Oragnizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) estimeaza in raportul sau lunar ca cererea mondiala pentru petrolul produs de organizatie va fi anul viitor de 29 de milioane de barili pe zi, cu numai 100.000 de barili pe zi mai mult fata de 2005, s
Oragnizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) estimeaza in raportul sau lunar ca cererea mondiala pentru petrolul produs de organizatie va fi anul viitor de 29 de milioane de barili pe zi, cu numai 100.000 de barili pe zi mai mult fata de 2005, si cu un milion de barili pe zi sub previziunea anterioara, transmite Mediafax.
Productia de petrol a statelor din afara OPEC este asteptata sa se dezvolte puternic, anul viitor, cu un ritm aproape similar cresterii cererii mondiale, astfel incat Organizatia nu va fi nevoita sa suplimenteze prea mult livrarile. OPEC a produs in luna iunie 30,01 milioane de barili pe zi, usor peste productia realizata in urma cu o luna. Organizatia atribuie cresterea accentuata a pretului petrolului, la 58 de dolari pe baril in cazul titeiului destinat pietei americane, problemelor de rafinare cu care se confrunta statele consumatoare. OPEC sustine in aceasta privinta ca produce suficient titei pentru a satisface cererea mondiala. Potrivit raportului, OPEC se asteapta pentru 2006 la cresterea cererii mondiale cu 1,54 de milioane de barili pe zi, sau cu 1,9 la suta, la 85,2 milioane de barili pe zi, fata de cresterea cu 1,62 de milioane de barili pe zi, sau cu 2 la suta in acest an.
Noua prognoza este cu 150.000 de barili pe zi mai redusa decat estimarea privind cresterea cererii mondiale, in 2005, si diminueaza cu 260.000 de barili pe zi cererea pentru titeiul extras de OPEC, la 28,9 milioane de barili pe zi. Revizuirea datelor a fost determinata de cresterea sub asteptari a cererii din China, de numai 2 la suta in perioada ianuarie-mai. In prima jumatate a anului trecut, in China a avut loc o crestere cu 19,5 procente a cererii de petrol. Oferta provenita din afara OPEC, dar care include gazul lichefiat produs de organizatie, ar putea creste anul viitor cu 1,43 de milioane de barili pe zi, la 54,76 milioane de barili pe zi, comparativ cu cresterea de 990.000 de barili pe zi din acest an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.