Societatile care au exploatat necorespunzator lucrarile hidrografice pe care le aveau in concesiune vor fi date in judecata, anunta premierul Tariceanu


In urma inundatiilor care au pus stapanire pe judetele Olt, Teleorman si Ar

Societatile care au exploatat necorespunzator lucrarile hidrografice pe care le aveau in concesiune vor fi date in judecata, anunta premierul Tariceanu

In urma inundatiilor care au pus stapanire pe judetele Olt, Teleorman si Arges, specialisti ai Administratiei Nationale "Apele Romane" si ai Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) au realizat un raport preliminar privind barajele situate in preajma localitatilor care au avut cel mai mult de suferit din cauza deversarii apelor. De asemenea, documentul cuprinde si date referitoare la digurile care ar putea crea probleme in viitor, daca nu se iau masuri.
La Movileni, in judetul Olt, apa s-a deversat peste baraj prin doua locuri, fiind inundate localitatile Movileni si Serbanesti. Proprietarul acestui baraj este Cristian Nastase, care acolo, dupa cum ne-a declarat Adrian Pop, director in Prefectura Olt, ar fi facut zona piscicola: "Oamenii din zona spun ca ar fi populat barajul cu peste si ca niciodata nu au vrut sa dea drumul apei din baraj pentru a nu pierde, ca sa spunem asa, pestele. Pe de alta parte, locuitorii s-au suparat foarte rau pe acesta dupa ce i-a prins facand braconaj. Oricum, o comisie a prefecturii va demara o ancheta pentru a vedea cine este vinovat".
O alta problema a fost constatata si la barajul de la Sinesti, care apartine "particularului" Marinete Florea. Aici, terasamentul din aval s-a dislocat. Pe de alta parte, barajul de la Crampoia, unde s-a produs o bresa, are ca administrator primaria care l-a concesionat societatii comerciale Savulal SRL. Adrian Pop ne-a declarat ca aceia care au concesionat de la primarii barajele "s-au preocupat indeosebi de exploatarea lor".
In judetul Teleorman, la mai multe baraje au aparut brese care, daca nu au creat probleme in aceasta perioada, pot crea in cazul altor ploi abundente. Prin urmare, proprietarii, fie ca sunt primariile, fie ca sunt diverse societati sau persoane fizice trebuie sa refaca in cel mai scurt timp ''defectele''. La acumularea Mosteni I, unde proprietar este Primaria Mosteni, s-a latit canalul deversor, deocamdata nefiind probleme. La barajele Beuca, Ciuperceni I, Cosmesti, Soricesti, Galateni, Botoroaga, ale caror proprietari sunt primariile, s-au produs brese. In aceeasi situatie sunt si acumularile de la Frasinet I, Frasinet II, Talpa Ograzii, Talpa Bascoveni si Negrilesti.
Proprietar al acumularii Urluieni, din judetul Arges, este Primaria Barla. Ca urmare a deversarii acestui baraj, in urma cu cateva zile au fost inundate opt localitati argesene.
Pe de alta parte, ieri, in judetele Teleorman, Olt, Arges, Giurgiu, Calarasi, Constanta, Dolj, Prahova, autoritatile locale si satenii au continuat sa scoata apa din casele inundate si sa salveze bunurile si animalele ramase dupa inundatii. Pentru evacuarea apei din comuna Smardioasa situata in judetul Teleorman a fost sapat un sant in drumul de acces.
In judetul Dolj, dupa o evaluare partiala, pagubele se ridica la 145 de miliarde de lei, dintre care 50 de miliarde de lei numai in agricultura.
Totodata, inundatiile au provocat in judetele afectate moartea a peste 3.500 de animale, din care circa 2.000 numai in judetul Olt, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). In judetele Arges, Bihor, Gorj, Hunedoara nu au murit animale.

Guvernul vrea despagubiri de la administratorii care au ignorat avertizarile meteo

Responsabilii de producerea inundatiilor vor plati despagubiri statului. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, ca statul va da in judecata primariile sau beneficiarii privati ai contractelor de concesiune care nu au intretinut si exploatat corespunzator lucrarile hidrografice: "Statul va depune plangere in justitie si ii vom actiona in cauza, in asa fel incat sa cerem despagubiri si sa-i obligam pe toti la o atitudine de responsabilitate".
La nivelul MMGA au fost demarate anchete privind, in primul rand, digurile din bazinele Crisurilor si Somesului. Din pacate, lipsa fondurilor ingreuneaza derularea anchetelor, astfel ca este posibil ca abia in toamna sa fie cunoscute rezultatele acestora.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.