Ieri, 2 septembrie, spre sfarsitul noptii de joi spre vineri, s-a stins din viata Alexandru Paleologu. Extraordinara personalitate intelectuala a Romaniei postbelice, dupa ce se formase in atmosfera si sub influenta valorilor dintre cele doua razb
Ieri, 2 septembrie, spre sfarsitul noptii de joi spre vineri, s-a stins din viata Alexandru Paleologu. Extraordinara personalitate intelectuala a Romaniei postbelice, dupa ce se formase in atmosfera si sub influenta valorilor dintre cele doua razboaie mondiale, Alexandru Paleologu a fost o prezenta remarcabila in literatura, cultura si societate, deopotriva inainte de 1989, in deceniile grele de comunism, si dupa 1990, cand a devenit activ in viata politica si a fost recunoscut ca un veritabil reper intelectual si moral.
De-a lungul zilei de ieri, dupa aflarea vestii, numeroase personalitati publice, culturale si politice, si-au exprimat consternarea si durerea. Publicam in aceasta pagina o biografie a celui care a fost Alexandru Paleologu si o selectie din reactiile la disparitia sa. In editiile urmatoare ale ziarului ZIUA vom reveni cu evocari, comentarii asupra operei sale de eseist, fragmente din interviuri. (D.P., D.C.)
Mare personalitate a culturii romanesti
Alexandru Paleologu s-a stins la varsta de 86 de ani, dupa o viata in care s-a remarcat ca scriitor, om politic liberal, diplomat, mare personalitate a culturii romanesti.
S-a nascut la 14 martie 1919, in Bucuresti. Tatal lui a fost avocat, deputat PNL (1928-1931 si 1932-1933) si secretar general in ministerele Justitiei (1930-1931) si Finantelor (1932). Alexandru Paleologu a invatat la Liceul Spiru Haret din Bucuresti. A fost licentiat al Facultatii de Drept, Bucuresti (1943). A urmat trei ani la Facultatea de Teatru, sectia Regie si Teatrologie (1948-1950). A fost referent in Comisia romana pentru aplicarea armistitiului (1944-1945); atasat de legatie in Ministerul Afacerilor Straine (1946-1948); cercetator stiintific la Institutul de Istorie a Artei, sectia de Arta medievala (1956-1959), iar apoi la sectia de Istorie a teatrului (1964-1967); secretar literar al Teatrului Nottara din Bucuresti (1967-1970); redactor la Editura Cartea Romaneasca (1970-1976).
A avut o bogata activitate literara, publicand volumele de eseuri "Spiritul si litera" (1970), "Bunul simt ca paradox" (1972), "Simtul practic" (eseuri si polemici), "Treptele lumii sau calea catre sine a lui Mihail Sadoveanu" (1978), "Ipoteze de lucru" (1980), "Alchimia existentei" (1983), "Despre lucrurile cu adevarat importante" (1997), "Interlocutiuni" (1998), "Politetea ca arma" (2000). "Sfidarea memoriei. Convorbiri cu Stelian Tanase" (1995) e o carte-interviu, inregistrata pe banda inainte de 1989 si aparuta in premiera, in foileton, in revista "Contrapunct" (1990).
A fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor. A fost membru al Uniunii din 1967, iar din 1992 era membru al Asociatiei Ziaristilor Romani. A fost presedinte al Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului si presedinte de onoare al Asociatiei Ziaristilor Romani din Occident (Paris), din 1991. In 2000 a primit un premiu pentru Excelenta in cultura romaneasca.
"Ambasador al golanilor" din Piata Universitatii
In ceea ce priveste activitatea politica, Paleologu s-a remarcat ca un liberal convins, care si-a spus intotdeauna transant opiniile. In perioada 1950-1956 a fost urmarit de Securitate si a trait o perioada in clandestinitate, cu nume fals. In 1959 este arestat si condamnat la 14 ani munca silnica. A fost eliberat in 1964, prin decret de gratiere. In 1990, dupa caderea regimului comunist, a fost numit ambasador in Franta, el declarandu-si simpatia pentru manifestatia din Piata Universitatii si numindu-se "ambasador al golanilor", desi tara era condusa atunci de Ion Iliescu si FSN, care beneficiau de sustinerea larga a populatiei. La Paris i-a aparut volumul "Souvenirs merveilleux d'un ambassadeur des golans" (Paris, 1990), tradus apoi in romaneste, sub titlul "Minunatele amintiri ale unui ambasador al golanilor" (1993).
La 27 septembrie 1992 este ales senator de Arges pe lista CDR, din partea Partidului Aliantei Civice, al carui membru fondator a fost (in 1991). A demisionat din PAC la 14 martie 1995, ca urmare a hotararii acestui partid de a nu semna protocolul CDR. Alaturi de alti demisionari, adera la PNL, iar la 13 mai 1995 este ales presedinte al Senatului PNL in cadrul Conferintei Nationale pentru Unificare Liberala. In perioadele 1996-2000 si 2000-2004 a fost senator PNL. In ultimii ani a fost membru al Senatului PNL, for in care se afla mai multi dintre liberalii cu state vechi in partid. In aceasta saptamana, pe 31 august, i-a fost decernat Marele Premiu al diplomatiei romane.
Traian Basescu, presedintele Romaniei
Presedintele Romaniei a aflat cu profunda durere vestea mortii lui Alexandru Paleologu, personalitate de seama a culturii si vietii politice romanesti, se arata intr-un comunicat remis, ieri, presei, de Presedintie. Presedintele considera ca prezenta lui Alexandru Paleologu in viata politica si civica de dupa 1989 va ramane un model de rafinament, echilibru si farmec irezistibil. Adresand sincere condoleante familiei indoliate, presedintele Romaniei isi exprima increderea si speranta ca lectia inalta a domnului Paleologu va cunoaste in societatea romaneasca roadele pe care le merita din plin un mare spirit, se mai arata in comunicat.
Calin Popescu Tariceanu, primul-ministru al Romaniei
Prin activitatea, creatia si modul sau de viata, Alexandru Paleologu s-a impus ca un model si reper fundamental pentru o Romanie care revine la valorile libertatii si demnitatii umane dupa anii intunecati ai comunismului. Viata publica si cultura romaneasca se vor resimti fara prezenta sa eleganta, dar soliditatea valorilor pe care le-a promovat si profunzimea sa spirituala vor marca in continuare constiinta societatii romanesti.
Emil Constantinescu, fost presedinte al Romaniei
Aflu cu adanca durere ca ne-a parasit Alexandru Paleologu. Alaturi de toti cei care au avut bucuria de a-l cunoaste, deplang disparitia unui mare spirit, care a innobilat viata publica si intelectuala a Romaniei ultimelor decenii. Exemplar prin amploarea si rafinamentul unei culturi armonios asimilate propriei sale firi, de o clasica limpezime si intransigenta, Domnul Alecu Paleologu a intruchipat pentru noi toti adevarata boierie a inteligentei si a sufletului. Fara el, suntem mai saraci. Fie ca amintirea superioarei sale inteligente, umorului si riguroasei sale exigente morale si intelectuale sa ne vegheze drumul.
Adresez distinsei doamne Paleologu si d-lui Toader Paleologu, demnul urmas al parintelui sau, cele mai sincere condoleante.
Dumnezeu sa-l ierte.
Ministerul Afacerilor Externe:
Ministerul Afacerilor Externe isi exprima profundul regret fata de incetarea din viata a lui Alexandru Paleologu, "unul dintre ultimii supravietuitori ai serviciului diplomatic regal" si fost ambasador al Romaniei in Franta, imediat dupa Revolutia din 1989.
"Unul dintre ultimii supravietuitori ai serviciului diplomatic regal, autor prolific si rafinat, fost ambasador al Romaniei la Paris, Alexandru Paleologu a incarnat demnitatea elitelor nationale pasionate de adevaratul destin istoric al tarii noastre", se arata intr-un comunicat al Ministerului roman de Externe, remis redactiei. MAE considera ca pierderea lui Alexandru Paleologu este ireparabila, dar mostenirea sa morala, intelectuala si diplomatica va persista, ca un exemplu inspirator, in memoria tinerei generatii de diplomati romani. Ministerul Afacerilor Externe exprima cele mai sincere condoleante fata de familia indoliata, pe care o asigura de intreaga sa solidaritate in momentul tragic al despartirii de aceasta ilustra personalitate a societatii romanesti.
Mircea Ionescu-Quintus, presedinte de onoare al PNL
L-am cunoscut de multa vreme pe "Conu' Alecu", asa cum ii spuneam noi, atat in viata politica, in Parlament, dar si in viata culturala. S-a distins ca un om deosebit, de o vasta cultura si o adanca intelepciune. Din pacate, in ultimii doi ani ai legislaturii 2000-2004 a venit mai rar la Senat, din cauza sanatatii. Sunt atat de trist... Va fi foarte greu, atat pentru familie, cat si pentru noi, cei din jurul lui, sa acoperim aceasta lipsa de neinlocuit.
Constantin Balaceanu Stolnici, academician
Pentru mine, dar cred ca pentru toata tara, disparitia lui "Conut Alecu" este o mare pierdere, mai ales ca intelectuali rafinati ca el, boieri in adevaratul sens al cuvantului, sunt din ce in ce mai rari. A fost unul din ultimii intelectuali formati in interbelic. Sper ca toata intelectualitatea romaneasca va resimti asa cum se cuvine plecarea dintre noi a acestui reprezentant al vechilor elite date de Romania.
Sanda Negroponte
A fost unul din cei mai apropiati si dragi prieteni pe care i-am avut. A fost foarte legat de familia Negroponte, dar nu in plan politic. A fost un om de o deosebita cultura, una din mandriile tarii.
Eugen Nicolaescu, purtator de cuvant PNL
PNL isi exprima profundul regret fata de incetarea din viata a scriitorului si omului politic Alexandru Paleologu, la varsta de 86 ani, dupa o grea suferinta. Pierderea este ireparabila, dar mostenirea sa morala, intelectuala, diplomatica si politica va ramane in constiinta noastra ca un exemplu stralucit.
PNL exprima cele mai sincere condoleante familiei indoliate, alaturi de care este in acest moment tragic al disparitiei uneia dintre cele mai ilustre personalitati a societatii romanesti. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
Mona Musca
Este o mare pierdere pentru cultura romaneasca. M-a onorat relatia deosebita pe care am avut-o ca oameni si ca liberali. A fost unul din ultimii reprezentanti ai aristocratiei romane. Un aristocrat ca origini, ca persoana, dar si comportamental, care ne-a oferit mari surprize. Prin "ambasadorul-golan" a demonstrat ca este un adept al paradoxului si in politica, precum in scrierile literare si in gandire, intr-o perioada foarte zbuciumata a istoriei recente a Romaniei. Disparitia sa este o mare pierdere pentru cultura si politica din Romania. Pentru oamenii politici, Alexandru Paleologu este un model de sinceritate, eleganta si consecventa.
Teodor Melescanu, vicepresedinte PNL
Pentru noi a reprezentat o mostenire extrem de importanta. A fost unul dintre acei oameni care a asigurat o legatura directa intre liberalismul din Romania, asa cum a existat inaintea celui de-al doilea razboi mondial si dupa venirea comunistilor la putere, si Partidul National Liberal de astazi, care a preluat idealurile. Doresc, in numele meu si al tuturor colegilor, sa transmitem condolente familiei si sa ne exprimam speranta ca aceasta grea pierdere va fi depasita in perioada urmatoare de catre PNL.
Mircea Geoana, presedintele PSD
Am aflat cu profund regret despre trecerea in nefiinta a celui care a fost un reprezentant de marca al intelectualitatii romanesti, Alexandru Paleologu. Din nefericire, pentru a exprima sentimentele cele mai adanci, nu avem la dispozitie decat cuvintele. In momentele grele, precum aceasta pierdere, chiar si cuvintele amutesc. Trecerea in eternitate a lui Alexandru Paleologu este o pierdere ireparabila pentru Romania. Diplomat si intelectual de elita, Alexandru Paleologu a jucat un rol important in democratizarea societatii romanesti, impunand oamenilor politici un standard greu de atins. Alexandru Paleologu lasa in urma un gol pe care nimeni nu il va putea umple.
Marko Bela, presedintele UDMR
Ca fost coleg de Senat, am avut posibilitatea sa-l cunosc personal pe profesorul Alexandru Paleologu, reprezentant al elitei intelectuale si culturale din Romania. Disparitia lui este o pierdere nu numai pentru cei apropiati, ci si pentru intreaga societate.
Gheorghe Ciuhandu, presedinte PPCD (PNTCD)
PPCD (PNTCD) transmite sincere condoleante familiei si colaboratorilor celui care a fost Alexandru Paleologu, senior al politicii romanesti, eseist si critic literar. Prin disparitia sa, Romania a pierdut un om politic si de cultura de marca.
Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor
Cred ca intreaga intelectualitate e in stare de soc. Paleologu a insemnat foarte mult pentru spiritualitatea contemporana si prin ceea ce a realizat isi lasa pecetea ca o constiinta a acestei epoci. Un om cu un simt rational deosebit de percutant, un om care, in ciuda unui scepticism, a dorit intotdeauna binele societatii romanesti. Cred ca multi dintre oamenii de cultura ii sunt recunoscatori pentru ce a facut. In numele ministerului pe care il conduc si in numele meu personal, transmit condoleante familiei.
Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman
Pentru mine este o pierdere a unui om pe care il admiram si pretuiam enorm. Pe care indraznesc sa il numesc prietenul meu. In cultura romana, Paleologu era un supravietuitor, era purtatorul unor valori pe care comunismul le-a distrus. Este vorba de un anumit fel de aristocratie a spiritului, e vorba de un anumit fel de valori, care combina incisivitatea cu gratia si care fac din orice manifestare un prilej de eleganta. Este omul care a stiut sa invoce valoarea traditiei si Bisericii intr-un fel dezinvolt. Era o persoana perfect dezinhibata si in acelasi timp perfect credincioasa. Avea ceva din eleganta moralistilor francezi, fara sa aiba amaraciunea lor. Era un om binedispus in cunostinta de cauza, stiind cat de tragic este destinul nostru. Era un om care putea spune ca anii de detentie au fost minunati. Si asta, pentru ca Alexandru Paleologu stia ca din orice situatie, oricat de dramatica si ingrozitoare, sa extraga partea de lumina, partea de folos. Prin el, cultura romana pierde un spirit luminos, un spirit gratios.
Gheorghe Vladutescu, vicepresedinte al Academiei Romane
Alexandru Paleologu a murit fizic, dar abia de acum intra in istoria eterna. Din pacate, suntem intre temporar si eternitate. Dar din fericire exista o eternitate culturala. Poate nu pentru toti, dar pentru Alexandru Paleologu exista cu siguranta aceasta eternitate culturala.
Uniunea Scriitorilor din Romania
Uniunea Scriitorilor din Romania si Asociatia Scriitorilor din Bucuresti anunta cu profunda tristete incetarea din viata a distinsului scriitor Alexandru Paleologu. Literatura romana ii datoreaza lui Alexandru Paleologu numeroase articole, volume, scrieri memorialistice de insemnata valoare ca si sansa de a avea, vreme de multe decenii, un simbol al inteligentei, civilitatii si bunului gust. (...) Personalitatea lui Alexandru Paleologu, un autor fermecator si un om de cultura cu intuitii profunde in toate domeniile artistice, va ramane mereu in amintirea contemporanilor sai, a celor care au avut sansa de a-l cunoaste si a-i parcurge opera. Despartirea dureroasa de Alexandru Paleologu nu-si poate gasi consolare decat in existenta si perenitatea volumelor sale ce vor fi si mai departe puncte de reper. Prin disparitia lui Alexandru Paleologu, literatura si cultura noastra se confrunta astazi cu o imensa si ireparabila pierdere.
Teatrul Nottara
Teatrul Nottara deplange disparitia remarcabilului om de cultura Alexandru Paleologu, personalitate unica, fascinanta a vietii publice si politice din Romania. Regretul nostru este cu atat mai mare, cu cat intre anii 1967-1970 istoria vietii lui Alexandru Paleologu s-a intalnit cu cea a institutiei de pe bulevardul Magheru, conduse pe atunci, in cea mai fasta perioada a sa de dinainte de 1989, de dramaturgul Horia Lovinescu. O mare prietenie i-a legat pe cei doi aristocrati ai spiritului, prietenie evocata de Ambasadorul Golanilor in monografia Teatrului Nottara, aparuta in 2000. Se cunoscusera inca din 1949, dar l-a pretuit cu adevarat pe acest "om cultivat" si "intelectual autentic" abia cu prilejul sosirii sale ca secretar literar al Teatrului Nottara. O slujba aparent modesta pentru anvergura spiritului sau, careia a stiut, insa, sa-i dea stralucire. A sosit aici sfatuit de un alt mare prieten al sau, regizorul George Rafael, intr-un moment delicat al vietii, dupa ce ispasise cinci ani de inchisoare si fusese eliberat prin decret de gratiere. I-a placut ambianta creata de Horia Lovinescu, "foarte colegiala si foarte vioaie", socotind ca "aceasta complicitate la spectacol are ceva imbatator, viu". Opiniile sale pertinente au contribuit la conturarea multora dintre creatiile lovinesciene. Au inceput impreuna proiecte interesante, devenind "un fel de sef al teatrului experimental Atelier '68, la Sala Studio", program in cadrul caruia au debutat Iosif Naghiu si Radu F. Alexandru. Era perioada in care aici montau nume de referinta ale regiei romanesti ca Lucian Giurchescu, Dinu Cernescu, Sanda Manu si in care urcau pe scena monstri sacri precum George Constantin, Stefan Iordache, Alexandru Repan, Stefan Radof, Ion Dichiseanu, Liliana Tomescu. Cu unii dintre ei s-a imprietenit, pastrandu-le toata viata amintiri extraordinare.
Si astazi, eleganta, libertatea de gandire, convivialitatea aristocratica a lui Alexandru Paleologu sunt evocate cu nostalgie si caldura de catre acei actori ai Teatrului Nottara care au fost onorati de aceasta nesperata complicitate umana si profesionala. Si noi, cei mai tineri, care l-am cunoscut in luminile si umbrele societatii postdecembriste, ii datoram lui Alexandru Paleologu o reverenta adanca...
Octavian Paler, scriitor
Sunt pur si simplu bulversat. Mi-a fost mai mult decat prieten. Un mare prieten si poate ultimul. Un om pe care l-am iubit critic, adica pe baza de respect, nu de amabilitati. Eu unul nu am cunoscut un spirit mai liber, care stia sa faca afirmatii foarte indraznete, dar care erau ale lui. Cred ca a fost singurul din teritoriul Romaniei, pe chipul caruia nu am vazut niciodata dupa '89 o grimasa de ura, pe care nu l-au atins in nici un fel nefericirile si conflictele care nu au lipsit din destinul lui. Alecu, asa cum ii spuneau prietenii, a reprezentat in cultura un stil, ceea ce este extraordinar de important intr-o lume ca a noastra, lipsita total de stil.
Mircea Dinescu, scriitor
Mi-e greu sa spun ceva. Am aflat acum cateva minute si sunt putin derutat. Am fost prieten cu batranul Paleologu de cand am debutat. Era considerat ca vine din alta lume. Era un personaj venit din alta lume si care, in ciuda istoriei care s-a purtat mizerabil cu el, si-a pastrat farmecul. Paleologu nu s-a lasat, a trecut peste ceea ce Noica nu a putut trece. Cert e ca inainte de '89, Paleologu a fost un reper si cu toate ca a trecut prin infern si infernul l-a afectat, trebuie sa recunosc ca eu l-am iubit la fel de mult.
Stelian Tanase, scriitor
Pentru mine este o pierdere ireparabila. Este omul care m-a indrumat in momente critice ale biografiei mele, ii sunt profund indatorat. Este omul care a avut cea mai mare influenta asupra mea. Au fost ani de zile cand ne-am vazut in fiecare zi. Au fost ore in sir de confesiune. A fost un om pe care nici inchisoarea nu l-a ingenuncheiat. Desi a avut o experienta dramatica, a privit-o ca pe o experienta data de Dumnezeu, pe care trebuie sa si-o asume. Paleologu a reusit sa depaseasca momentul acesta. Iar in cartea pe care a scris-o apoi cred ca a simtit nevoia sa transfere cuiva experientele prin care a trecut, lucru pentru care ii sunt foarte indatorat, pentru ca din aceste confesiuni am invatat mai mult decat in toata scoala pe care am invatat-o.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.