Alianta PNL-PD a decis ieri sa urgenteze ""depesederizarea"" institutiilor statului, respectand insa competentele celor care ar trebui sa-i decapiteze pe membrii PSD ramasi in functii. Ca atare, de sefii serviciilor secrete raspunde presedintele Base
Alianta PNL-PD a decis ieri sa urgenteze ""depesederizarea"" institutiilor statului, respectand insa competentele celor care ar trebui sa-i decapiteze pe membrii PSD ramasi in functii. Ca atare, de sefii serviciilor secrete raspunde presedintele Basescu si numai el.


De unde era asteptata o confruntare dura intre PNL si pedistii presedintelui Traian Basescu in urma solicitarii liberalilor de a fi inlocuiti sefii serviciilor secrete, liderii Aliantei au dorit sa se prezinte reconciliati in fata presei.
De altfel, Emil Boc a tinut ieri sa asigure ca relatiile dintre PNL si PD sunt bune, de vina pentru certurile de presa fiind doar ""niste limbuti"" din cele doua partide. ""Ne impacam bine. Ca sunt voci mai limbute... Important este ca pe fond lucrurile merg bine"", a spus liderul PD.
Purtatorul de cuvant, Eugen Nicolaescu, a anuntat dupa Consiliul de Coordonare al Aliantei ca cele doua partide ""apreciaza necesitatea accelerarii depesederizarii institutiilor statului"". Cu respectarea reglementarilor legale si a competentei celor care iau aceste decizii, a subliniat insa presedintele PD, Emil Boc. ""Acolo unde e decizia Parlamentului, Parlamentul sa decida, acolo unde e presedintele, presedintele decide"", a dorit Boc sa lamureasca problema inlocuirii directorilor SRI, SIE, STS si SPP, unde decizia este a lui Traian Basescu, Parlamentul fiind chemat sa-si dea votul in privinta sefului SRI.
BOICOT. Nevoia de depesederizare ar viza, potrivit lui Emil Boc, reprezentantii fostului partid de guvernamant din serviciile deconcentrate din administratia locala, precum si din aparatele ministerelor si ale autoritatilor subordonate Guvernului. ""In functii-cheie sunt inca persoane care boicoteaza reforma. Sunt fosti activisti ai PSD mascati in haine de functionari publici"", a declarat Boc.
RAPOARTE. Alianta a facut inca de saptamana trecuta un inventar al institutiilor unde ar dori sa faca schimbari, fie ca sefii ""trebuie inlocuiti"", conform logicii legate de depesederizare, fie ca mandatele unor membri ai conducerii inceteaza acum sau in urmatorii doi ani, dar impartirea posturilor dupa algoritm trebuie facuta de pe acum. Pe lista in cauza figureaza o serie de institutii subordonate Parlamentului sau in care si Parlamentul face numiri. Metoda de schimbare din functie a celor care au mandate precise prevazute de lege pentru inca ani buni de acum inainte (de exemplu, in cazul Curtii de Conturi mandatele consilierilor, inclusiv al presedintelui Dan Drosu Saguna, inceteaza in 2008) consta in rapoarte de activitate. Emil Boc a explicat ieri ca aceste institutii trebuie sa prezinte Parlamentului rapoarte de activitate si un vot negativ al Parlamentului duce automat la schimbarea din functie a conducerii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.