mineriada din 1999 de la Costesti. Totul a inceput dupa decretul de gratiere semnat de fostul presedinte Ion Iliescu la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, cand au fost eliberate 46 de persoane, printre care si Miron Cozma. Ortacul a parasit
mineriada din 1999 de la Costesti. Totul a inceput dupa decretul de gratiere semnat de fostul presedinte Ion Iliescu la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, cand au fost eliberate 46 de persoane, printre care si Miron Cozma. Ortacul a parasit arestul pe 16, iar doua zile mai tarziu Iliescu a revocat decretul ca urmare a reactiei dure a societatii civile si a partidelor politice. Ca urmare, Cozma a fost retinut la Timisoara si adus la Bucuresti. Atunci, procurorii au invocat faptul ca fostul lider al minerilor e cercetat in dosarul fratilor Camataru. A urmat apoi decizia magistratilor craioveni si "luceafarul huilei" a scapat de doua condamnari definitive. Una de 18 ani, pentru mineriada din septembrie 1991 si alta de 7 ani, pentru mineriada de la Stoenesti din 1999. Pentru ca nu are voie sa intre in Capitala, Miron Cozma a asteptat sentinta de ieri intr-o vila din apropierea Bucurestiului, mai exact in Mogosoaia, alaturi de noua sa iubita Elena Kremers. Conform avocatului sau, Adrian Roseti, fostul lider sindical a fost dezamagit de verdictul magistratilor, dar a spus ca nu se va ascunde si se va intoarce la puscarie. Aseara, dupa indelungi consultari cu avocatii si iubita sa, care se ocupa totodata si de imaginea acestuia, Cozma a sustinut o conferinta de presa la un hotel din Otopeni. Avocatii sai vor face azi o cerere de contopire a acestei pedepse de 10 ani cu cea de 18 ani si mai apoi o cerere de eliberare conditionata. Pentru ca a efectuat aproape opt ani din pedeapsa, Miron Cozma poate fi eliberat din nou, peste cateva luni. "Din pacate, Miron Cozma va fi reincarcerat. Putea scapa de arest doar daca cele doua condamnari erau contopite inainte de verdictul Curtii Supreme", a precizat avocatul Adrian Roseti. Masurile de interdictie de a intra in orasele Bucuresti si Petrosani, cat si de a alege sau a fi ales, au fost mentinute doar pe perioada de detentie. Pentru infractiuni de instigare la subminarea puterii de stat, in acest dosar au mai fost condamnati la cate cinci ani de inchisoare si Romeo Beja (plecat de cateva zile in Austria), Ionel Ciontu, Dorin Lois, Vasile Lupu si Constantin Cretan, la acel moment presedinti ai unor sindicate de la exploatarile miniere din Valea Jiului. "Pentru binele familiei mele ma voi preda de bunavoie la politie cand ajung acasa. Daca Miron Cozma poate scapa, noi vom face toti anii de puscarie. Sentinta nu este una dreapta", a spus Constantin Cretan dupa aflarea sentintei. Cei cinci locotenenti ai lui Cozma vor cere o amanare a executarii pedepsei pentru a putea contesta decizia la CEDO. Instanta a majorat cuantumul despagubirilor, pe care cei sase condamnati urmeaza sa le plateasca autoritatilor, de la 3 la 10 miliarde de lei.

Protest in ritm de hip-hop

Circa 20 de membri ai Asociatiei Victimelor Mineriadelor au protestat ieri in fata sediului Curtii Supreme, cu putin timp inainte ca magistratii sa pronunte sentinta in dosarul mineriadei de la Costesti. Timp de patru ore, in asteptarea deciziei, judecatorii si trecatorii au ascultat melodia "Romania, trezeste-te", care s-a putut auzi in boxele date la maximum. Protestul muzical, in ritmuri de hip-hop, s-a terminat o data cu aflarea deciziei instantei supreme.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.