Sistemul sanitar e in continuare bulversat. Dupa numai cateva luni de functionare, regulamentul medicamentelor a suportat noi modificari. Sunt oameni care trimit memorii Ministerului Sanatatii si se plang ca nu au bani sa-si ia toate doctoriile de ca
Sistemul sanitar e in continuare bulversat. Dupa numai cateva luni de functionare, regulamentul medicamentelor a suportat noi modificari. Sunt oameni care trimit memorii Ministerului Sanatatii si se plang ca nu au bani sa-si ia toate doctoriile de care au nevoie. Farmaciile, din cauza depasirii plafoanelor, au perioade lungi in care nu pot face fata cererii de compensate si gratuite. Noile reglementari ale Guvernului referitoare la domeniul medicamentelor au scos limitele de suma, dar au introdus limite ca numar de medicamente.
Astfel pentru lista A, care cuprinde medicamente ieftine si care sunt compensate cu 90%, medicul poate sa prescrie un numar de 4 medicamente pe luna, fara a mai conta valoarea acestora. Deci, a fost eliminat "barajul" de 1.000.000 lei vechi, limita in care se puteau prescrie medicamente de pe aceasta lista. Pentru lista B, cu produse mai noi si mai scumpe, compensate cu 50%, vechile reglementari raman nemodificate. Se pot prescrie numai 3 medicamente in limita a 3.000.000 lei vechi pe luna.
si pentru lista C, cu medicamente destinate in special bolilor cronice cu implicatii serioase si care sunt compensate 100%, au aparut modificari. Daca pana acum medicul putea sa prescrie numai in limita unui plafon de 3.000.000 lei, acum aceasta limita nu mai exista. Pacientului i se pot prescrie lunar maximum 3 medicamente pentru fiecare cod de boala, lista C cuprinzand 31 de coduri de boala, cum ar fi hepatitele, talasemia, leucemia, insuficienta cardiaca cronica, parkinsonul, epilepsia, glaucomul etc. De exemplu, daca un pacient are doua din aceste boli, i se pot prescrie pe luna cate trei medicamente de pe lista C pentru fiecare afectiune.
"Este nevoie de limite pentru ca aceste liste se aplica in special pentru bolile cronice, care trebuie tratate luna de luna, si nu pentru afectiunile acute. Noile reglementari au exclus limitele de suma, dar au introdus unele limite ca numar de medicamente. Oricum, la asocierea a peste 10 medicamente, imposibil sa nu apara reactii adverse daunatoare organismului", ne-a explicat Robert Ancuceanu, directorul Directiei Farmacie din Ministerul Sanatatii.
Ca un fenomen neobisnuit, el ne-a povestit ca s-a primit la minister un memoriu din partea unui pensionar care sustine ca trebuie sa ia nu mai putin de 28 de medicamente pe luna: "Eu am mari indoieli. Cred ca a primit retete de la medici care nu stiu fiecare ce i-a prescris altul. Persoana respectiva ruga statul sa-l ajute, ca nu are bani pentru achizitionarea tuturor acestor medicamente".
De asemenea, medicilor li se solicita sa scrie pe retete denumirea comuna internationala a medicamentului (DCI). "Farmacistul are obligatia sa informeze pacientul referitor la pret. Daca medicul a prescris o marca de medicament mai scumpa, iar pacientul doreste unul mai ieftin si afla ca exista un inlocuitor, ar trebui sa se intoarca la medic sa-i rescrie reteta. Daca se scrie direct DCI-ul, atunci nu ar mai exista aceasta problema", a mai spus Robert Ancuceanu.
Cu toate aceste reglementari, bolnavii se confrunta cu problemele existente la farmacii. Majoritatea si-au depasit plafoanele si nu mai elibereaza retete gratuite si compensate. Abia din aceasta saptamana se spera ca vor mai sosi niste bani si se vor semna noi contracte, care sa dea posibilitatea farmaciilor sa mai faca fata o perioada de timp.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.