Dupa o saptamana fara tranzactii bursiere, piata si-a reintrat, ieri, in ritmul ei obisnuit de evolutie, caracterizat de o lichiditate redusa si variatii mici ale cotatiilor. S-au realizat tranzactii in valoare totala de 7.167.184 lei (71,6 miliarde

Dupa o saptamana fara tranzactii bursiere, piata si-a reintrat, ieri, in ritmul ei obisnuit de evolutie, caracterizat de o lichiditate redusa si variatii mici ale cotatiilor. S-au realizat tranzactii in valoare totala de 7.167.184 lei (71,6 miliarde lei vechi), in timp ce indicii bursieri au inregistrat usoare variatii pozitive, cu exceptia SIF-urilor care au inchis pe minus. Astfel, indicele BET s-a apreciat cu 0,72 la suta, iar BET-C cu 0,14 la suta, in timp ce BET-FI s-a depreciat cu 0,44 la suta. In topul celor mai tranzactionati emitenti ai sedintei de ieri a stat SNP Petrom, cu un rulaj de 2,385,192 lei (23,8 miliarde lei vechi), urmat de SIF Oltenia, cu 1.120.775 lei (11, 2 miliarde lei) si SIF Moldova, cu 848.640 lei (8,4 miliarde lei). Dintre SIF-uri, cea mai mare scadere a apartinut SIF Oltenia, cu un minus de 1,52 la suta pana la 1,3000 lei (13.000 lei vechi pe actiune, urmata de SIF Moldova, cu o depreciere de 0,92 la suta pana la pretul de 1,0800 lei pe actiune, echivalent cu 10.800 lei vechi. Cursul SNP Petrom s-a apreciat pe fondul presiunii la cumparare cu 2,23 la suta, inchizand sedinta de tranzactionare la o cotatie de 0,4120 lei. Banca Transilvania a facut, la randul sau, o figura frumoasa in sedinta de tranzactionare de ieri, cotatia acestui emitent crescand cu 0,65 la suta pana la valoarea de 0,7750 lei pe actiune. Pe de alta parte, Rompetrol Rafinare Constanta a inregistrat in prima sedinta de dupa denominare o scadere de 0,39 la suta pana la pretul de 0,0757 lei pe actiune, aferent unei cotatii de 757 de lei vechi.

Investitorii, mai prudenti inainte de a introduce ordinele de tranzactionare

Dinamica primei sedinte de tranzactionare de dupa denominare a fost asemanatoare cu cea inregistrata de bursa la sfarsitul lunii iunie, cu fluctuatii foarte mici la nivelul cursurilor si cu un volum mic de tranzactionare. "S-a observat, totusi, o mai mare prudenta din partea investitorilor inainte de a introduce ordinele in piata. S-a calculat de doua ori pretul pachetelor" a aratat Alin Brendea, director de operatiuni la SSIF Prime Transaction. Cu toate acestea, brokerul a aratat ca pe principalele piete ale bursei, si anume Regular, Deal si Odd Lot, eroarea este eliminata prin introducerea variatiei maxime de pret de 15 la suta, respectiv de 25 la suta intre ordinele bursiere. "Daca fac o greseala in ceea ce priveste pretul unei actiuni, sistemul de tranzactionare nu accepta ordinul respectiv din cauza variatiei prea mari. Problema reala este pe piata necotatelor, unde nu exista limita de variatie", sustine Brendea. Astfel, in sedinta de ieri, pe piata nelistatelor, s-au realizat tranzactii in valoare totala de doar 370 lei (3.700.000 lei vechi), in conditiile in care, de obicei, pe acest segment se inregistrau schimburi de cel putin 10.000 lei (100 milioane lei vechi), cauza acestui regres fiind prudenta investitorilor. Pe piata nelistatelor s-au transferat, ieri, 10 actiuni Aeroteh in valoare de 290 lei (2.900.000 lei vechi) si 40 de actiuni Semanatoarea in valoare totala de 80 lei (800.000 lei vechi). Cat priveste acea rotunjire a noilor preturi pe care s-a batut atata moneda in ultimele zile, Alin Brendea este de parere ca nu va avea loc mai devreme de doua luni. "Atata timp cat lumea va percepe majoritatea preturilor in lei vechi, nu se vor realiza aceste ajustari ale cursurilor. Acest lucru se va intampla in momentul in care nu se va mai face referire la leul vechi", explica analistul.

Farmache: Exista un risc de eroare umana din partea brokerilor, dupa denominare

Denominarea va avea efecte si asupra operatiunilor de la Bursa de Valori si va face ca brokerii sa sporeasca si mai mult atentia pentru a nu aparea erori cu efecte nedorite, considera Stere Farmach, directorul general al BVB, citat de Rompres.
''Trebuie sa fim constienti ca brokerii vor opera cu noi cifre, preturile la bursa vor fi exprimate cu patru zecimale si, prin urmare, exista un risc de eroare umana. Speram ca brokerii sa acorde atentie maxima in aceste prime zile de tranzactionare, sa se poata familiariza cat mai repede cu noile valori, in asa fel incat sa nu fim nevoiti sa corectam erori, ceea ce va fi foarte dificil, pentru ca o tranzactie odata ce a fost efectuata, poate fi desfiintata doar de justitie'', a adaugat Stere Farmache.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.