Costinesti, ca orice statiune de pe Litoral, este in aceasta perioada supra-aglomerata. Ce este insa, surprinzator este faptul ca centrul de asistenta medicala de urgenta din aceasta statiune este inchis. In aceasta vara, medicii specialisti in as
Costinesti, ca orice statiune de pe Litoral, este in aceasta perioada supra-aglomerata. Ce este insa, surprinzator este faptul ca centrul de asistenta medicala de urgenta din aceasta statiune este inchis. In aceasta vara, medicii specialisti in asistenta de Urgenta si Terapie Intensiva nu au mai venit. Persoanele accidentate nu au alta sansa decat ambulanta care trebuie sa vina de la Constanta sau Mangalia. Timpul in care ajunge un medic pentru a asigura asistenta de urgenta este de cel putin 30 de minute. Si asta deoarece drumurile dintre statiuni sunt foarte aglomerate. Cei cu rani usoare sau care au nevoie de o injectie sunt ajutati de cate o farmacista careia i se face mila de ei. "Nu pot sa-i las fara sa le dau un ajutor. Sunt copii care au nevoie de o injectie si nu pot sa trimit parintii cu copiii la Constanta sau Mangalia. Pe cei care sunt accidentati usor ii pansez pana vine ambulanta. De cand am deschis farmacia am dat zeci de telefoane la Urgenta pentru salvare. In fiecare zi sunt cazuri care necesita consultatie sau o asistenta medicala", ne-a declarat o farmacista care a tinut sa-si pastreze anonimatul din motive care nu mai au nevoie de nici o explicatie. Altfel, primul cort de prim ajutor urma sa fie instalat pe plaja saptamana aceasta, la aproximativ 25-30 de zile pana la inchiderea sezonului.
Sa ai zile de la tine
In numai o ora, cat am fost in statiune, au venit doua persoane la farmacie pentru a intreba de un doctor. Unuia dintre ei ii curgea sangele pe fata avand arcada sparta si l-a pansat farmacista. Urmatorul la fel, astepta de 30 de minute Salvarea, dar nu sosise inca. Cu totii stim ca statiunea Costinesti este plina de mii de tineri. Spiritele se incing in fiecare seara si de multe ori ies "scantei". Sunt multe accidente si in timpul zilei. Mai putem lua in calcul si pe cei care din teribilism sau alte considerente se avanta in larg si sunt in pericol de a se ineca. Astfel, un salvamar ne-a povestit cum a salvat o tanara de 18 ani de la inec. "Dupa ce am scos-o din apa am resuscitat-o. A scos apa pe care a inghitit-o. Si-a revenit cu greu, dar pana la urma am readus-o la viata. In tot acest timp am asteptat sa vina Salvarea. A ajuns dupa ce domnisoara si-a reveni si mi-a povestit c-o cheama Alexandra si este din Bucuresti. Aici singura sansa este sa ai zile, pentru ca doctori nu sunt. Exista un medic de familie undeva in Sat Costinesti", ne-a spus salvamarul. Acesta a dorit sa nu-i publicam numele deoarece ne-a marturisit ca ii este frica sa apara cu astfel de declaratii, deoarece ar putea sa-si piarda locul de munca.
Un cort de prim ajutor in august
Bortea Marin, viceprimarul din Costinesti, contactat telefonic, ne-a declarat ca au sosit in data de 1 august doua asistente medicale care isi vor amplasa pe plaja un cort de urgenta. El ne-a mai spus ca medicii, asistentele si soferii de pe salvare, care ar fi trebuit sa vina aici, au cerut 16 camere si nu li s-a putut oferi un asemenea confort. Astfel, statiunea a ramas fara asistenta medicala de urgenta. Si de la Directia de Sanatate Publica Constanta, mai precis dr. Camelia Ciuboraru, ne-a spus ca s-a rezolvat problema de la 1 august prin aplasarea cortului pe plaja. Totusi, sezonul nu a inceput in data de 1 august.
Apele Romane - Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL), care are in grija si plajele de pe Litoral, ne-a precizat ca s-a incheiat un protocol cu Directia de Sanatate Publica prin care se obligau sa deschida un post de prim ajutor. Potrivit DADL, postul de prim ajutor trebuia infiintat la data de 1 iunie si trebuia sa fie acolo cel putin un cadru medical. De asemenea, Apele Romane ar fi asigurat spatii de cazare daca DSP Constanta ar fi solicitat. Se pare ca astfel de solicitari nu s-au primit, iar institutia Apele Romane Dobrogea stia ca nu este post de prim ajutor. De exemplu, in Mamaia sunt asigurate trei locuri de cazare pentru persoanele care asigura prim ajutor in Mamaia. Incercand sa-i scuze pe cei de la DSP, reprezentantii DADL ne-au declarat ca probabil nu erau cadre disponibile, ori aceste sarcini s-au suprapus peste concedii etc. In plus, DADL a explicat ca, potrivit legislatiei in vigoare, titularii bazelor de agrement nautic sunt obligati sa organizeze si sa asigure functionarea punctelor de prim ajutor. Avand in vedere ca in Costinesti sunt deschise patru astfel de baze de agrement, ar fi trebuit sa existe tot atatea puncte de prim ajutor. In realitate, nu exista nici unul.
Salvamarii supravietuiesc cu greu
Nici salvamarii nu sunt foarte fericiti, cum s-ar putea imagina. Astfel, unul dintre ei ne-a povestit ca are un salariu de 4 milioane de lei din care trebuie sa-si plateasca cazarea si mancarea. Banii ii primesc de la firma "SC Docatisi Agrement SRL" al carui administrator este Nicolae Hoitu. "Apele Romane au dat acest serviciu acestei firme, pentru care se platesc multi bani pe an. Pana acum doi ani ni se asigura cazare, acum nici vorba de asa ceva. Si avem activitate nu gluma. Pana pe 31 iulie salvamarii au salvat peste 39 de persoane. Avem in dotare 5 barci, colaci de salvare etc. Exista si un contract de sponsorizare cu o firma de bauturi racoritoare care ne-au dat tricouri pe care este inscris numele firmei si pe spate "Salvamar". Cu chiu si vai ni se aduc baturi racoritoare. Astfel, din ce se aduce ne revine o sticla de suc, pentru trei salvamari, la cinci zile", ne-a precizat acelasi salvamar care ne-a rugat sa nu-i publicam numele. Am mai aflat ca multi dintre cei care sunt angajati pe post de salvamar sunt tineri si fara experienta. Dar sunt angajati pe aceste posturi deoarece nu au pretentii foarte mari. Cei care sunt cu experienta si stiu cum sa salveze un om se duc in locuri mai bine platite sau chiar in alte tari. Sunt statiuni pe Litoral unde salvamarii au salarii de 7 milioane de lei si cazare si masa asigurata. In plus, desi salvamarii ne-au precizat ca au in dotare doar 5 barci, confrom contractului incheiat cu DADL, ar fi trebuit sa beneficieze de 10 barci, cate doua pentru fiecare din cele cinci posturi de salvare. Autoritatea mentioneaza chiar existenta unei barci cu motor pentru interventii de urgenta, despre care salvamarii nu ne-au spus nimic. DADL ne-a precizat ca SC Docatisi Agrement SRL a castigat licitatia pentru a asigura serviciul de Salvamar, dar nu a vrut sa dea nici un detaliu privind sumele platite acestei societati, invocand in acest sens "confidentialitatea contractului". Totusi, potrivit DADL, daca se constata nereguli, nu se platesc integral sumele negociate. Salvamarii trebuie avizati prin reprezentantul Capitaniei Portului iar conditiile de salarizare le stabileste patronul. De asemenea, conditiile de munca ale salvamarilor ar trebui verificate de Inspectia Muncii. DADL ar trebui sa verifice periodic daca sunt slavamarii la posturi, daca au echipamentele necesare, mai precis, daca sunt in siguranta turistii.
Ce spune legea
Potrivit ordinului ministrului Transporturilor, Constructiilor si Turismului nr. 455/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind asigurarea, clasificarea avizarea si controlul activitatilor de turism in zona costiera, agentii economici sau autoritatile publice care au in administrare plaje ori stranduri, direct ori prin concesionare, au obligatia sa infiinteze posturi de salvare si posturi de prim ajutor medical, in conformitate cu dispozitiile legale. De asemenea, turistii ar trebui sa cunoasca faptul ca, potrivit legii, criteriile minime ale calitatii plajei sunt: nisipul sa nu contina corpuri straine periculoase, zona de imbaiere sa nu prezinte suspensii, curatarea trebuie facuta ori de cate ori este vegetatie acvatica sau alte corpuri plutitoare. Suprafata minima de plaja asigurata pentru 3,25 mp de persoana. Dotarea plajei: echipare sanitara conform normativelor in vigoare, cabine pentru schimbat vestimentatie (o cabina la 100 de persoane), post de prim ajutor, post de salvare. Alte criterii obligatorii prevad ca zona de imbaiere si a celei de interdictie a imbaierii trebuie marcate, plaja trebuie nivelata si curatata zilnic, iar colectea reziduurilor trebuie facuta cel putin o data pe zi, iar recipientele pentru colectarea reziduurilor trebuie amplasate cel putin unul la 250 de mp.
DADL sustine ca plaja este curata
Care este situatia plajei si a spatiului de imbaiere o stim cu totii si se poate vedea foarte bine si din fotografie. Cosurile de gunoi "stau sa explodeze", pet-uri plutind pe apa, mizerie de nici nu ai unde sa calci, iar nisipul nu credem ca a vazut in acest sezon un plug pentru afanare. Dar, DADL ne spune ca, "in sezonul estival, asigurarea curateniei pe plajele litorale, inclusiv evacuarea algelor marine, reprezinta obligatia beneficiarilor care au incheiat cu Directia Apelor Dobrogea - Litoral contracte de asigurare a potentialului turistic si de agreement al plajelor. Pe sectoarele necontractate, lucrarile de igienizare se realizeaza de catre DADL, zilnic. Cand este depasita capacitatea detinatorilor de contracte de a evacua depozitele de alge, DADL intervine de fiecare data pentru rezolvarea acestor situatii. DADL executa, pe toata suprafata plajelor, lucrari mecanizate de ecologizare si intretinere a plajelor, realizate cu forte proprii si cu terte firme, cu care detine contracte de prestari servicii. Lucrarile de ecologizare se realizeaza cu utilaje specializate (cu un numar de 4 astfel de utilaje) care executa atat afanarea stratului de nisip, cat si colectarea deseurilor foarte mici. Lucrarile mecanizate sunt executate in timpul noptii. Supravegherea si verificarea executarii lucrarilor mai sus mentionate se realizeaza de catre sefii punctelor de lucru, pentru fiecare sector de plaja si de catre responsabilii compartimentelor de specialitate din cadrul DADL. Modul in care detinatorii de contracte respecta prevederile contractuale, cu referire expresa la asigurarea curateniei plajelor, este verificat de catre inspectorii de teren din cadrul DADL, zilnic, pe fiecare zona in parte", precizeaza autoritatea mentionata.
Aceasta institutie sustine ca a fost asigurata igienizarea zilnica, corespunzatoare, a suprafetelor de plaja. Autoritatile publice locale nu sunt implicate in derularea acestor activitati. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.