Desi judetele Bacau si Oradea sunt unele dintre cele mai mari "furnizoare" de "corupti", Serviciile Teritoriale Anticoruptie ale acestora au solutionat, in 2004, doar 69 la suta din cauzele pentru care au fost sesizati, fiind situate pe locul II in t

Desi judetele Bacau si Oradea sunt unele dintre cele mai mari "furnizoare" de "corupti", Serviciile Teritoriale Anticoruptie ale acestora au solutionat, in 2004, doar 69 la suta din cauzele pentru care au fost sesizati, fiind situate pe locul II in topul nereusitelor procurorilor anticoruptie, dupa Tg. Mures (cu 64 la suta).
Potrivit datelor statistice privind activitatea de urmarire penala desfasurata in anul 2004, publicate pe site-ul PNA, institutia are in subordine 15 Servicii Teritoriale Anticoruptie (STA), ce isi au sediul in municipiile in care isi desfasoara activitatea, ca instante, Curtile de Apel din tara, precum si trei Birouri constituite la Satu Mare, Targu Jiu si Slobozia. Toate aceste servicii, unde anul trecut si-au desfasurat activitatea 55 de procurori (cinci posturi au ramas vacante) sunt coordonate de cate un procuror sef.
Procentele dosarelor ramase nesolutionate, unele dintre ele chiar mai vechi de la sesizare, altele si dupa trei luni de la inceperea urmaririi penale, sunt destul de mari, avand in vedere ca trei dintre STA (Bacau, Oradea, Tg. Mures), fiecare cu cate patru procurori cu raza de competenta in doua judete, au inregistrat, anul trecut, "performante" de peste 30 la suta.
Si asta in conditiile in care o parte dintre aceste judete sunt mari furnizoare de acuzati de coruptie, iar in dosarele solutionate intra si conexarile si declinarile de competenta. Scuza? Ar putea fi numarul mic de Servicii Teritoriale (15 pentru 42 de judete) sau personalul insuficient (55 de procurori anticoruptie in toata tara, fata de 83 la PNA Central) sau, poate, dezinteresul anchetatorilor locali...

Patru procurori, doua judete si mai putin de 70 % cauze rezolvate

Astfel, in cazul STA Bacau, caruia ii sunt arondate judetele Bacau si Neamt si care are patru procurori anticoruptie, cauzele nesolutionate se ridica la 30,6 la suta (din 62 de dosare). Adica, anul trecut, procurorii au "rezolvat" doar 43 de dosare, in care au intocmit patru rechizitorii, trimitand in judecata cinci inculpati. Si asta nu-i tot. Numarul cauzelor nesolutionate, mai vechi de trei luni de la sesizare este de 13 (din cele 19 nesolutionate), alte patru fiind mai vechi de trei luni de la (atentie!) inceperea urmaririi penale.
Situatie similara si la Oradea. Cu un numar de patru procurori, STA Oradea, caruia ii sunt arondate judetele Bihor si Satu Mare (unde are si un Birou teritorial), a solutionat, in 2004, 67 de cauze, intocmind 12 rechizitorii, cu 17 inculpati trimisi in judecata, sapte dintre acestia in stare de arest preventiv. Din restul de 29 de dosare (adica 30,2 la suta), 22 erau mai vechi de trei luni de la sesizare, unul singur avand mai mult de trei luni de la inceperea urmaririi penale.
Mai rau decat atat, insa, este la Targu Mures, al carui STA se ocupa de judetele Mures si Harghita cu patru procurori. Procentul cauzelor nesolutionate se ridica la 36,25 la suta, in conditiile in care a primit 80 de sesizari si a solutionat doar 51, inclusiv declinari si conexari, intocmind 12 rechizitorii cu 24 de inculpati trimisi in judecata, din care opt arestati preventiv. Cauzele nesolutionate mai vechi de trei luni de la sesizare sunt 17, in timp ce doar unul a depasit trei luni de la inceperea urmaririi penale.

In 2005, patru anchetatori teritoriali mai putin

Datele statistice referitoare la numarul procurorilor anticoruptie angajati ai fiecarui Serviciu teritorial ne-au fost furnizate de Biroul de presa al PNA, in urma solicitarii noastre din data de 17 august. Potrivit aceleiasi surse, in 2005, numarul anchetatorilor locali este mai mic cu patru (cate unul de la Bacau si Cluj si doi de la STA Bucuresti), in urma transferarii lor in alte locuri de munca sau a pensionarii lor.

Doar trei rechizitorii, intr-un an, la Craiova

Nici la Craiova lucrurile nu stau prea bine, desi procentul cauzelor nerezolvate este sub 20, dar are cinci procurori, dintre care doi la Biroul teritorial Tg. Jiu, fiindu-i arondate judetele Dolj, Gorj, Mehedinti si Olt. Din cele 90 de cauze de solutionat, procurorii au rezolvat 74 (repetam, inclusiv declinari si conexari), intocmind doar trei rechizitorii si trimitand patru inculpati in judecata. Nu sunt cauze nesolutionate mai vechi de trei luni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.