2004 l-a gasit, deja, in pozitia de conducator al programului de colaborare dintre UDMR si Ministerul Informaticii si Comunicatiei din Ungaria, privind societatea informationala. De altfel, actualul ministru al Comunicatiilor are pregatire in domeniu, absolvind facultatea la Universitatea Tehnica din Cluj Napoca, Facultatea Automatica si Calculatoare, ca Inginer diplomat, profilul stiinta Sistemelor si a Calculatoarelor. De mentionat ca, ministrul, care a terminat un liceul de matematica fizica Bolyai Farkas din Targu Mures, vorbeste impecabil romana, fara nici cea mai mica urma de accent, chiar daca in CV-ul afisat pe site-ul MCTI declara la capitolul limbi straine ca este vorbitor de limba maghiara ca limba materna. Pentru a-si completa cunostintele (politice de asta data), Zsolt Nagy a invatat continuu in perioada 1996-2000. Astfel, in 1996-1997 a absolvit cursuri in cadrul Young Political Leader's School, International Republican Institut, in 1998-1999 a urmat cursuri pentru tineri lideri politici "Building the Future Together" la Fundatia pentru Pluralism si DAC Ungaria, si tot in 1999, a participat la alte cursuri la Washington. In 2000, Nagy a frecventat Political leader school, Robert Schiman Institute din Budapesta. In paralel, Zsolt Nagy a facut pasi importanti in cariera politica. Daca in 1996 era loctiitorul sefului de campanie nationala pentru alegerile generale, in 2004 a fost el insusi seful campaniei nationale pentru alegerile generale. Ministrul pare a avea reale calitati organizatorice avand in vedere faptul ca in ultimii ani a organizat mai multe congrese UDMR si a fost sef de campanie pentru referendumul privind modificarea Constitutiei.
Scandaluri in mass-media
Prea cuminte
Zsolt Nagy nu a fost implicat in scandaluri inainte de numire si nici din fotoliul ministerial nu a facut prea multe valuri. Actiunile ministrului comunicatiilor au incins spiritele in doua randuri. Niciodata nu s-au facut, insa, valuri prea mari. Acuze in presa au fost formulate in urma unei conferinte tinute de Zsolt Nagy la Oradea impreuna cu omologul sau ungar. Ministrul roman a fost acuzat ca a facut declaratii in limba maghiara fara a fi asigurata traducerea in limba romana. In replica, Ministerul Comunicatiilor a precizat printr-un comunicat ca Zsolt Nagy a raspuns tuturor ziaristilor in ambele limbi, indiferent daca intrebarile erau adresate de reprezentantii presei locale sau veneau din partea jurnalistilor care au insotit delegatia oficiala maghiara. "Mai mult, traducerea simultana a intrebarilor adresate si a raspunsurilor ministrului Kalman Kovacs a fost asigurata in permanenta, astfel incat mesajul sa ajunga in mod clar la toti participantii", preciza MCTI.
Recent, un proiect legislativ MCTI privind implementarea sistemelor de comunicatii prin tehnologia Personal Handyphone System (PHS), a facut, de asemenea, obiectul unor acuzatii formulate in presa. Ministrului de resort i se atragea atentia ca "balbele" sale pot genera statului roman pierderi importante. Si de aceasta data ministrul a ales sa isi transmita replica prin intermediul unui comunicat de presa. "De la inceputul mandatului actualei conduceri a MCTI, in bugetul statului au intrat 60 de milioane euro pentru licentele 3G, 28 de milioane euro pentru licenta Cosmorom, iar sub forma de investitii au mai fost atrase 120 de milioane de euro pentru reactivarea Cosmorom dupa mai multi ani. De asemenea, RomTelecom va investi alte 390 de milioane de euro pentru dezvoltarea companiei si cresterea gradului de penetrare a telefoniei fixe pe teritoriul Romaniei'', se arata in comunicatul MCTI, remis in replica la acuzatiile aparute in presa.
Banii de pe fir si din aer
"Patron" peste o piata de 4 miliarde de euro
Piata romaneasca IT&C este intr-o continua evolutie, chiar daca diferenta fata de cifrele vehiculate in Uniunea Europeana ramane semnificativa. Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, estima in aprilie ca piata tehnologiei informatiei si comunicatiilor din Romania va depasi, la finele acestui an, o valoare de 4,15 miliarde de euro, nivel superior cu 14,2% celui din 2004. Potrivit ministrului Nagy, la un ritm anual de crestere de circa 15%, piata IT&C ar atinge in anul 2007, momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, nivelul de 5,4 miliarde de euro, iar in 2010 ar putea depasi opt miliarde de euro. Potrivit ANRC, la 30 iunie 2005 existau pe piata 243 de furnizori autorizati pentru serviciile de telefonie fixa din care 64 activi. De asemenea, numarul de clienti pentru servicii de telefonie fixa furnizate de operatori alternativi a crescut cu aproape 300% in prima jumatate a acestui an fata de nivelul inregistrat la sfarsitul lui 2004, pana la 185.323 abonati.
"Ne asteptam ca penetrarea telefoniei fixe sa creasca in urmatorii ani, apropiindu-se de rata medie a celor 10 noi state membre ale Uniunii Europene", a spus Nagy. In prezent, acoperirea telefoniei fixe se situeaza la aproximativ 21%, in timp ce media in cele 10 noi state membre UE depaseste 35%. Ministrul Nagy a mai precizat ca tendinta crescatoare in privinta numarului de abonati GSM se va mentine si in urmatorii ani. Rata de penetrare a telefoniei mobile ajunsese, conform ANRC, la jumatatea acestui an, la 52,5% din totalul populatiei, numarul celor care utilizau servicii de telefonie mobila fiind de 11,3 milioane, fata de 250.000 in 1997. "Estimez ca in decembrie 2005 acoperirea telefoniei mobile va fi de 57%", a explicat Nagy.
Potrivit estimarilor Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), piata de software va creste cu cel putin 25% in cursul acestui an. De asemenea, pentru 2006 se asteapta o majorare cu 40% a pietei de software, dupa ce 2005 va marca o echilibrare intre segmentele hardware si software. "In acest moment, piata romaneasca este caracterizata prin imaturitate, ponderea software si servicii fiind de sub 29% din totalul pietei IT", apreciaza ANIS. De mentionat ca in 2004 piata de software si servicii a fost de 160-170 milioane de euro. Cheltuielile IT pe cap de locuitor in Romania sunt de 36 euro, mult mai mici decat cele inregistrate in Uniunea Europeana, unde se ajunge la aproximativ 700 euro.
In acest an cererea pe piata IT provine, in special, din partea sectorului bancar, a marilor furnizori de apa, curent, gaze, in timp ce pentru viitor cel mai mare potential este asociat sectorului public, mai ales avand in vedere integrarea in UE. Printre cele mai cerute sunt solutiile de gestiune a intreprinderii (ERP/EAS), solutiile de gestiune a documentelor si a continutului, solutiile de securitate si solutiile dedicate industriilor verticale (medical, bancar, administratie locala, hoteluri, distributie).
Asociate acestora sunt serviciile software de consultanta, mentenanta, audit, procesare, call-center. Cea mai mare concentrare de IT se afla in Bucuresti (peste 50%), urmand centre precum Timisoara, Cluj, Iasi, Constanta. Salariul mediu brut in industria de software si servicii este de 310 euro.
Orase digitale
Care sunt principalele obiective pe care vi le-ati trasat?
Obiectivele mele sunt cele formulate in programul de guvernare. Punctul cel mai important din domeniul comunicatiilor este cel referitor la privatizare. Am in vedere privatizarea Societatii Nationale de Radiocomunicatii, vanzarea actiunilor detinute de stat la RomTelecom si privatizarea Postei Romane, respectiv vanzare a participatiilor la Postelecom.
Care a fost cea mai mare reusita pe care ati inregistrat-o pana acum in functia de ministru al Comunicatiilor?
Un obiectiv foarte important a fost rezolvarea situatiei Cosmorom. Am promis la inceputul mandatului ca in termen de jumatate de an gasim o solutie si am anuntat deja solutia: 120 de milioane de euro investiti de CosmOTE, plus 28 de milioane de dolari pentru licenta. In aceste conditii operatorul va fi relansat in cursul acetui an. Aceasta a creat premisa pentru a merge mai departe cu procesul de listare pe bursa a actiunilor RomTelecom.
Ce va reprosati?
Nu am reusit sa rezolvam problema operatorului Postelecom. Speram, insa, sa gasim solutii in curand.
Cand va fi disponibil serviciul on-line privind ora nationala a Romaniei?
Pana la sfarsitul lunii noiembrie.
Cand va avea Romania primul oras digital?
Speram ca anul viitor sa avem primul oras digital. Nu putem introduce acest concept din acest an din lipsa de fonduri. Sunt foarte multe orase dispuse sa implementeze sistemul. Deocamdata avem insa in vedere Brasov, Ramnicu Valcea si Timisoara. Orasul digital va dispune de o retea metropolitana, care va permite fiecarui cetatean sa beneficieze de o priza pentru Internet, televiziune, mai multe retele de telefonie si sa poata sa intre in legatura cu administratiile locale.
Aveti deja cereri privind utilizarea ghiseului virtual?
Exista administratii care si-au exprimat interesul pentru utilizarea acestei solutii. Ma refer la Prefectura Bucuresti, care ar vrea sa foloseasca Ghiseul virtual pentru plata taxelor pentru eliberarea de pasapoarte si la Consiliul Judetean Cluj.
Cine se ocupa de imaginea dumneavoasta? Apelati la sfaturile unui profesionist atunci cand va achizitionati hainele?
Nu. Mi le cumpar personal.
Cum reusiti sa impacati munca de ministru cu familia care a ramas in Cluj?
Incerc sa ajung in Cluj macar o data pe saptamana sa imi vad copiii.
Imaginea ministrului
Omul din umbra
Nu a prea avut imagine inainte de numirea in functia de ministru al Comunicatiilor. In 2004, a condus campania electorala a UDMR atat pentru alegerile locale, cat si pentru cele generale, dar a ramas in umbra. In 2004, cand se vehicula posibilitatea infiintarii unui post TV maghiar exclusiv pentru UDMR, Zsolt Nagy era propus pentru functia de director al televiziunii. Presedintele UDMR, Marko Bela, afirma in acest context ca "televiziunea maghiara transilvaneana va fi un forum excelent si de neinlocuit pentru cultura maghiara din Transilvania, pentru viata publica si economica din Transilvania, deopotriva". Se pare, insa, ca proiectul pentru care trebuia sa vina 300 de milioane de forinti, direct din partea Guvernului de la Budapesta, a fost deocamdata abandonat. Si dupa asezarea in fotoliul de ministru imaginea a ramas aproape la fel de stearsa. De mentionat ca 70% dintre repondentii unui sondaj realizat de CURS in luna iulie nu aveau nici o parere despre activitatea lui Zsolt Nagy sau nu auzisera niciodata de el. Dintre cei care isi formulasera o parere, 20% erau nemultumiti, iar 10% multumiti. "Nu sunt cunoscut pentru ca am un domeniu fara probleme. Pentru ca la Comunicatii nu se dezbat probleme legate de pensii sau medicamente, spre exemplu, subiectele nu sunt atat de interesante pentru populatie. In general, cand lucrurile merg bine, nu reprezinta subiecte de presa", declara ministrul in cadrul interviului pe care ni l-a acordat. De altfel, ministrul s-a grabit sa ne prezinte imediat dupa interviu datele privind aparitiile in presa audio-vizuala si scrisa, care se incadrau in parametrii normali pentru un ministru care pastoreste un domeniu fara mari probleme.
Averea ministrului
Un Volvo
Conform declaratiilor de avere si de interese, Zsolt Nagy nu este un ministru foarte bogat. Detine un apartament in Cluj, cu o suprafata de 70 mp, doua masini, una marca Ford si cealalta Volvo (din 1996 si respectiv 2001) si este titular a doua conturi bancare, unul in valoare de 230 de milioane de lei vechi si unul in valoare de 3200 de euro. Ministrul detine 50% din actiunile firmei "Nap Consulting" SRL, societate care se ocupa cu activitati de studiere a pietei de sondaj, precum si 7% din "Galopp" SRL, firma cu sediul in localitatea Mitresti din judetul Mures care are ca principale obiecte de activitate hoteluri si moteluri cu restaurant.
Filiera maghiara
RomTelecom vorbeste ungureste
Chiar daca nu a trecut Ardealul, in mod explicit, intre prioritatile sale, ministrul Zsolt Nagy nu a uitat de unde se trage. A inaugurat, la inceputul lunii august, impreuna cu omologul sau maghiar primul punct de acces la Internet "e-Transilvania" si a lansat cam tot in aceeasi perioada serviciul de informatii in limba maghiara al RomTelecom, 932. De mentionat ca noul serviciu s-a bucurat de succes, circa 60.000 de transilvaneni apelandu-l in prima luna de la lansare. Ca o confirmare a succesului serviciului 932, ministrul a primit, chiar un cadou din partea deputatului UDMR de Covasna Tamas Sandor. Acesta i-a daruit lui Zsolt Nagy o actiune a Societatii Anonime de Telefoane din 1930, precizand ca aceasta face parte din colectia sa personala. Serviciul de informatii in limba maghiara poate fi accesat din reteaua RomTelecom, formand 932, sau prefix de judet si 932 din alte retele de telefonie, si este disponibil zilnic, intre orele 07.00-22.00. Tariful perceput este de 0,15 euro pentru fiecare apel. Toate apelurile efectuate catre acest numar sunt directionate catre serviciul Numere Clienti din Brasov, care dispune de un numar de opt operatori, vorbitori de limba maghiara. Avand insa in vedere succesul de care s-a bucurat serviciul 932, ministrul Comunicatiilor a mentionat ca numarul operatorilor de la Brasov ar putea fi suplimentat.
Prieten la catarama cu omologul ungar
Relatia cu Ungaria a reprezentat, de altfel, un punct foarte important in activitatea desfasurata din fotoliul de ministru al Comunicatiilor de Zsolt Nagy. Chiar daca a participat la evenimente de toate felurile, pornind de la lansarea unei tabere IT la Telega si pana la intruniri europene la nivel inalt, fiind activ pe plan international, preferinta pentru dezvoltarea colaborarii cu autoritatile maghiare a fost vadita.
Oficialul roman s-a intalnit in mai multe randuri cu ministrul maghiar al Comunicatiilor, iar intre primele actiuni intreprinse de Zsolt Nagy ca ministru s-a aflat incheierea unui memorandum de intelegere in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor cu autoritatile ungare. Potrivit memorandumului, pe parcursul acestui an ar trebui infiintate 90 de puncte de acces la Internet "e-Transilvania", cu precadere in mediul rural. De subliniat, ca ministrul a iesit bine la evaluarea facuta de UDMR, inainte de remanierea Guvernului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.