In cadrul intalnirii de la Kaliningrad dintre Vladimir Putin, Gerhard Schroeder si Jacques Chirac, Rusia a decis intensificarea tratativelor cu Germania de construire a unei conducte de gaze naturale, de mari proportii, starnind astfel si mai mult fu
In cadrul intalnirii de la Kaliningrad dintre Vladimir Putin, Gerhard Schroeder si Jacques Chirac, Rusia a decis intensificarea tratativelor cu Germania de construire a unei conducte de gaze naturale, de mari proportii, starnind astfel si mai mult furia Poloniei, care a fost exclusa de la discutii.
Conducta, a carei constructie va demara cel mai probabil in luna septembrie, va lega St. Petersburg de orasul german Greifswald si va reprezenta o investitie de aproximativ cinci miliarde de euro, se arata intr-un articol al publicatiei EUobserver. Unitatea va pompa aproximativ 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an si va suspenda planurile mai vechi ale Rusiei de constructie a unei conducte care sa treaca prin Polonia, Lituania, Letonia si Belarus. Aceasta intalnire, prilejuita de cea de-a 750-a aniversare a Kaliningradului (fost Königsberg), a starnit o multime de critici din partea Lituaniei si a Poloniei, care s-au vazut excluse astfel din jocul celor trei mari puteri. Chirac a comentat, insa, ca aceasta este o intalnire in mod traditional tripartita, la care nu este acceptat altcineva. Presa de la Varsovia a comentat evenimentul ca pe o pedeapsa din partea Rusiei la sprijinul acordat de Polonia si Lituania Revolutiei Portocalii din Ucraina. Intr-un alt context, scandalul iscat intre gigantul rusesc Gazprom si partenerul sau ucrainean, Naftogaz, a dus la intensificarea cererii de gaz dinspre partenerii europeni. Saptamana trecuta, Gazprom ameninta chiar cu o sistare a livrarilor de gaz catre Naftogaz, ca urmare a declaratiilor companiei ucrainene asupra disparitiei unor rezerve importante de gaz. Acest fapt a starnit ingrijorarea partenerilor Naftogaz, printre care se numara Germania, Austria, Cehia, Bulgaria si Romania. Expertii in energie ai Ucrainei au afirmat, insa, ca exporturile catre Europa vor ramane in siguranta. Dar noua conducta planuita de Moscova va lovi puternic in economia Ucrainei, intrucat aceasta va fi exclusa din traseul gazelor catre Europa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.