Pensionarii se alatura astfel bugetarilor care - nemultumiti de hotararea Guvernului de a renunta la a doua etapa de indexare a salariilor - au anuntat proteste de strada, pentru aceasta toamna.
Ieri, pensionarii au decis sa picheteze sediul G
Pensionarii se alatura astfel bugetarilor care - nemultumiti de hotararea Guvernului de a renunta la a doua etapa de indexare a salariilor - au anuntat proteste de strada, pentru aceasta toamna.
Ieri, pensionarii au decis sa picheteze sediul Guvernului si pe cele ale prefecturilor din intreaga tara, in data de 18 iulie, pentru a atrage atentia autoritatilor asupra problemelor cu care se confrunta din cauza pensiilor prea mici in raport cu preturile la utilitati si la medicamente.
Consiliul National al Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania (FNSPR) a hotarat sa treaca la proteste considerand ca pensionarii au fost ignorati de guvernanti in ce priveste problemele grave pe care le-au reclamat. FNSPR a intocmit o petitie pe care o va trimite Guvernului, iar in cazul in care raspunsul autoritatilor nu va fi unul favorabil, pensionarii se vor adresa organizatiilor europene. Preda Nedelcu, vicepresedintele FNSPR, a declarat ca, daca si de data aceasta Guvernul va raspunde formal, federatia il va da in judecata, pentru nerespectarea unor drepturi.
In petitia ce va fi adresata Guvernului, pensionarii cer indexarea trimestriala a pensiilor, pentru a putea asigura cresterea puterii de cumparare a acestei categorii de persoane. Pensionarii spun ca jumatate din ei nu beneficiaza de recalculare, in timp ce preturile la produsele de baza au crescut constant.
O alta solicitare a pensionarilor se refera la plata retroactiva, incepand din martie 2005, a drepturilor rezultate in urma recalcularii indiferent de data emiterii deciziei de pensionare, pentru a nu genera discriminari intre pensionari.
Consiliul National al federatiei mai cere Guvernului sa se revina la lista medicamentelor si regimul de compensare valabile pana in aprilie 2004.
Pensionarii vor, de asemenea, sa le fie garantat dreptul la o locuinta de la stat, in cazul in care sunt fortati sa paraseasca casele retrocedate fostilor proprietari.
Reprezentantii FNSPR spera ca Guvernul sa nu ignore si aceasta petitie - despre care sustin ca este semnata de 164.000 de pensionari - pentru ca acestia sa nu fie nevoiti sa recurga la proteste.
Pensionarii invoca programul de guvernare, potrivit caruia, pana in 2008, pensia medie din sistemul public ar urma sa ajunga la 110 euro pe luna, bani despre care pensionarii afirma ca sunt insuficienti pentru un trai decent.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.