Buna intelegere dintre putere si PSD in cazul Regulamentelor Camerelor surprinde si sugereaza si un alt pact decat cel parafat marti, idee confirmata neoficial de unele surse. Conform acestor informatii, trocul prevede sacrificarea lui Adrian Nastase

Buna intelegere dintre putere si PSD in cazul Regulamentelor Camerelor surprinde si sugereaza si un alt pact decat cel parafat marti, idee confirmata neoficial de unele surse. Conform acestor informatii, trocul prevede sacrificarea lui Adrian Nastase la schimb cu pastrarea lui Nicolae Vacaroiu la sefia Senatului, o varianta de compromis ce pare sa convina ambelor parti.
Un argument in acest sens este dat de faptul ca partidele din coalitie au cedat usor la armistitiul PSD, lucru surprinzator daca tinem seama de faptul ca nu se pot astepta la nimic bun din partea Curtii Constitutionale, dominata de fosti pesedisti.
Un alt fapt in favoarea acestei idei este acela ca nici Radu Berceanu, nici Adrian Nastase nu stau pe roze in propriile partide. Nastase, ca presedinte al Camerei, ocupa cea mai importanta pozitie dintre pesedisti si este, in acest moment, un ghimpe in talpa presedintelui Mircea Geoana, lucru confirmat de cateva serii de declaratii belicoase schimbate intre cei doi. In plus, puterea are ce are mai ales cu presedintele Camerei, care i-a obstructionat cat a putut de des si i-a mai si ironizat dupa aceea. Prin comparatie, Vacaroiu s-a dovedit un presedinte de Camera moderat, care nu a fortat Regulamentul Senatului pentru a pune piedici puterii.
La randul sau, nominalizatul pentru sefia Senatului, democratul Radu Berceanu, nu este prea agreat nici de colegii sai, si cu atat mai putin de liberali. La acestia se adauga chiar si fostul sau sef de partid, Traian Basescu, din cauza ca Berceanu nu are o imagine prea buna si pentru ca e ultimul lider PD din fosta aripa Petre Roman.
Pe alta parte, este posibil ca si Curtea Constitutionala sa reactioneze neasteptat in momentul in care ii va fi pusa in brate o decizie atat de "fierbinte". In primul rand pentru ca vor fi din nou blamati si acuzati de pesedism, dar si pentru ca actuala putere le-a pus deja gand rau. Astfel, daca intr-adevar se va umbla la Constitutie pentru a institui Parlamentul unicameral, atunci, mai mult ca sigur, puterea va modifica si reglementarile privind Curtea, in sensul eliminarii judecatorilor cu trecut politic, adica mai toti.

Regulamentele, gata de votul final

Regulamentele Camerei Deputatilor si Senatului au fost deja terminate si vor primi votul final cel mai probabil luni. Deputatii au incheiat lucrarile pe aceasta tema ieri, dupa doar doua zile de dezbateri, o performanta remarcabila, daca tinem seama ca documentul are 217 articole, 619 amendamente admise si 361 de amendamente respinse. Atmosfera a fost una calma, de conlucrare, fara nici o disputa intre putere si opozitie, cu exceptia articolului privind schimbarea presedintelui Camerei, care a trecut totusi in varianta initiala.
Senatorii isi terminasera treaba inca de acum doua zile. Si ei au lucrat in acelasi ritm neobisnuit de rapid, miercuri adoptand 194 de articole de regulament, fata de cele 22 votate in ultimele cinci saptamani.

Majoritate PSD confortabila la Curte

Curtea Constitutionala are noua judecatori, iar deciziile se iau cu majoritate simpla. La o sumara trecere in revista, se observa ca sapte din cei noua au avut legatura cu PSD, lucru ce poate explica faptul ca sesizarile PSD au avut pana acum succes. In aceasta categorie intra legile privind reforma Justitiei, retrimise in vara Parlamentului, dar si prima incercare - esuata din cauza deciziei Curtii - de schimbare a presedintilor celor doua Camere.
Presedintele Curtii este Ioan Vida, numit in 2004 de Parlament cu ajutorul majoritatii PSD. Pe lista celor apropiati de PSD mai apar: Ion Predescu - fost senator PSD pana anul trecut, Petre Ninosu - fost deputat, senator si ministru PSD si Acsinte Gaspar - fost deputat si ministru PSD. In aceasta categorie mai pot intra Nicolae Cochinescu - fost procuror general, propus la Curte de Ion Iliescu, care l-a si decorat anul trecut, Aspazia Cojocaru - propusa de PSD si Serban Viorel Stanoiu - numit de Ion Iliescu si sotul Rodicai Stanoiu, fost ministru pesedist al Justitiei si consilier prezidential al aceluiasi Ion Iliescu.
Singura cu un semn de intrebare asupra atitudinii propesediste este Aspazia Cojocaru, care, in cazul legilor Justitiei, a votat alaturi de cei doi judecatori propusi de partide din actuala putere, Gabor Kozsokar - propus de UDMR, fost senator al Uniunii si Constantin Doldur - trimis de liberali.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.