Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul unei intalniri avute cu magistratii din toata tara, la Eforie Sud, ca in cursul lunii noiembrie va fi finalizat proiectul de Lege privind salarizarea magistra
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul unei intalniri avute cu magistratii din toata tara, la Eforie Sud, ca in cursul lunii noiembrie va fi finalizat proiectul de Lege privind salarizarea magistratilor. Prin proiectul de lege se va elimina sporul de 40 la suta de care beneficiaza procurorii anticoruptie si antifrauda, dar si judecatorii care solutioneaza astfel de cauze. In opinia ministrului Justitiei, citat de Mediafax, sporul de 40 la suta reprezinta o discriminare in randul magistratilor, mai ales ca initial de acest spor au beneficiat procurorii si judecatorii care au instrumentat dosare de coruptie, pentru ca apoi acesta sa se extinda si la procurori de la Parchetul instantei supreme, si la judecatori ai Curtii Constitutionale. "Nu stiu ce legatura au cu lupta anticoruptie judecatorii Curtii Constitutionale", a declarat Macovei. Ministrul Justitiei s-a referit si la "procurorii de protocol" din Parchetul instantei supreme, care beneficiaza de sporul de 40 la suta, de care ar fi trebuit sa se bucure doar procurorii anticoruptie si cei ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.
Ministrul le promite procurorilor conditii decente
Pe de alta parte, ministrul le-a comunicat procurorilor faptul ca s-a incheiat un acord cu Banca Mondiala care va acorda Justitiei un imprumut de 130 de milioane de dolari. Totodata, Macovei i-a rugat pe procurori sa lucreze in continuare in conditiile actuale, spunandu-le ca va face tot ce va putea pentru a le asigura locuri de munca decente.
CSM sustine actiunea MJ
De altfel, si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dan Lupascu a precizat ca CSM va sprijini eforturile Ministerului Justitiei pentru initierea unui proiect de act normativ privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si ale altor categorii de personal din sistemul Justitiei. Totodata, Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat ca importanta includerea in proiectul Bugetului pe anul 2006 a fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale restante ale procurorilor.
Lupascu preciza in urma cu ceva timp, printr-o adresa trimisa ministrului de Finante, Sebastian Vladescu, ca un sistem judiciar independent, impartial, credibil si eficient constituie o conditie necesara pentru asigurarea suprematiei legii si garantarea principiilor constitutionale ale separatiei si echilibrului puterilor in stat. Reforma sistemului judiciar implica realizarea unui ansamblu de masuri de ordin institutional a caror implementare necesita eforturi financiare speciale ale Guvernului, care s-a angajat sa le asigure prin Strategia de reforma a sistemului judiciar pe perioada 2005-2007, se arata in adresa catre ministrul Finantelor, publicata pe site-ul CSM. In aceeasi adresa se mai arata ca garantarea independentei Justitiei se asigura si prin salarizarea corespunzatoare eforturilor depuse si importantei muncii prestate a judecatorilor si a procurorilor, precum si prin plata drepturilor salariale restante ale acestora. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.