Infractorii pot sa-si ia adio de la actele falsificate si orice alte matrapazlacuri pentru a nu fi depistati la granita. Politistii de frontiera au fost dotati cu aparatura ultraperformanta care poate sa depisteze si o scama.
Lampi cu ultravio

Infractorii pot sa-si ia adio de la actele falsificate si orice alte matrapazlacuri pentru a nu fi depistati la granita. Politistii de frontiera au fost dotati cu aparatura ultraperformanta care poate sa depisteze si o scama.
Lampi cu ultraviolete, videocomparatoare spectrale pentru analizarea documentelor, endoscoape si oglinzi ajustabile cu spectru luminos, truse criminalistice, motorete cu patru roti si barci de abordaj, sunt doar cateva dintre instrumentele care faciliteaza activitatea la frontierele Romaniei.
Toate aceste instrumente sofisticate au ajuns, rand pe rand, in dotarea mai multor institutii din teritoriu si au fost achizitionate printr-un program Phare. Numai in Timis valoarea bunurilor repartizate depaseste 100.000 de euro. Cea mai importanta aparatura care ii va ajuta pe oamenii legii sa depisteze in doar cateva minute orice act fals este videocomparatorul spectral. Conectat la un calculator in memoria acestuia sunt introduse principalele caracteristici pentru toate tipurile de pasapoarte. Cand documentul suspectat a fi falsificat a fost introdus in videocomparator, in oglinda apare si scanarea pasaportului tarii respective, adica originalul. In acest mod, politistii isi pot da seama imediat unde s-a comis falsul.
Videocomparatorul este atat de precis incat poate mari si observa chiar si scamele din hartia folosita in procesul de fabricatie. "Avantajul acestuia il reprezinta faptul ca poate fi conectat si la o imprimanta pe care se poate copia falsul sesizat, copie care poate sa ramana proba la dosar, ceea ce pana acum era imposibil", ne-au declarat surse din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane de Frontiera (IGPRF). Orice tip de acte, bani si timbre false nu au nici o sansa sa "treaca" de frontiera, atata vreme cat sunt analizate cu acest tip de aparat.

Nici rezervoarele de benzina nu mai sunt sigure

Endoscoapele de ultima generatie, care au fost trimise si la mai multe vami, au rolul de a depista rapid daca intr-un spatiu inchis se gaseste ceva suspect. Politistii vor avea posibilitatea sa vada daca in tiruri, in rezervoarele de benzina si chiar in bagaje se afla si altceva decat ceea ce s-a declarat.
Aparatul este ca un endoscop medical, prevazut cu un bec la capat, iar la celalalt are un mic ecran pe care se poate vizualiza tot ce este in spatiul respectiv. El poate sa fie rotit, astfel ca se poate scana tot continutul, cu usurinta. Titlurile pot fi controlate fara a fi desigilate aceasta modalitate avand un rol deosebit de important in eficientizarea si viteza de lucru. Nu vor scapa neverificate nici partile de jos ale autovehiculelor. Cu ajutorul celor 12 oglinzi ajustabile cu spectru luminos sunt verificate foarte usor si partile mai putin vizibile ale autoturismelor care tranziteaza tara.
Motoretele cu patru roti au fost achizitionate pentru a facilita accesul oamenilor legii in zonele greu accesibile, in special in zonele estice si de nord, adica la viitoarea frontiera externa a Uniunii Europene. Judetul Constanta a primit cateva barci de abordaj cu ajutorul carora pot fi efectuate verificari asupra toturor navelor considerate suspecte. Concret, acestea sunt dotate cu niste tuburi de cauciuc, lucru ce permite apropierea considerabila de o alta ambarcatiune fara a exista riscul vreunei fisuri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.