Producatorii din industria alcoolului si tutunului critica vehement intentia Ministerului Sanatatii, care propune ca nivelul contributiei la fondul de sanatate sa fie, in 2006, de 0,15 euro pentru fiecare pachet de tigari si de 0,25 euro la fiecare j

Producatorii din industria alcoolului si tutunului critica vehement intentia Ministerului Sanatatii, care propune ca nivelul contributiei la fondul de sanatate sa fie, in 2006, de 0,15 euro pentru fiecare pachet de tigari si de 0,25 euro la fiecare jumatate de litru de bautura alcoolica ori spirtoasa. Ei sustin ca, prin introducerea acestor taxe, bugetul pentru sanatate nu va fi mai mare cu 200 milioane euro anual, asa cum a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.
Presedintele Patronatului Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe, considera ca in loc sa suprataxeze producatorii, Guvernul ar trebui sa incurajeze investitorii. "Ceea ce propune ministrul Sanatatii mi se pare o masura hazardata. Nu cred ca aceste taxe vor duce la o crestere fabuloasa a incasarilor la bugetul Sanatatii. In prezent exista destui bani care ar putea fi colectati din accize, care directionati spre Sanatate ar putea face acest sistem mai bun. Poti sa impovarezi cu taxe si impozite inventate peste noapte, dar ramane problema colectarii impozitelor evazionistilor directi, care nu inregistreaza materia prima, produsul finit. Daca in schimb institutiile abilitate si-ar face treaba asa cum trebuie, sistemul sanitar nu ar mai avea probleme. In cazul in care in cele din urma vor creste aceste taxe, atunci si evaziunea va atinge cote tot mai mari. Exista producatori onesti, care isi platesc catre stat toate darile, dar vor avea de suferit, pentru ca si-au facut niste planuri de afaceri, iar Guvernul vine acum si schimba regulile in timpul jocului", ne-a declarat Ovidiu Gheorghe.
Cu toate ca s-au aratat nemultumiti de intentia Ministerului Sanatatii, reprezentantii unora dintre cei mai importanti producatori si importatori de tutun din Romania, British American Tobacco si Philip Morris Romania, au evitat sa faca vreun comentariu pe marginea acestui subiect. Acestia au tinut sa precizeze insa ca efectul acestei masuri asupra bugetului va fi irelevant, pentru ca cei mai multi bani vor ajunge la cei care alimenteaza contrabanda produselor de tutun.
Romulus Dascalu, presedintele federatiei Garant Alcool, afirma ca o noua crestere a accizelor la bauturile alcoolice ar decima industria alcoolica. "Cred ca este suficient ca anul acesta piata s-a prabusit dupa ultima crestere, de la 280 de euro/hectolitru la 465 euro/hectolitru. Guvernul ar trebui sa faca ceva concret pentru eradicarea evazionistilor din industria alcoolului, pentru ca, in prezent, pe piata exista peste 120 de milioane de tone de tuica si rachiu pentru care nu s-a platit nici un leu acciza. E evident ca pe masura ce produsele vor fi mai scumpe, cu atat vor incasa mai putini bani", a spus in final presedintele Garant Alcool.

Vom bea vin mai scump

Cel putin asa reiese din primele aproximari facute de specialistii in domeniu, raportandu-se la productia de struguri din acest an. Daca anul trecut a fost un an mai mult decat benefic pentru toti producatorii de vie, obtinandu-se o productie de peste 6.000 kilograme la hectar, anul acesta, pronosticurile sunt mai putin imbucuratoare. Anul trecut, strugurii pentru vin puteau fi cumparati cu preturi intre 7.000 si 10.000 lei (70 bani si 1 leu), anul acesta cei mai ieftini struguri costa 15.000 lei (1,5 lei noi).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.