Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a anuntat ca inspectorii CSM si-au extins cercetarile si in alte cazuri in care magistratii au fost sunati de politicieni, pentru a se stabili daca au existat imixtiuni in actul de justitie. "Ne inte
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a anuntat ca inspectorii CSM si-au extins cercetarile si in alte cazuri in care magistratii au fost sunati de politicieni, pentru a se stabili daca au existat imixtiuni in actul de justitie. "Ne intereseaza aspectele juridice unor astfel de situatii si nu vrem sa fim implicati in dispute politice", a spus Dan Lupascu (foto). Dan Lupascu sustine ca trebuie sa inceteze practicile de a telefona procurorilor pentru informari despre dosare, iar actiunile magistratilor care folosesc alte cai decat cele legale trebuie sa fie reprimate. "Trebuie sa inceteze conceptia ca Justitia se afla sub papucul politicului", spune seful CSM.
CSM a declansat, in cursul saptamanii trecute, verificarile in cazul telefonului dat de premierul Romaniei procurorului general, Ilie Botos, in cazul Patriciu. Reamintim ca fostul consilier prezidential Elena Udrea a declarat intr-o emisiune televizata ca premierul Tariceanu l-a sunat pe Ilie Botos pentru a-l intreba despre cazul Dinu Patriciu. Ministerul Public a confirmat apoi acest lucru, precizand insa ca Ilie Botos i-a comunicat primului ministru ca doar procurorul de caz cunoaste exact acuzatiile pe care i le aduce lui Dinu Patriciu, anchetatorul fiind cel care instrumenteaza direct dosarul. "Am discutat cu procurorul Botos si-n alte ocazii, am fost informat despre alte situatii critice legate de retinerea unor persoane, am fost sunat de procuror sa mi se spuna ca au nevoie de ajutor, de exemplu in cazul investigatiei de la RAFO", a afirmat la randul sau Tariceanu. Cert este ca CSM urmeaza sa aprecieze daca a existat sau nu o atingere a independentei Justitiei prin telefonul dat de premierul Calin Popescu Tariceanu procurorului general Ilie Botos. "Justitia nu este subordonata nimanui in afara autoritatii judecatoresti", a spus Lupascu.
Un alt caz verificat de CSM se refera, potrivit Mediafax, si la telefonul primit de procurorul general al Departamentului National Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, de la presedintele executiv al Partidului Social Democrat, Adrian Nastase. Seful DNA a recunoscut, intr-o conferinta de presa, ca a fost sunat, in septembrie, de catre presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, in legatura cu dosarul referitor la modul de achizitionare a unui teren. Atunci, intrebat fiind de jurnalisti daca este normal sa discute cu politicienii despre dosarele aflate la PNA, Morar a raspuns: "Si dansii pot sa ma sune cand vor, ca si dumneavostra". (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.