Tinta de inflatie pentru 2006, stabilita la 5%, ar putea fi modificata in sus, in functie de mai multi factori, respectiv calendarul de aliniere a preturilor administrate si politica fiscala pentru anul viitor, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isar
Tinta de inflatie pentru 2006, stabilita la 5%, ar putea fi modificata in sus, in functie de mai multi factori, respectiv calendarul de aliniere a preturilor administrate si politica fiscala pentru anul viitor, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Cea mai mare vulnerabilitate este, in viziunea mea, claritatea in ceea ce priveste calendarul de ajustare a preturilor administrate. Daca imi propun 5% inflatia, o dublare a preturilor la gaze, care au urcat de la 150 euro la 260 euro pe mia de metri cubi pe piata internationala, imi schimba de la 2% la 3% contributia la preturile de consum pe acest segment", a explicat Isarescu, prezent la sfarsitul saptamanii trecute la un seminar pe teme economice, care a avut loc la Sinaia.
Planuri de rezerva
Banca centrala pregateste pentru perioada urmatoare un set de clauze de exonerare, respectiv situatii independente de BNR, pentru care isi rezerva dreptul de a modifica tinta de inflatie. Printre acestea figureaza si preturile internationale la materii prime, in principal la petrol. Odata cu tecerea la politica de tintire a inflatiei, in luna august 2005, BNR a anuntat si obiectivul pentru anul viitor, respectiv un nivel de crestere a preturilor de consum de 5%, cu o marja de plus/minus un punct procentual.
Pentru 2005, tinta rectificata a bancii centrale este de 7,5%, cu acelasi interval de variatie de un punct. Estimarile analistilor, inclusiv cele ale BNR, plaseaza inflatia de la finele anului spre limita superioara a bandei, respectiv peste 8%.
Atat calendarul privind ajustarile preturilor administrate, cat si modificarile fiscale sunt prerogative ale Executivului. Ambele probleme vor fi clarificate de Guvern in perioada urmatoare, cel mai probabil in luna decembrie, cand va fi publicat Programul de Preaderare din 2006. Tot printre clauze figureaza si eventuale fluctuatii ample ale cursului de schimb determinate de cauze aflate in afara fundamentelor economice interne si a implementarii politiciii monetare a BNR.
In ceea ce priveste parghiile avute in vedere de BNR pentru procesul de dezinflatie, Isarescu a reiterat ideea potrivit careia in conditiile actuale este dificila doar utilizarea dobanzilor. Pe de alta parte, nici folosirea aprecierii cursului nu poate continua dincolo de un anumit nivel, intrucat castigul inregistrat de leu nu mai are efect antiinflationist.
"Daca modelele econometrice imi spun ca un curs apreciat ma ajuta, il las sa se aprecieze. Daca el creste prea mult si calculele imi arata ca putem avea o problema adversa intr-un interval de timp, atunci intervin, pentru ca efectele unei deprecieri sunt mult asimetrice fata de apreciere. Aprecierea iti face putina dezinflatie, iar de la un anumit moment incolo, chiar se opresc efectele", a explicat guvernatorul.
El a lasat sa se inteleaga ca banca centrala nu exclude, totusi, utilizarea in continuare a cursului ca parghie antiinflationista. Potrivit datelor BNR, in perioada 2000 - 2005, cresterea de productivitate a muncii a depasit aprecierea reala a monedei si majorarea salariala, lasand astfel loc pentru eventuale intariri ale leului si pe viitor.
Una dintre problemele amintite de Isarescu o reprezinta inca nivelul inalt de euroizare, care reduce eficienta canalelor de transmisie a politicilor monetare. Potrivit lui Isarescu, creditul in valuta si-a redus ritmul de crestere dupa introducerea normelor prudentiale, iar imprumuturile in lei au inca o viteza inferioara acestei descresteri de dinamica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.