Patru judecatori si sapte procurori au recunoscut ca inainte de 1989 au lucrat in cadrul Ministerului de Interne sau al unor servicii informative, dar au specificat ca nu au facut politie politica. Aceasta informatie a fost facuta publica, ieri, chia
Patru judecatori si sapte procurori au recunoscut ca inainte de 1989 au lucrat in cadrul Ministerului de Interne sau al unor servicii informative, dar au specificat ca nu au facut politie politica. Aceasta informatie a fost facuta publica, ieri, chiar de catre presedintele CSM, Dan Lupascu. Dupa cum se stie, potrivit Legii 247/2005, magistratii au obligatia sa declare daca au colaborat sau colaboreaza cu vreo structura informativa. Declaratiile au fost transmise Directiei Organizare si Resurse Umane din cadrul CSM, care le va remite Consiliului Superior de Aparare a Tarii si Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, pentru a verifica veridicitatea lor.
Declaratii completate gresit
Referindu-se la aceleasi declaratii, seful CSM, Dan Lupascu, a precizat ca au existat cazuri in care acestea au fost completate gresit de catre magistrati. Mai exact au fost utilizate timpuri verbale care nu explicau situatia ceruta, caz in care angajatii Directiei de Resurse Umane a CSM au fost nevoiti sa ii contacteze pe semnatarii declaratiilor, pentru clarificarea unor aspecte. Spre exemplu, legea prevede ca magistratii trebuie sa spuna daca au facut politie politica, iar unii au scris ca nu fac asa ceva. Altii, in schimb, au folosit la timpul trecut verbul ce trebuia folosit la prezent.
Lupascu a recunoscut ca solicitarea facuta in conformitate cu prevederile Legii 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, au creat suspiciuni in randul societatii. In acest sens, Lupascu considera "binevenita aceasta prevedere si ne gandim daca n-ar trebui extinsa si asupra altor categorii profesionale".
Alineatul 2 al articolului 6 din Legea 247/2005 prevede ca magistratii si magistratii asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. Aceste persoane trebuie sa completeze anual o declaratie autentica, pe proprie raspundere - potrivit legii penale - din care sa rezulte ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. Declaratiile sunt verificate de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, rezultatele vor fi atasate la dosarul profesional, iar accesul la dosar se va face potrivit Legii 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.