Dupa ce a fost criticat de presedintele Traian Basescu, care i-a reprosat "iesirea furibunda" fata de Monica Macovei, presedintele CSM, Dan Lupascu, a afirmat ca nu-l surprinde reactia sefului statului si ca-si mentine afirmatiile.
Lupascu a a

Dupa ce a fost criticat de presedintele Traian Basescu, care i-a reprosat "iesirea furibunda" fata de Monica Macovei, presedintele CSM, Dan Lupascu, a afirmat ca nu-l surprinde reactia sefului statului si ca-si mentine afirmatiile.
Lupascu a adaugat ca ministrul Justitiei face parte din CSM si, atat timp cat el conduce aceasta institutie, are dreptul sa atentioneze pe oricare membru al Consiliului sa tina cont de rolul constitutional al acestui for si sa nu se abata de la cerintele privind independenta justitiei.
Presedintele CSM i-a atras atentia ministrului Justitiei ca trebuie sa-si apropie magistratii pentru ca ei sunt cei care aplica legea, cerand concentrare "pe problemele reale ale justitiei". "CSM nu este adversar al reformei in justitie", a mai spus Lupascu aratand ca, in loc sa fie lasat sa lucreze, este atras in "jocuri de imagine".
"Suntem juristi cu totii si avem diferente de opinii. Ne pronuntam prin hotarari, suntem un organ colectiv, nu suntem un organ care sa actioneze la comanda cuiva", a declarat Lupascu. In opinia presedintelui CSM, problemele din justitie "sunt grave" si nu ar trebui sa ne amagim "cu cat de bine vede lumea reforma in justitie". "Cetateanul care merge la instanta si care vede ca, de 15 ani, este intampinat in aceleasi conditii, care de 15 ani vede un judecator stresat si epuizat, dupa un vraf de o suta de dosare, pe el nu-l va convinge niciodata ca este reforma in justitie, in beneficiul justitiei", a mai spus Lupascu.

Subiecte sensibile in relatia dintre Bucuresti si Bruxelles

Cearta, probabil constructiva, este provocata de conditiile in care sistemul judiciar din Romania reprezinta unul din subiectele cele mai sensibile in relatia dintre Bucuresti si Bruxelles. Cu atat mai mult cu cat, la sfarsitul acestei luni, este de asteptat ca raportul de tara al Comisiei Europene sa sublinieze ca mai este nevoie de reforme substantiale in acest domeniu.
Avand in vedere apropierea termenului limita acordat pentru indeplinirea clauzelor cuprinse in Capitolul 24 - Justitie si Afaceri Interne, seful statului a criticat, intr-o conferinta de presa, atitudinea judecatorilor.
"In zona judecatorilor nimic nu poate fi miscat, decat eventuala bunavointa de a-si face datoria, daca nu fata de lege, macar fata de popor. Am vazut iesirea furibunda a lui Dan Lupascu impotriva Monicai Macovei, care a fost acuzata ca dezorganizeaza Justitia, in conditiile in care, daca nimeni nu atinge acest domeniu, vom continua sa fim ineficienti din acest punct de vedere", a completat Basescu.
In replica fata de aceasta afirmatie, presedintele CSM a declarat: "Este o situatie grava si trebuie sa ne concentram pe problemele adevarate din justitie si nu sunt necesare masurile de intimidare, pentru ca justitia nu poate fi intimidata".
Potrivit sefului statului, indrazneala de a reforma PNA "a starnit un val de furie" impotriva sa, a ministrului Justitiei si a sefului DNA. "Am vazut ca Daniel Morar, eu si Monica Macovei suntem puternic afectati pentru indrazneala de a schimba procurori care au avut atatea succese", a spus presedintele, sustinand ca vor fi promovati "oameni cu curajul de a aplica legea".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.