Sindicatele si patronatele acuza modul in care a fost aprobata Legea Bugetului de Stat. Atat Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) cat si Blocul National Sindical (BNS), Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) si Confederatia
Sindicatele si patronatele acuza modul in care a fost aprobata Legea Bugetului de Stat. Atat Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) cat si Blocul National Sindical (BNS), Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) si Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" si-au epxrimat dezamagirea fata de modul in care Guvernul Romaniei a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pe 2006, fara consultarea cu partenerii sociali. "Guvernul batjocoreste dialogul social", arata intr-un comunicat de presa Blocul National Sindical. "In opinia noastra, autoritatile de la Bucuresti au aratat o totala lipsa de respect fata de confederatiile sindicale si patronale, iar dialogul social tripartit a fost adus la stadiul de simulacru jenant, o insiruire de comisii si comitete existente numai pe hartie si in discursurile oficialilor romani. (...) Este inadmisibil sa nu fim consultati cel putin cu privire la nivelul salariului minim pe economie folosit la fundamentarea bugetului", precizeaza BNS. Confederatia sindicala face in acest context apel la toate organizatiile sindicale si patronale sa actioneze unitar si sa sanctioneze Guvernul prin retragerea reprezentantilor din "structurile - fantoma de dialog social". BNS isi exprima, prin intermediul comunicatului, neincrederea privind existenta in viitorul apropiat a unui dialog social real in Romania. "Cu atat mai mult cu cat promisiunile solemne facute la reuniunea de la Snagov de premierul Tariceanu si ministrul Finantelor - prin care isi luau angajamentul ca vor exista negocieri pe tema salariului minim - s-au dovedit a fi simple declaratii de fatada", subliniaza BNS.
De asemenea, Uniunea Nationala a Patronatului Roman atrage atentia asupra faptului ca bugetul pentru anul viitor nu reflecta necesitatile economiei romanesti si dezavantajeaza domeniile cele mai importante in perspectiva aderarii la UE. "Guvernul Tariceanu pastreaza astfel tiparul stabilit de guvernarile anterioare prin alocarea resurselor in principal domeniului administrativ si militar, neglijand sectorul privat si pe cel de cercetare. Prin alocarea a doar 0,2% din PIB pentru sprijinirea IMM-urilor, Guvernul demonstreaza inca o data ca prioritatile sale nu sunt crearea unui sistem economic competitiv pe piata europeana", precizeaza UNPR. Uniunea mentioneaza in plus ca Executivul a aprobat bugetul de stat pe anul urmator, in plin proces de modificare a Codului Fiscal, adica fara a avea la indemana un instrument sigur de colectare a veniturilor.
Bugetul este criticat si de reprezentantii PSD. La numai o zi dupa prezentarea bugetului de catre Executiv, vicepresedintele PSD, Mihai Tanasescu, fostul ministru al Finantelor, afirma ca proiectul va esua lamentabil, avand in vedere ca pleaca de la cifre care nu au legatura cu realitatea.
In tabara guvernamentala parerile sunt contrare. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, se declara multumit de bugetul alocat sistemului sanitar pentru anul 2006, mai ales ca valoarea finala, adica aproape 5% din PIB, este rezultatul politicii sustinute de el, transmite Mediafax. "Acest buget poarta amprenta mea, pentru ca el era mai mic atunci cand am inceput negocierile. Valoarea acestui buget reprezinta banii pe care Romania ii poate asigura, in acest moment, pentru sanatate. In 2006, trebuie sa fim foarte atenti cum vom utiliza acesti bani, pentru ca, de la anul, directorii spitalelor nu vor mai putea cheltui peste sumele alocate", a declarat ministrul Sanatatii.
Fondurile alocate Ministerului Agriculturii de la bugetul de stat pentru 2006 sunt de 28.600 miliarde de lei vechi, cu 22% mai mari fata de bugetul 2005, a declarat, de asemenea, ministrul de resort, Gheorghe Flutur. "Este o suma rezonabila, la care speram sa se adauge si fonduri externe", a spus Flutur. Si Sulfina Barbu, ministrul Mediului, s-a declarat multumita de suma primita pentru bugetul 2006 - 5600 de miliarde de lei vechi -, desi reprezinta aproximativ 50% din ceea ce a solicitat. Ea a precizat ca suma va putea acoperi principalele proiecte si programe propuse pentru anul viitor.
Buget construit pe proiecte
Pe de alta parte, primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat ca proiectul de buget pentru anul viitor a fost construit pe baza proiectelor anuntate in programul de guvernare, informeaza Mediafax. Premierul a precizat ca orice majorare a cheltuielilor alocate trebuie compensata fie prin noi surse de venit, precum instituirea unor taxe, fie prin reducerea sumelor aferente altor institutii sau ministere. Calin Popescu Tariceanu a raspuns astfel unei intrebari ce i-a fost adresata, ieri, la Roma, privind decizia presedintelui Traian Basescu de a nu promulga proiectul de buget in cazul in care documentul nu respecta programul anuntat in perioada campaniei electorale. Potrivit lui Tariceanu, in alcatuirea bugetului pe 2006 au fost avute in vedere prioritatile anuntate prin intermediul programului de guvernare. Adoptat de Guvern intr-o sedinta speciala la inceputul acestei saptamani, proiectul de buget trebuie prezentat Parlamentului, conform legii, pana pe 15 octombrie. De mentionat ca, PIB-ul al Romaniei pentru anul viitor este prognozat la 88 de miliarde de euro. Pe domenii, invatamantul va primi 3,7% din PIB, cercetarea - 0,5%, transporturile, constructiile si turismul - 3,6%, sanatatea - 3,3%, ordinea publica - 2,4%, agricultura, silvicultura si piscicultura - 1,9%. "Perdantii" proiectului de buget sunt parlamentarii, in conditiile in care premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca va cere Coalitiei sa nu aprobe cererea parlamentarilor de majorare a bugetelor celor doua camere. (M.C.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.