Rechizitoriul are 1.200 de pagini, iar prejudiciul se ridica la 2.400 milioane lei (RON). Afacerea in care se puteau aproba si cate trei credite ilegal in fiecare zi a fost sesizata procurorilor chiar de BCR in urma unui control intern. In urma anche

Rechizitoriul are 1.200 de pagini, iar prejudiciul se ridica la 2.400 milioane lei (RON). Afacerea in care se puteau aproba si cate trei credite ilegal in fiecare zi a fost sesizata procurorilor chiar de BCR in urma unui control intern. In urma anchetei la care au participat si specialisti ai Garzii Financiare sau Oficiului pentru Spalarea banilor sunt trimisi pe mana judecatorilor 72 de invinuiti

Ancheta in dosarul privind acordarea ilegala de credite de catre "Centrala" Bancii Comerciale Romane (BCR), Romanian International Bank (RIB) si Banca Romanesca SA, a fost finalizata de procurorii Sectiei a II-a a Parchetului National Anticoruptie, ne-au precizat, ieri, surse judiciare. Potrivit rechizitoriului, care contine peste 1.200 de pagini, in acest caz sunt implicate 72 de persoane, valoarea creditelor obtinute ilegal este de aproape 6.000 de miliarde de lei (600 milioane de lei noi), iar prejudiciul creat de peste 2.400 de miliarde de lei (240 milioane de lei noi).
Cercetarile in dosarul creditelor obtinute ilegal de la BCR, RIB si Banca Romaneasca au fost finalizate de procurorii anticoruptie, urmand ca instanta sa fie sesizata cu privire la cele 72 de persoane invinuite, functionari bancari si administratori de societati comerciale din Bucuresti, acuzati de savarsirea infractiunilor de fals si uz de fals, inselaciune bancara, abuz in serviciu in forma calificata, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, spalare de bani si criminalitate economica.
Potrivit anchetatorilor, in aceasta cauza extrem de complexa, la investigarea careia au participat peste doi ani procurori ai Sectiei a II-a a PNA, ofiteri de politie judiciara si specialisti, valoarea rulajului creditelor obtinute ilegal este de 5.856 miliarde de lei (585 de milioane de lei noi), iar prejudiciul constatat de peste 2.431 miliarde de lei (243,1 milioane de lei noi).
De asemenea, materialul de urmarire penala a fost prezentat functionarilor bancari si tuturor reprezentantilor societatilor comerciale, in legatura cu acordarea si obtinerea ilegala a mai multor credite in valoare totala de 1.926 de miliarde de lei (192,6 milioane de lei noi) de la unele sucursale din Bucuresti ale celor trei unitati bancare. Creditele au fost solicitate, obtinute si utilizate de doua grupuri a cate cinci societati comerciale reprezentate, in fapt, de catre Ion Marin, Gabriel Viorel Matyas, dar controlate de Paul Petre Tirdea.

Ancheta, la sesizarea BCR

Dosarul a fost intocmit initial in urma sesizarilor BCR privind fraudele produse, in perioada ianuarie 2002 - 30 aprilie 2003, in cadrul Sucursalei Novaci, prin acordarea de credite in conditii nelegale sau cu incalcarea normelor bancare in valoare de peste 788 miliarde de lei (78,8 milioane de lei noi). Au fost trimisi in judecata, in doua dosare (noiembrie 2003 si august 2004), 15 inculpati, dintre care cinci in stare de arest preventiv, iar continuarea cercetarilor penale au scos la iveala activitatea infractionala a altor functionari bancari si a reprezentantilor unor societati comerciale din Bucuresti.
Din materialul probator existent in prezentul dosar penal rezulta ca activitatea infractionala a fost posibila ca urmare a implicarii efective a unor functionari bancari de la BCR, RIB si Banca Romaneasca, insarcinati cu analiza, instrumentarea, intocmirea documentatiei, acordarea si aprobarea a peste 350 de credite, in cuantum de 1.926 miliarde de lei (192,6 milioane de lei noi).
In creditarea ilegala a firmelor apartinand lui Gabriel Viorel Matyas si Ion Marin, dar aflate sub controlul si coordonarea directa a lui Paul Petre Tirdea, s-au implicat atat ofiteri de credite si sefi ai serviciilor de creditare, cat si, mai ales, membri ai Comitetelor de credite si Comitetelor de directie, precum si directori ai mai multor Directii din Centralele bancilor care fac obiectul prezentei cauze penale. In circuitul finaciar-bancar ilicit au mai fost atrasi un vicepresedinte al Bancii Comerciale Romane, directorul Directiei de Metodologie si Managementului Riscului, directorul Directiei de Analiza Clientela, directorul Directiei Politici de Credite si Recuperare Creante Extrabilantiere din Centrala BCR precum si un vicepresedinte al Romanian International Bank. Mai multe dintre persoanele audiate au declarat anchetatorilor ca, in calitatile si functiile pe care le aveau, cei trei invinuiti interveneau la angajatii din subordine pentru a-i determina sa aprobe si sa acorde credite la intervale scurte timp, fara a mai insista pe documentatia depusa si verificarea acesteia.
Toate aceste ilegalitati comise au devenit posibile urmare a cooperarii permanente dintre reprezentantii societatilor comerciale si functionarii bancari cu atributii de decizie in materia creditarii, precum si caracterul organizat, planificat, dirijat, supravegheat si controlat al intregii activitati de solicitare, aprobare, acordare, obtinere si utilizare a creditelor bancare.
Practic, Sucursalele Sector 4 si Sector 6 ale BCR si Sucursalele Mosilor si 13 Septembrie ale RIB au fost angajate de Matyas pentru creditarea pe CEC-uri si bilete la ordin gajate la banca de societatile reprezentate de acesta, dar controlate, in fapt, de Petre Tirdea. Totodata, s-a stabilit legatura continua, planificata si interdependenta dintre cele cinci societati comerciale din Bucuresti reprezentate de Matyas si Tirdea cu cele cinci societati constituite in grupul "Luminita Marin", din Ramnicu Valcea, apartinand lui Ion Marin.

Doua - trei credite ilegale intr-o zi

Anchetatorii au mai aflat ca, in aceeasi perioada, cele doua grupuri au creat un sistem de colaborare cu alte 40 de societati comerciale din judetele Gorj si Valcea care au intocmit contracte, facturi si instrumente de plata fictive, au efectuat imprumuturi, plati, transferuri reciproce de sume importante de bani din creditele obtinute de la banci, precum si retrageri de numerar, in scopul obtinerii, pentru sine sau pentru altul, de foloase materiale necuvenite. "Afecerea" dintre cele doua grupuri se desfasura numai scriptic, chiar daca livrarile si achizitiile imense de produse petroliere depaseau posibilitatile fizice ale societatilor recunoscute in domeniu. Firmele din Bucuresti achizitionau produsele de la una dintre societatile din grupul apartinand lui Ion Marin, fiind vandute, in aceeasi zi si cu acelasi transport unei alte firme din grup la preturi supraevaluate.
Pentru derularea acestor contracte fictive, firmele controlate de Tirdea angajau, prin intermediul lui Matyas, credite de sute de miliarde de lei de la unitati bancare din Bucuresti, numai de la Sucursala BCR - Sector 6, fiind obtinute, intr-un interval de 125 de zile lucratoare, 291 credite totalizand 1.200 miliarde de lei (120 milioane de lei noi). Potrivit anchetatorilor, toate aceste ilegalitati n-ar fi fost posibile fara sprijinul acordat de Mihai Ilie si Laurentiu Treapat care "il prezentau pe Tirdea drept consilier guvernamental, intervenind si pe langa conducerea Sucursalei sectorului 4 a BCR de unde firmele lui Matyas si Tirdea au obtinut 31 de credite de peste 170 de miliarde de lei (17 milioane de lei noi).

Administrator unic la mai multe societati comerciale

Pentru a obtine cat mai rapid credite, reprezentantii celor doua grupuri de societati au folosit si unitatea BCR Novaci, a carei activitate ilegala a fost sustinuta efectiv de Sucursalele Mosilor si 13 Septembrie ale RIB prin creditarea reciproca a grupurilor de firme reprezentate de Matyas, in Capitala, si de Ion Marin, in judetul Valcea. La aceasta au contribuit si alte unitati bancare prin conturile carora s-a putut crea un adevarat mecanism economico-financiar-bancar care a facut posibila spalarea unor importante sume de bani si prejudicierea sistemului bancar romanesc, in sensul constituirii unui grup de criminalitate organizata.
Potrivit anchetatorilor, relatiile dintre cele doua grupuri de firme a avut drept scop intrarea in circuitul bancar a efectelor comerciale, desi documentele incheiate si parafate de invinuiti nu indeplineau conditiile de valabilitate prevazute de lege. Pentru a obtine creditele de la cele trei unitati bancare, invinuitii s-au folosit de metoda numirii unei singure persoane ca administrator al mai multor societati comerciale care, de regula, nu desfasurau operatiuni comerciale prin conturi bancare. Totodata, administratorii erau rude sau apropiati ale persoanelor care administrau firma de baza (cei doi invinuiti), schema functionand in conditiile in care bancile nu le considerau debitor unic, ci simple societati, fara nici o relatie intre ele, cu toate ca banii obtinuti din credite se concentrau la unitatea de baza.

Determinati sa "nu vada"

In acest joc piramidal, expunerea bancii a crescut permanent, tip suveica, banii obtinuti din credite fiind folositi pentru achitarea unor rate scadente ale altor credite vechi, comisioane bancare, mita, in folos personal, fiind implicate mai multe societati comerciale care desfasurau scriptic schimburi comerciale cu valori foarte mari, mai precizeaza anchetatorii.
Spre exemplu, din cauza folosirii unor credite obtinute de la BCR Novaci in interes personal si a cresterii dobanzilor, Ion Marin a intrat in relatii de afaceri cu Tirdea care l-a asigurat de ajutorul sau pentru contractarea unor noi credite bancare, din ce in ce mai mari, atat de la BCR, cat si de la RIB si Banca Romaneasca.
Pentru succesul deplin al afacerii, gruparea determina, prin diverse mijloace ilicite, conducerile bancilor si ofiterii de credite sa "nu observe" interdependenta dintre aceste firme si faptul ca ele erau deja constituite in debitor unic, plus documentele justificative incheiate in fals, care atestau activitati comerciale nereale pe care reprezentantii societatilor solicitante de credite le prezentau bancilor.

Dosarul Luminita Marin

Cercetarile vor continua intr-un dosar distinct de cel dedus judecatii fata de modul ilegal de creditare a celor cinci societati comerciale care constituie debitorul unic "Luminita Marin" din judetul Valcea pentru stabilirea tuturor imprejurarilor in care a devenit posibila acordarea, in perioada decembrie 2002 - aprilie 2003, a unor credite in valoare de 1.731 miliarde de lei (173,1 milioane de lei noi), de catre BCR Novaci, in conditiile in care "Centrala" suspendase intreaga activitate de creditare, precum si a tuturor persoanelor implicate, functionari bancari si reprezentanti de firme.
Procurorii anticuroptie precizeaza ca investigatiile in acest dosar au fost realizate ca urmare a bunei colaborari cu Directiile de supraveghere, de control intern si juridica din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, conducerile BCR, RIB si Banca Romaneasca SA, precum si cu Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Garda Financiara si organele de control financiar de la nivel central si din judetele Valcea si Gorj.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.