Lipsa de comunicare dintre membrii Aliantei D.A. face ca cele doua partide sa initieze separat proiecte de legi pe aceeasi problema. Cand vine vorba de vot insa, isi amintesc de faptul ca sunt colegi de alianta si de guvernare si fiecare mizeaza pe s
Lipsa de comunicare dintre membrii Aliantei D.A. face ca cele doua partide sa initieze separat proiecte de legi pe aceeasi problema. Cand vine vorba de vot insa, isi amintesc de faptul ca sunt colegi de alianta si de guvernare si fiecare mizeaza pe sprijinul celuilalt.
PNL a depus in Parlament proiectul de lege privind stoparea migratiei alesilor locali. Potrivit purtatorului de cuvant Eugen Nicolaescu, initiativa a fost adoptata politic in Biroul Permanent Central de luni si urmareste sa puna capat acestui fenomen "specific Romaniei". Demersul este, in fond, o reluare a unei initiative liberale din aprilie 2004 si are in vedere introducerea a doua articole noi, la actuala Lege 215/2001 - a Administratiei publice locale. Astfel, actualului articol 60, privind incetarea de drept a mandatului alesului local, i se adauga prevederea potrivit careia cel care paraseste partidul ori a fost exclus din formatiunea pe listele careia a fost ales, pierde mandatul atribuit. Sanctiunea se aplica primarului, consilierului local, judetean, sau consilierului din Consiliul General al Municipiului Bucuresti. In cazul consilierilor locali si judeteni, locul ramas vacant este ocupat de urmatorul supleant de pe lista respectivei formatiuni. In cazul primarilor, se organizeaza alegeri anticipate. Intrebat de ce a fost nevoie sa fie introdusa o prevedere privind posibilitatea ca o formatiune sa isi excluda propriul primar, Nicolaescu a explicat ca orice primar a fost sustinut de un partid, a avut girul politic si moral al formatiunii respective pentru a-si face campanie electorala si aceste lucruri dau dreptul partidului respectiv sa ii retraga increderea. Anul trecut, in mai, proiectul a fost respins in Camera Deputatilor cu 206 voturi, dupa ce a primit avizul negativ al Guvernului, iar Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibrului ecologic a votat in unanimitate inaintarea unui raport de respingere. Ulterior, proiectul a fost respins si la Senat. Nicolaescu apreciaza ca initiativa liberala a fost atunci respinsa de PSD, dar acum, aflati la guvernare, vor avea succes. Desi PNL nu a vorbit cu partenerii de guvernare, Nicolaescu este convins ca initiativa va fi aprobata de Parlament la urmatoarea sesiune parlamentara, pentru ca "noi credem ca si ceilalti membri ai coalitiei sunt de acord".
Anuntul PNL vine insa la cateva zile dupa ce PD, partenerul de alianta si guvernare, a anuntat ca pregateste un proiect de lege privind stoparea migratiei politice. In esenta se pleaca de la aceeasi idee. "Persoanele care detin functii alese si care vor sa se inscrie in alt partid o vor putea face, insa isi vor pierde functiile. Chiar daca vom fi obligati sa organizam alegeri in acele localitati, o vom face pentru a termina odata cu migratia politica", explica vineri democratul Ioan Oltean. El isi exprima speranta ca va reusi sa-i convinga inclusiv pe colegii sai liberali de oprtunitatea acestei legi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.