Situatia din Irak este departe de a se normaliza. Chiar si atunci cand nu se inregistreaza ciocniri violente sau atentate sinucigase, probleme de cele mai diverse naturi isi fac, totusi, simtita prezenta, in viata irakiana cotidiana. Un purtator de c
Situatia din Irak este departe de a se normaliza. Chiar si atunci cand nu se inregistreaza ciocniri violente sau atentate sinucigase, probleme de cele mai diverse naturi isi fac, totusi, simtita prezenta, in viata irakiana cotidiana. Un purtator de cuvant reprezentand doua grupari de gherila irakiene, Ibrahim Youssef Al-Shammari, a solicitat, ieri, Congresului SUA, sa avanseze administratiei Bush o propunere "oficiala" privind initierea unui dialog, a anuntat postul de televiziune Al Jazeera.
"Orice initiativa privind negocierile se va baza pe programul nostru politic, insa, cu americanii nu a existat nici un contact, direct sau indirect", si, deocamdata, aceasta eventualitate nu este "de actualitate" tinand cont de situatia de pe teren, a explicat oficialul.
Informatiile pe aceasta tema servesc doar Casei Albe, care doreste sa "castige timp", fiind preocupata de instabilitatea din Irak, a continuat sursa. Shammari a fost numit, duminica, "purtator de cuvant" al celor doua formatiuni rebele, care au revendicat numeroase operatiuni impotriva fortelor aliate in Irak, potrivit unui comunicat difuzat pe un site islamist preluat de Rompres.
Un responsabil american la Bagdad a confirmat ca Ambasada SUA in Irak a avut contacte cu reprezentanti ai gherilei irakiene, insa nu s-a intalnit niciodata "in cunostinta de cauza" cu rebelii.
La 26 iunie, seful Pentagonului, Donald Rumsfeld, a recunoscut ca au existat contacte cu insurgentii, minimalizand insa importanta acestora si apreciind ca insurectia in Irak ar mai putea dura mult timp. Demnitarul american a dezmintit orice contact intre americani si liderul Al Queda in Irak, Abu Mussab al-Zarqawi.
Petrolul, sabotat
Sabotajele comise asupra infrastructurilor petroliere de insurgenti si nelivrarea la termen a produselor petroliere au costat Irakul 11,35 miliarde de dolari americani, de la reluarea exporturilor de petrol brut in urma cu doi ani. Un oficial din Ministerului irakian al Petrolului, Assem Jihad, a precizat ca, din iunie 2003, pana in 31 mai 2005 au fost comise circa 300 de acte de sabotaj. In primele cinci luni ale anului au fost inregistrate 70 acte de sabotaj. Productia irakiana depaseste, in prezent, doua milioane de barili zilnic. Ea este legata in principal de campurile petrolifere din sudul tarii, regiune relativ protejata de violente. Din aceste doua milioane, 1,5 milioane sunt exportate.
Exista oferte pentru exploatarea a inca 11 campuri petrolifere in sud, productia tarii trebuind sa creasca la trei milioane de barili/zi.
Confruntandu-se cu o gherila foarte violenta, autoritatile irakiene doresc sa creasca productia pana la cinci milioane de barili zilnic, dar au nevoie de o investitie de 15-25 milioane de dolari pentru a-si putea atinge obiectivul. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.