Am tot relatat ce se intampla in lumea israeliana in preajma retragerii colonistilor din Gaza. Sa aruncam, acum, si o privire peste gard, in ograda palestiniana. Fara indoiala, evacuarea coloniilor evreiesti va fi sarbatorita de palestinieni ca o vic
Am tot relatat ce se intampla in lumea israeliana in preajma retragerii colonistilor din Gaza. Sa aruncam, acum, si o privire peste gard, in ograda palestiniana. Fara indoiala, evacuarea coloniilor evreiesti va fi sarbatorita de palestinieni ca o victorie, asa ca presedintele Abu Mazen si premierul Abu Alla s-au grabit sa comande 35.000 de steaguri care vor impodobi toate strazile asezarilor gazateene si ulicioarele campurilor cu refugiati, iar fanfarele vor canta si palestinienii vor dansa toata noaptea.
Dupa ce vor sarbatori retragerea israeliana, se vor trezi la aceeasi realitate cu care s-au confruntat si pana acum: somajul, saracia, zidul izolator. Dar pana atunci, speranta isi face loc pe ulita palestiniana. Guvernul palestinian asteapta infuziile de capital international, in special cel american, in reconstructia Gazei. Banii vor ajunge in aceasta zona cu cea mai mare densitate de populatie din lume. Vom vedea cum vor fi girati acesti bani de conducatorii post-Arafat.
Mai sunt 17 zile pana la evacuare, dar la Ierusalim ca si la Gaza nimeni inca nu stie ce se va intampla cu casele si fermele colonistilor, "le daramam-nu le daramam", zarurile inca nu au fost aruncate. Guvernul palestinian le-ar dori daramate; vilele ocupa prea mult teren, sunt prea elegante, creeaza probleme sociale. Pacat doar de fermele agro-zootehnice, model de tehnologie moderna. Cum sa le distrugi? De altfel au si aparut investitori arabi, banui ca si de alte etnii, doritori sa le cumpere. Barac Ravid, de la cotidianul ebraic "Maariv", a stat de vorba cu dr. Al Azayida Madir el-Balah, un palestinian caruia administratia israeliana i-a confiscat cateva zeci de hectare pentru construirea zidului de securitate in jurul coloniei Kfar Darom si a unei baze militare. "Aveam acolo sapte case, puturi de apa si terenuri agricole. Soldatii au ras totul si au construit fortificatii, acum astept sa primesc totul inapoi asa cum era inainte de confiscare", spune dr. Al Azayida. Asemenea confiscari de pamanturi au fost numeroase iar acum mii de palestinieni le vor recapata inapoi. Ziaristul israelian a stat de vorba cu multi dintre ei si n-a constatat dorinti de razbunare. Saad al Zayida, care asteapta si el redobandirea pamanturilor confiscate de colonisti, spune ca prin retragerea israeliana "se indeplineste un act de dreptate istorica." "Nu le dorim raul colonistilor care vor fi evacuati", spune seful Comisiei de restituire a pamanturilor confiscate, infiintata zilele trecute de Abu Mazen. "Daca vor dori, ii asteptam ca turisti". Nu stiu daca palestinianul a fost cinic sau a vorbit sincer, dar in ambele parti exista traume pe care numai timpul le vor vindeca.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.