Dupa ce in noaptea de sambata spre duminica s-a declarat stare de alerta in Olt, in noaptea de duminica spre luni apele au navalit in casele mai multor locuitori din Teleorman.
Inundatiile, pe langa pagubele materiale produse, au facut si cinc

Dupa ce in noaptea de sambata spre duminica s-a declarat stare de alerta in Olt, in noaptea de duminica spre luni apele au navalit in casele mai multor locuitori din Teleorman.
Inundatiile, pe langa pagubele materiale produse, au facut si cinci victime: trei femei si un barbat din judetul Olt si un barbat din judetul Teleorman. Un copil in varsta de doi ani, dintr-o comuna situata in Olt, este dat disparut. Meteorologii au anuntat ca maine va ploua in vestul tarii, joi - in sud si vineri - in est si sud-est. Precipitatiile nu vor mai avea aceeasi intensitate ca pana acum.
In judetul Teleorman, debitele a 11 rauri au depasit cotele de inundatii. Dintre cele 12 baraje, opt s-au fisurat. Inundatiile au afectat 33 de localitati, 2.310 case, 1.232 anexe gospodaresti si peste 17.000 de hectare de teren. Un numar de 16 case trebuie refacute din temelii. Din localitatile inundate au fost evacuate aproape 6.600 de persoane. Peste 200 de locuitori erau, ieri, izolati. Pe drumul national Bucuresti-Alexandria, circulatia a fost oprita in zona Draganesti-Vlasca. Apa a patruns si in mai multe locuinte din orasele Alexandria, Videle si Turnu-Magurele. Autoritatile locale au precizat ca lucrarile hidrotehnice din judet au fost proiectate pentru 600 de metri cubi pe secunda, iar viitura a atins 800 de metri cubi pe secunda.
Totodata, meteorologii au anuntat ca miercuri noaptea si joi vor mai cadea precipitatii in judetul Teleorman, ''dar nu insemnate cantitativ''. In cadrul videoconferintei care a avut loc ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ca in judet ''se va mentine starea de alerta''.
In judetul Olt, langa Scornicesti au avut loc alunecari de teren, iar localitatea Icoana era in continuare izolata, autoritatile reusind chiar si in aceste conditii sa le duca oamenilor paine si apa. In judet, inundatiile au afectat 1.300 de case, dintre care 60 au fost distruse in intregime, si 2.600 de gospodarii. Aici starea de alerta a fost declarata in noaptea de sambata spre duminica, cand si barajele de la Movileni si Brebeni s-au fisurat.
In judetul Constanta, in urma ploilor abundente, digul de la Saraiu, situat peste raul Topolog, a fost depasit de apa. Aproape 20 de case au fost distruse total, iar 250 de gospodarii si 150 de hectare de teren din cinci comune au fost inundate.
In judetul Dolj, apele au acoperit 3.097 hectare de teren agricol. Aproape 1.200 de gospodarii au fost afectate de ploile abundente.
Ca urmare a deversarii apei din barajul Urluieni, in judetul Arges, opt localitati au fost inundate, fiind distruse partial sau total 91 case, 904 anexe gospodaresti si 1.761 hectare de teren agricol. In judetele Arad, Bistrita-Nasaud, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Valcea, Prahova si Calarasi, pagubele materiale produse de inundatii sunt mai mici. Si in aceste zone militarii, jandarmii, politistii si pompierii impreuna cu localnicii incearca sa mai ''salveze'' o parte din bunuri si sa asigure alimentele si apa potabila necesare. O problema a autoritatilor o reprezinta evacuarea localnicilor din case. Acestia se tem ca, daca isi parasesc locuintele, hotii le vor fura si putinele lucruri care le-au mai ramas.

Premierul s-a declarat multumit de modul in care au actionat autoritatile locale

In cadrul videoconferintei de ieri, premierul Tariceanu a precizat ca interventiile autoritatilor centrale si locale, in zonele inundate, au fost ''corecte''. In cazul in care va fi nevoie, Guvernul, ''chiar daca fondurile nu sunt abundente'', va sprijini judetele care au avut de suferit de pe urma ploilor abundente, pentru ''a nu se lasa impresia ca doar Timis si Caras-Severin beneficiaza de ajutoare''. El le-a cerut prefectilor sa nu diminueze sau sa exagereze valoarea pagubelor. Pe de alta parte, Tariceanu a anuntat ca va fi revizuita legislatia privind concesionarea barajelor. ''In urma concesionarii, noii proprietari nu au mai intretinut barajele sau au facut acolo iazuri, pescarii.
Primariile nu au trecut in contractele de concesionare si indatoririle noilor proprietari. Daca nu vom revizui legislatia vom pati ca pana acum'', a declarat premierul Tariceanu. In opinia sa, noua legislatie va trebui sa prevada clar cine se ocupa de intretinerea acestor baraje: ''Daca raman la primarii, se vor ocupa primariile. De lucrarile hidrotehnice mari ar trebui sa se ocupe Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si institutiile din subordine''. El s-a aratat nemultumit de faptul ca exista ''particulari carora le-a fost atrasa atentia in luna aprilie a.c. sa se ocupe de lucrarile hidrotehnice, insa ei nu au luat in seama acest lucru''. Prin urmare, Tariceanu a propus ''anularea concesionarii catre particularii care nu si-au facut treaba''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.