Cadrele didactice din invatamantul preuniversitar si din cel universitar, impreuna cu studentii, vor intra de luni in greva generala pe termen nelimitat, anuntand ca toate scolile si universitatile vor fi inchise pana cand Educatia va primi minimum 6
Cadrele didactice din invatamantul preuniversitar si din cel universitar, impreuna cu studentii, vor intra de luni in greva generala pe termen nelimitat, anuntand ca toate scolile si universitatile vor fi inchise pana cand Educatia va primi minimum 6% din PIB. Liderii celor patru federatii sindicale din invatamant au declarat ieri ca nu cer bani pentru salarii, ci pentru dotarea scolilor pentru a putea deveni competitive cu cele din UE. Cadrele didactice opresc lucrul, saptamana viitoare, odata cu reluarea cursurilor dupa o saptamana de vacanta. Profesorii considera ca bugetul Educatiei va fi in continuare prea mic, sub 4% din PIB, desi liderii Aliantei PNL-PD au anuntat ca acesta va creste la 4,3%, urmand a fi suplimentat cu 1800 de miliarde de lei. Din cauza ca guvernantii nu au luat in calcul revendicarile de pana acum ale cadrelor didactice, acestia au fost obligati, dupa cum declara, sa recurga la aceasta forma extrema de protest. "Greva generala va incepe luni, la ora 8.00, dar nu stim data la care se va finaliza", a afirmat Gheorghe Izvoranu, presedintele Federatiei "Spiru Haret". Profesorii afirma ca sunt deranjati de faptul ca, pentru prima data dupa 1990, bugetul alocat educatiei - de 3,73% din PIB, fara a include si cercetarea - este mai mic decat cel din anul precedent. De asemenea, pentru prima data, salariile profesorilor preuniversitari sunt trecute la "alte cheltuieli", existand riscul ca aceste fonduri sa nu poata acoperi salariile pana la sfarsitul anului 2006. Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale (FEN), spune ca nu-l mai intereseaza daca aceasta greva este sau nu legala atat timp cat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a spus ca stie ca legea prevede un procent de 6% pentru Educatie, dar el nu o poate respecta. "Il rugam pe Tariceanu sa-si dea demisia, pentru ca nu si-a indeplinit fisa postului", a spus Croitoru, invocand prevederile din lege care obliga alocarea a sase procente din PIB pentru Educatie.
Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a declarat ca, avand un buget de 3,73%, este imposibil sa faci reforma si sa pregatesti forta de munca concurentiala pentru integrarea in UE. "O sa transformam generatiile viitoare in capsunari si bone pentru UE", afirma Cornea. Aceste puncte de vedere sunt sustinute si de sindicatele din universitati, afiliate la federatia "Alma Mater". De asemenea, la greva de luni vor participa si organizatiile studentesti. Florentin Gust, presedintele Uniunii Studentilor din Romania (USR), a aratat ca, de aceasta data, studentii vor sa faca o altfel de greva: nu vor mai iesi in strada, ci pur si simplu nu vor veni la cursuri pana cand educatia nu va primi sase procente din PIB.
Liderii celor patru federatii sindicale sustin ca peste 80% din cadrele didactice sunt membri de sindicat, iar unii dintre cei care nu sunt afiliati la nici o federatie si-au exprimat dorinta sa se alature colegilor lor, in acest demers.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca invatamantul romanesc trebuie restructurat si modernizat, astfel incat fondurile alocate acestui domeniu sa fie cheltuite pentru procesul educativ propriu-zis, de care sa beneficieze elevii si studentii. Primul-ministru a raspuns astfel unei intrebari a presei privind sindicatele cadrelor didactice care i-au cerut demisia si au anuntat actiunile de protest de saptamana viitoare. "In acest moment, bugetul pentru invatamant - aflat in dezbaterea Parlamentului - are o crestere importanta fata de anul trecut si este ceea ce bugetul isi poate permite in acest moment. In acelasi timp, cred ca trebuie sa privim cu seriozitate ceea ce inseamna si restructurarea, si modernizarea invatamantului romanesc, astfel incat fondurile alocate pentru invatamant sa fie consumate pe procesul educativ propriu-zis, din care sa beneficieze elevii si studentii", a spus Tariceanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.