Pentru fanii echipelor de fotbal din Romania vin zile grele. Suporterii recalcitranti care fac de multa vreme legea pe stadioane nu vor mai putea sa urmareasca pe "viu" jocul cu balonul rotund. O perioada cuprinsa intre 6 luni si un an ei vor avea in

Pentru fanii echipelor de fotbal din Romania vin zile grele. Suporterii recalcitranti care fac de multa vreme legea pe stadioane nu vor mai putea sa urmareasca pe "viu" jocul cu balonul rotund. O perioada cuprinsa intre 6 luni si un an ei vor avea interdictie de a mai asista la orice meci care se desfasoara in tara, fiind obligati sa se prezinte cu o ora inainte si o ora dupa disputarea partidei la sectia de Politie ori la cea de Jandarmi pe raza careia domiciliaza.
Concret, ei vor fi supravegheati atat de atent incat nu vor avea cum sa mai fenteze autoritatile. Hotararea va fi emisa de judecatori in urma studierii dosarelor penale pe care persoanele respective le au si, in functie, de gravitatea faptelor se va interzice intrarea pe stadion. Modificarile legislative care urmeaza a fi puse in practica foarte curand nu vor mai permite ca in tribune sa se afle "persoane cunoscute cu manifestari turbulente ori care sunt sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor halucinogene".
Potrivit col. Daniel Georgescu, seful Brigazii de Jandarmi Bucuresti "masura vizeaza doar persoanele-problema, existente in baza noastra de date si are drept scop evitarea incidentelor intre suporteri". Desi, spune col. Georgescu, dupa fiecare meci care se joaca in Romania, jandarmii aplica mai mult de 60 de sanctiuni contraventionale, cluburile de fotbal nu prea par dispuse sa coopereze pentru a pune punct violentei de pe stadioane. "Fotbalul e sarac", a fost replica acestora in momentul in care li s-a atras atentia ca suporterii ar trebui monitorizati cu camere video timp de 90 de minute. Decisi sa puna capat evenimentelor neplacute, jandarmii au convocat, zilele trecute, o intrunire cu toti factorii responsabili in domeniu. Sefii de la Steaua, Dinamo si Rapid, Liga Profesionista de Fotbal si Politia si-au dat acordul pentru stabilirea unor masuri concrete care sa stopeze huliganismul, vandalismul si actele de rasism care se petrec pe stadioane.

Rapid - Steaua, aproape de carnagiu

Speriati, probabil, de ceea ce s-ar fi putut intampla pana la final in tribune, la partida Rapid - Steaua, cele trei mari cluburi si-au luat angajamentul ca in cel mai scurt timp sa monteze camere video pe stadione, sa asigure evacuarea in siguranta a suporterilor si sa afiseze la portile de acces regulile ce trebuie respectate de fiecare persoana care asista la meci.
Urmand modelul englez de lupta impotriva huliganilor, autoritatile de la Bucuresti sunt decise sa nu mai faca nici un fel de rabat de la regula si sa-si uneasca fortele pentru anihilarea recalcitrantilor. "Si pana acum am luat aceleasi masuri, insa fara sprijin nu putem realiza mare lucru. Gata, stop joc. De fiecare data am discutat cu sefii galeriilor, obligandu-i chiar sa nu mai aduca persoane violente in tribuna. In fata ni se spunea una, iar pe stadion apareau diverse elemente numai bune de creat panica si de facut scandal", a precizat col. Georgescu, duminica seara. Pe stadionul Giulesti ar fi fost un adevarat carnagiu, daca jandarmii si politistii nu interveneau in forta. "Cei 2.000 de suporteri ai Stelei se aflau intr-o tribuna unde exista o singura scara de evacuare, iar in jurul arenei se gasesc numeroase magazine, o benzinarie, sute de masini parcate, inchipuiti-va, deci, ce s-ar fi putut declansa", a mai spus colonelul Georgescu, adaugand ca trebuie instaurata, cu orice pret, ordinea pe stadioane.

Instigare la violenta

Comandantul jandarmilor bucuresteni a precizat ca, dintr-o motorizare a galeriilor in timpul desfasurarii unui meci de fotbal, s-a constatat ca sunt persoane care ''vin la meci numai pentru a face cu totul si cu totul altceva decat a sustine echipa''. El a precizat ca, sub o motivatie financiara sau alta, unele persoane, chiar din conducerea cluburilor de fotbal, incurajeaza acest gen de manifestare pe stadion, ''pentru a i se striga numele, pentru a fi aplaudat, pentru a fi bine vazut si mediatizat'', a precizat colonelul Georgescu, care a evitat sa dea exemple concrete. Comisia de Disciplina a Federatiei Romane de Fotbal a decis, luni, ca echipele Rapid Bucuresti si Steaua Bucuresti sa dispute cate doua meciuri cu portile inchise, ca urmare a incidentelor provocate de suporterii celor doua formatii la partida de duminica, scor 0-0, din etapa a X-a a Diviziei A.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.