In ultimii ani, stadioanele de fotbal au devenit centre importante de distractie, locul unde se intalnesc zeci de mii de oameni. Aceasta face necesara existenta unui numar mare de angajati care sa poata controla si mentine ordinea la intrarea in stad

In ultimii ani, stadioanele de fotbal au devenit centre importante de distractie, locul unde se intalnesc zeci de mii de oameni. Aceasta face necesara existenta unui numar mare de angajati care sa poata controla si mentine ordinea la intrarea in stadioane, fiind cunoscute numeroase cazuri in care au aparut incidente la accesul spectatorilor. Situatiile de mai sus pot fi rezolvate prin folosirea unui nou sistem, implementat, in premiera, la stadionul "Dan Paltinisanu" al clubului Politehnica Timisoara de o companie oradeana, specializata in solutii de control acces.
Incepand cu luna trecuta, detinatorii de abonamente si bilete la meciurile Politehnicii au acces in stadion cu ajutorul unor cipuri inteligente plasate in bilete sau tichetele de abonament, solutie bazata pe tehnologia RFID (Radio-Frequency Identification) Mifare.
Pentru clubul timisorean, folosirea sistemului RFID a rezolvat intrarea rapida in stadion, indiferent de numarul spectatorilor.
In functie de tipul biletului sau al abonamentului, accesul se realizeaza doar printr-o anumita poarta, creandu-se astfel si separarea grupurilor de suporteri.
Tichetul permite o singura intrare, fiind astfel asigurat controlul numarului de spectatori fata de numarul de bilete sau abonamente vandute.
"In prezent, stadioanele si marile arene sportive se lovesc de multiple provocari: cresterea numarului de spectatori, reguli si reglementari de siguranta mereu schimbatoare, precum si problema controlului violentei si vandalismului", spune Ioan Mang, General Manager/CEO al companiei oradene. "In plus, recent au inceput si in Romania sa creasca pretentiile vizitatorilor pentru amenajari deosebite si design atragator, aspecte care trebuie luate si ele in calcul in realizarea unei solutii de ticketing la standarde internationale. In vederea manipularii fara probleme a intrarii spectatorilor la meciurile de fotbal, stadioanele necesita control de securitate de nivel inalt pentru toate intrarile, sau cel putin pentru acelea care sunt critice - precum zonele de acces pentru grupurile de suporteri. Dar in acelasi timp trebuie garantat ca doar vizitatorii cu tichet valid au acces la stadion", a incheiat Mang.
Sistemul de ticketing cuprinde cipuri pentru acces si terminale de citire care opereaza in tehnologia Mifare dezvoltata de Royal Philips Electronics, iar portile de acces sunt fabricate de liderul mondial KABA.
Un sistem asemanator, dar nu la fel de extins ca acela de la Timisoara a fost implementat de FC Köln, al carui stadion se afla in pregatirile pentru mondialele de fotbal din 2006.

Telefonul mobil si ceasul, urmatoarele portofele

"Tehnologia folosita permite extinderi ulterioare, putand fi implementata si modalitatea de acces cu bilete electronice memorate in telefonul mobil sau ceasul de mana", precizeaza Mang. "Poate ca, peste cativa ani, accesul in stadioanele de fotbal se va putea face doar fluturandu-ti telefonul mobil sau ceasul de la mana in fata portii de acces". Compania oradeana, infiintata in 1991, a realizat anul trecut prima solutie RFID de acces, din Romania, la partia de schi din Suior, Maramures.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.