In localitatile timisene, afectate de inundatiile care au avut loc cu mai bine de doua luni in urma, este asteptata, in aceasta saptamana, o comisie de expertiza desemnata de Ministerul Lucrarilor Publice, Constructiilor si Turismului.
"Aproa

In localitatile timisene, afectate de inundatiile care au avut loc cu mai bine de doua luni in urma, este asteptata, in aceasta saptamana, o comisie de expertiza desemnata de Ministerul Lucrarilor Publice, Constructiilor si Turismului.
"Aproape 720 de case din judetul Timis au fost afectate atunci. Ulterior, expertii autorizati din judet impreuna cu cei ai Inspectiei de Stat in Constructii au evaluat gradul de degradare al locuintelor. Tabelele au fost inaintate primariilor, dupa care au ajuns la prefectura. Acele tabele contineau casele care trebuie reconstruite si cele care trebuie doar consolidate'', ne-a declarat Ovidiu Draganescu, prefectul de Timis. Acesta a adaugat ca in randul sinistratilor ale caror locuinte figurau la capitolul consolidare au aparut nemultumiri. Majoritatea celor aflati in aceasta situatie sustin ca locuintele lor trebuie construite din temelii, nu doar consolidate. Ei afirma ca toate casele distruse in procent de pana la 60 la suta figureaza la capitolul consolidare si ca vor primi doar cateva materiale de constructii, restul locuintelor distruse in proportie de 60 pana la 100 la suta urmand sa fie construite din temelii. ''Pentru a nu mai fi discutii, am solicitat o comisie de expertiza de la Bucuresti, care urmeaza sa vina in aceasta saptamana pentru o noua evaluare a caselor'', a adaugat Draganescu.
Pe de alta parte, ieri dimineata, municipiul Pitesti din judetul Arges a fost paralizat in urma unei ploi torentiale. In numai 20 de minute, cantitatea de apa cazuta a fost de 30 de litri pe metru patrat. In zona, traficul rutier s-a desfasurat cu greutate.
Tot ieri dimineata, localitatile Basarabi, Siminoc si Poarta Alba, din judetul Constanta, au fost afectate de ploile torentiale cazute si de vantul puternic. Pe alocuri, cantitatea de apa a fost de 90 de litri pe metru patrat. In Basarabi, vantul a smuls acoperisurile a doua blocuri si mai multi copaci. Locuitorii din Siminoc au ramas fara energie electrica. La Poarta Alba, au fost inundate 40 de gospodarii.
In acelasi timp, precipitatiile abundente cazute in ultimele zile in judetul Harghita au afectat aproape 200 de gospodarii, 100 de pivnite, 50 de hectare de teren agricol si 34 de poduri si podete. Valoarea pagubelor se ridica, conform unei prime evaluari, la 65 de miliarde de lei. O situatie deosebita este in orasul Balan, unde au fost afectate acoperisurile a sase blocuri.

Pericol de inundatii in continuare

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) avertizeaza asupra faptului ca pana joi noaptea, fenomenele hidrologice periculoase isi vor mari intensitatea si probabilitatea de producere din cauza efectului combinat al precipitatiilor importante cantitativ si propagarii pe raurile din bazinele: Nera, Cerna, Caras (superior), Jiu, Olt, Mures (superior), Tarnave, Vedea, Arges, Ialomita, Buzau, Putna, Ramnicu Sarat si pe unele rauri mici din zonele de deal si munte din restul tarii. Se vor inregistra frecvente depasiri ale cotelor de atentie si inundatii pe arii extinse pe raurile din jumatatea de sud a tarii, pe raza judetelor: Caras Severin, Hunedoara, Alba, Targu Mures, Gorj, Mehedinti, Dolj, Sibiu, Brasov, Arges, Valcea, Olt, Dambovita, Covasna, Vrancea, Buzau, Prahova, Ialomita, Teleorman, Calarasi si Giurgiu. MMGA atentioneaza autoritatile locale asupra pericolului producerii de inundatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.