Procurorii anticoruptie au dispus, ieri, trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a fostului primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, sub aspectul savarsirii infractiunilor de asociere in vederea comiterii de infractiuni, luare de mita in

Procurorii anticoruptie au dispus, ieri, trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a fostului primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, sub aspectul savarsirii infractiunilor de asociere in vederea comiterii de infractiuni, luare de mita in forma continuata (8 acte materiale), inselaciune, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, toate aflate in concurs real, ne-a informat Biroul de Presa al institutiei.
In acelasi dosar au fost deferiti Justitiei si fostul viceprimar, Iulian Lucas Laurian, acuzat de asociere in vederea comiterii de infractiuni, complicitate la luare de mita in forma continuata, fals in declaratii, fals intelectual si uz de fals, toate aflate in concurs real, precum si seful Serviciului Cadastral si Fond Funciar din cadrul Primariei Municipiului Bacau, acuzat de asociere in vederea comiterii de infractiuni si complicitate la luare de mita, ambele fapte aflate in concurs real.
Potrivit anchetatorilor, in perioada 2000-2004, Dumitru Sechelariu a urmarit, in permanenta si cu perseverenta, realizarea unor interese personale de familie sau de grup, aspect rezultat in urma administrarii probelor.
"Acesta este motivul pentru care complexitatea dosarului a determinat inclusiv disjungerea in vederea continuarii urmaririi penale intr-o cauza separata cu privire la savarsirea infractiunii de spalare de bani si a faptelor penale ce decurg din problemele financiar-bancare a societatilor la care inculpatul Sechelariu Dumitru este actionar", se mai arata in comunicatul PNA.

Certificate de urbanism false

Obiectivul central si principal al asocierii infractionale a celor trei inculpati a vizat obtinerea in proprietatea lui Sechelariu si in concesiunea Asociatiei Club Karting "Selena Motor Sport" AFI Bacau si a "SC Selena SRL" Bacau, controlate de Sechelariu, a unor suprafete de teren pe Strada Chimiei din municipiul Bacau, unde fostul edil si-a construit un cartodrom.
In realizarea scopului urmarit, sustin anchetatorii, Sechelariu s-a asociat cu Laurian Iulian Lucas, viceprimar si consilier local al municipiului Bacau, si Vasile Dorinel Ifrim, sef al Serviciului Cadastral si Fond Funciar din cadrul Primariei municipiului Bacau, stabilind o strategie urmata de actiuni concrete care constau in delegarea exercitarii atributiilor principale ale primarului catre Lucas ca si viceprimar, desemnarea acestuia din urma ca membru in Comisia Municipala Bacau de Reconstituire a Drepturilor de Proprietate si punerea in posesie a terenurilor agricole. Strategia mai presupunea mentinerea lui Ifrim in functia de sef al Serviciului Cadastral si desemnarea acestuia ca membru in Comisia Municipala Bacau de Reconstituire a Drepturilor de Proprietate.
In fapt, Lucas si Ifrim au identificat persoanele care au solicitat in urma cu mai multi ani reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si le-au conditionat in schimbul emiterii si eliberarii titlurilor de proprietate sa vanda terenurile catre Dumitru Sechelariu. Platile erau facute de Ifrim, care se ocupa si de intocmirea documentatiei necesare incheierii si semnarii contractelor de vanzare-cumparare, inclusiv de aducerea vanzatorilor la birourile notariale. Cei doi se ocupau, totodata, si de emiterea in fals a certificatelor de urbanism pe numele vanzatorilor, de actele necesare operatiunilor notariale, pe baza de cereri false, nesemnate de titularii titlurilor de proprietate.

Terenuri subevaluate

Mai mult, in lunile februarie - martie, ajutat fiind de ceilalti doi inculpati, Sechelariu a conditionat neplata impozitului restant in suma de peste 8,5 milioane lei, datorat de catre o persoana fizica la Directia de Impozite si Taxe Locale Bacau, de vanzarea in beneficiul fostului primar a unui teren in suprafata de 4.500 mp, situat in municipiul Bacau, impunandu-se un pret de cumparare de 150 milioane lei, mult subevaluat fata de pretul terenurilor din zona. In acest mod, Dumitru Sechelariu a obtinut ilegal si un folos necuvenit de 24.154 de dolari.
Sechelariu si "ajutoarele" sale au mai conditionat emiterea si eliberarea titlurilor de proprietate catre persoane fizice indreptatite de incheierea contractelor de vanzare-cumparare a inca sapte suprafete de teren, fostul edil al Bacaului obtinand astfel avantaje materiale constand in diferenta dintre preturile impuse de cumparator si preturile solicitate de vanzatori sau valoarea reala a acestor imobile la momentul vanzarii-cumpararii.
Constrangerea persoanelor fizice de a vinde terenurile s-a efectuat profitand de trecerea mai multor ani de cand persoanele indreptatite au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate si nu au intrat in posesia imobilelor, de faptul ca erau varstnice, bolnave, cu probleme financiare si tracasate de interventiile facute la Serviciul Cadastral si Fondul Funciar in vederea obtinerii terenurilor. Totalul sumelor obtinute in urma acestor infractiuni a fost evaluat la un cuantum de 295.500 de dolari si 48,5 milioane de lei.
Un alt motiv pentru care este acuzat fostul primar face referire la aprobarea de catre Consiliul Local Bacau a unui numar de 179 de schimburi de terenuri, proprietate a municipalitatii, de care au beneficiat atat Sechelariu, cat si societatile pe care acesta le controla, SC Letea SA Bacau, SC Selena SRL si SC Desteptarea SA. Abuzand de functia detinuta, Sechelariu a determinat membrii Consiliului Local al Municipiului Bacau, in sedintele din 27 iunie 2002 si 30 iunie 2003, sa aprobe schimbul a doua terenuri apartinand municipalitatii in valoare totala de circa 33,5 miliarde lei cu alte doua terenuri - respectiv un teren proprietate personala (in valoare de 150 milioane lei) si un teren apartinand SC Letea SA Bacau.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.