1918(I)
* 12/25 apr. In entuziasmul celor prezenti, I. Bogdan anunta unirea Basarabiei cu Romania, "ceruta la 9 aprilie (stil nou) de aproape unanimitatea Sfatului tarii din Chisinau". "Este semnul reinvierii lor la viata nationala roman
1918(I)
* 12/25 apr. In entuziasmul celor prezenti, I. Bogdan anunta unirea Basarabiei cu Romania, "ceruta la 9 aprilie (stil nou) de aproape unanimitatea Sfatului tarii din Chisinau". "Este semnul reinvierii lor la viata nationala romaneasca, este nadejdea de mai bine ce se revarsa din inimile celorlalti romani, este glasul care ne spune ca oricat de mari ar fi dezamagirile prezentului, increderea in puterea de viata a poporului nostru nu trebui sa ne paraseasca nici un moment. Plini de aceasta incredere sa strige dar cu toti: Traiasca Romania unita pentru totdeauna cu Basarabia!" Este trimisa o telegrama presedintelui Consiliului de Ministri, Al. Marghiloman, din care citam: "Acuma, cand dupa 106 ani de despartire, Basarabia, prin ajutorul lui Dumnezeu si vointa fiilor ei, se intoarce la patria-mama, Academia, adanc miscata, va roaga sa transmiteti fratilor nostri mult doriti, salutarile si increderea ei ca, prin virtutile lor si puterea lor de viata, vor contribui la inaintarea si intarirea patriei si neamului nostru".
* 19 apr./2 mai Presedintele Consiliului de Ministri, Alexandru Marghiloman, raspunde telegramei Academiei Romane, subliniind ca: "Cu totii ne exprimam increderea ca Academia, reluand firul de la 1866, va da unirii sufletesti si politice ce s-a infaptuit in ziua mare de 28 martie/9 aprilie consacratiunea unei chemari in sanul ei".
* 10/23 mai Se anunta stingerea din viata a poetului George Cosbuc, caracterizat de I. Bogdan ca "un poet in sufletul caruia s-au reflectat mai bine de un sfert de veac toate aspiratiunile sanatoase ale neamului nostru, in vorba caruia s-au intrupat, in cea mai frumoasa si curata forma, idealurile si durerile acestui neam".
* 16/29 mai Elena I. Dalles lasa prin testament Academiei Romane doua imobile din Bucuresti, "dupa daramarea carora, Academia sa construiasca o cladire frumoasa si incapatoare... in asa fel incat sa poata avea salile necesare pentru expozitiuni artistice de tot felul..., apoi pentru expuneri si auditiuni muzicale... si, in fine, pentru cursurile si conferentiunile asociatiunii Universitatii populare din Bucuresti..."
* 8/21 oct. La sesiunea anuala, tinuta la Iasi, se citeste telegrama trimisa de "Societatea istorico-literara" din Chisinau, incheiata cu urarea ca "lucrarile sesiunii care se deschide in anul unirii Basarabiei cu Romania, in Iasii pribegiei eroice si nadejdii romanesti, sa se incheie odata cu mult asteptata sarbatoare a unirii nationale si politice a tuturor romanilor". I. Bianu prezinta un raport privind activitatea Academiei sub ocupatia straina. Este ales Biroul Academiei format din P. Poni, presedinte, Duiliu Zamfirescu, I. Bogdan si Victor Babes, vicepresedinti.
(Selectie din lucrarea "Istoria Academiei Romane in date", de Dorina N. Rusu)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.