Raspunzand argumentelor aduse de mediul de afaceri, Ministerul Finantelor Publice a decis sa se renunte la propunerea de impozitare a imobilizarilor corporale, precum si la impozitarea rezervelor legale, a anuntat institutia, ieri, intr-un comunicat.

Raspunzand argumentelor aduse de mediul de afaceri, Ministerul Finantelor Publice a decis sa se renunte la propunerea de impozitare a imobilizarilor corporale, precum si la impozitarea rezervelor legale, a anuntat institutia, ieri, intr-un comunicat.
Aceste decizii, precum si altele care vor multumi cu siguranta mediul de afaceri, au fost luate ca urmare a discutiilor cu partenerii sociali asupra propunerilor de modificare a Codului fiscal lansat recent spre dezbatere publica.
Potrivit formei initiale a proiectului de modificare a Codului fiscal de anul viitor, de la 1 ianuarie urma sa se introduca un nou tip de impozit, reprezentand 0,5% din valoarea neamortizata a imobilizarilor corporale, cum ar fi terenurile, constructiile sau tehnica de calcul. Sumele cheltuite urmau sa fie deductibile la calculul profitului impozabil, ministerul urmarind prin acest impozit sa "taxeze" societatile care declara pierderi.
Problema cu acest impozit, semnalata de analisti si de patronii marilor firme, era ca sub incidenta lui picau si societatile care fac investitii.

ONG-urile, scutite de impozitul pe veniturile de pana la 15.000 euro

Ministerul a hotarat, de asemenea, in domeniul impozitului pe profit, sa mentina limita de 15.000 euro pana la care sunt scutite de la plata impozitului pe profit veniturile din activitati economice realizate de organizatii nonprofit, de sindicate si de patronate.

Publicitatea ramane deductibila

Reprezentantii Ministerului Finantelor au mai renuntat la limitarea la producatori a deducerii cheltuielilor cu mostre, din cadrul cheltuielilor de reclama si publicitate. La intalnirile cu ministerul, partenerii sociali au solicitat ca, cheltuielile de reclama si publicitate sa fie deductibile pentru toti comerciantii.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, intentiona sa reduca aria deducerilor de publicitate din impozitul pe profit. Intentia a fost criticata vehement de firmele din domeniu, acestea argumentand ca am fi singura tara care ar impune astfel de masuri.
O alta observatie a partenerilor sociali vizeaza eliminarea propunerii de utilizare a limitei maxime prevazute in Catalogul privind Clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe atunci cand se stabileste (din punct de vedere fiscal) perioada de amortizare a mijlocului fix.

Programatorii nu platesc impozit pe venit

In domeniul impozitului pe venit, reprezentantii MFP au anuntat ca se renunta la propunerea de impozitare a veniturilor din salarii obtinute din crearea de programe informatice. Vladescu a propus ca programatorii sa plateasca de anul viitor impozit de 16% pe venit "ca oricare alt salariat din Romania". Argumentul oficialilor din domeniu a fost ca aceasta activitate vinde inteligenta, un produs cautat, motiv pentru care o masura fiscala de o asemenea maniera ar determina o migratie de "creiere".

Exemplu de dialog social

Miercuri s-a derulat a treia runda de discutii pe marginea proiectului intre membrii Comisiei de Dialog Social. Ministrul Finantelor si-a tinut astfel cuvantul dat, facand trecerea de la dialogul social purtat prin presa, brevetat de fostul ministru Ionut Popescu, la un dialog direct, punctual, care a dat roade.
Din partea patronatelor au participat reprezentanti ai Confederatiei Patronale din Industria Romana, C.N.P.R, Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, UGIR, UGIR-1903, UNPR, ADER, ANEIR, CNPR, ARACO, Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a municipiului Bucuresti si ai Asociatiei Profesionale a Specialistilor in Impozite si Taxe, Contabilitate, Audit si Consultanta Financiara.
Din partea sindicatelor au participat reprezentanti ai Blocului National Sindical, CNSLR Fratia, Cartel Alfa, C.S.D.R. si Confederatiei Meridian.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.