Caderea "Cortinei de Fier" este indisolubil legata de sindicatul polonez Solidaritatea: inceputul revoltei democratice impotriva cizmei sovietice. Iar simbolul acestui sindicat este Lech Walesa. Nascut pe 29 septembrie, 1943, in Popowo, Polonia. A ob
Caderea "Cortinei de Fier" este indisolubil legata de sindicatul polonez Solidaritatea: inceputul revoltei democratice impotriva cizmei sovietice. Iar simbolul acestui sindicat este Lech Walesa. Nascut pe 29 septembrie, 1943, in Popowo, Polonia. A obtinut o diploma de mecanic-auto, apoi a activat timp de doi ani, respectiv pana in 1967, ca electrician, la santierele navale de la Gdansk. In 1969 s-a casatorit cu Danuta Golos. Au opt copii.
In perioada tensiunilor intre guvernul varsav si muncitori (decembrie 1970) Walesa se numara printre maruntii sefi ai muncitorilor de la santierul naval. Totusi, in 1976, din cauza propagandei sale sindicaliste a fost "pus pe verde", fiind obligat sa-si asigure traiul din slujbe temporare.
In 1978, incepe sa organizeze, impreuna cu alti activisti, sindicatele libere non-comuniste. Din acel moment, a fost, in permanenta, sub supravegherea securitatii si, deseori, arestat, noteaza site-ul Yahoo.
In august 1980, a declansat greva de la santierul naval din Ggansk. Un efect domino. Alte greve s-au manifestat pe intreg teritoriul Poloniei, Walesa fiind privit ca lider al protestatarilor. Autoritatie comuniste au fost de acord sa negocieze cu electricianul rebel. Prin acordul semnat la Gdansk, pe 31 august 1980, Walesa a obtinut, pentru muncitori, dreptul la greva si dreptul la organizarea unui sindicat propriu, independent.
Biserica Catolica a sustinut miscarea, iar, in ianuarie 1981, Walesa a fost primit, la Vatican, de catre Papa Ioan Paul al II-lea. In septembre 1981, fostul electrician de la Gdansk este ales presedinte al Solidaritatii, in cadrul primului congres national al formatiunii, desfasurat la Gdansk.
Cateva luni mai tarziu, in septembrie 1981, generalul Jaruzelski, sub presiune sovietica, dispune arestarea mai multor lideri sindicalisti. Walesa fost plasat in domiciliu fortat. In noiembrie 1982, liderul Solidaritatii a fost eliberat si si-a putut relua munca pe santierul de la Gdansk.
Premiul Nobel
Pe 11 decembrie 1983, polonezii aflau, de la Vocea Americii, o veste senzationla: Premiul Nobel pentru Pace i-a fost decernat lui Lech Walesa!
Walesa, simbolul luptei unei tari intregi, simbolul sperantei unei tari intregi.
Ampla miscare grevista declansata, pe 14 august 1980, la santierele navale din Gdansk, a determinat, 17 zile mai tarziu, crearea primului sindicat liber din spatele "Cortinei de Fier": Solidaritatea. Implinirea a 25 de ani de la aceste evenimente este sarbatorita nu numai in intreaga Polonie, dar si la Bruxelles, prin manifestari ce se vor desfasura pe parcursul mai multor saptamani sub genericul "Solidaritatea, o cale spre Europa unita". Festivitatile vor culmina la Gdansk, pe 31 august, ziua aniversara a "nasterii" Solidaritatii. Marea ceremonie va reuni 20 de sefi de stat si de guvern. In vara anului 1980, Polonia traversa o grava criza economica. Miscarile greviste devenisera tot mai frecvente. Scanteia care a aprins focul de artificii a fost concedierea, la Gdansk, a unei muncitoare, Anna Walentynowicz. Un grup de angajati revoltati au declansat greva, in zorii zilei de 14 august. Electricianul Lech Walesa, care fusese concediat de la Gdansk in urma cu patru ani, a reusit sa sara zidul care inconjura imensa incinta si sa preia conducerea miscarii contestatare. "Vom declansa greva chiar aici si acum", a proclamat Walesa in ovatiile a mii de grevisti. Desi presa poloneza, cenzurata, conform canoanelor epocii sovietice, a pastrat tacerea in privinta evenimentelor de la Gdansk, vestea s-a raspandit, rapid, nu numai in Polonia, ci in intreaga lume.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.