O suta de localitati din 10 judete au fost inundate si 1700 de gospodarii au fost distruse. A fost declarata starea de necesitate, in sprijinul sinistratilor intervenind jandarmii, politistii, militarii si pompierii. Premierul Tariceanu da vina pe pr
O suta de localitati din 10 judete au fost inundate si 1700 de gospodarii au fost distruse. A fost declarata starea de necesitate, in sprijinul sinistratilor intervenind jandarmii, politistii, militarii si pompierii. Premierul Tariceanu da vina pe proasta intretinere a barajelor


Inundatiile fac din nou ravagii. Precipitatiile abundente cazute in ultimele trei zile - precipitatii care au inregistrat un nivel record pentru luna iulie - au afectat aproape o suta de localitati din zece judete. In unele zone, cantitatea de precipitatii a depasit 170 de litri pe metru patrat. Un prim bilant indica aproape 1.700 de gospodarii distruse partial sau total si mii de hectare de teren agricol sub ape. Peste 6.000 de oameni au fost afectati de furia apelor. In judetul Olt a fost declarata stare de alerta. O femeie a murit inecata in casa, iar un copil in varsta de doi ani a fost dat disparut. Aproape 500 de localnici au fost evacuati. Pentru aceasta saptamana, meteorologii anunta ca frontul atmosferic care va intra miercuri, dinspre vest, in tara noastra va aduce noi precipitatii in week-end.
Cea mai grava situatie s-a inregistrat in judetul Olt, unde, ca urmare a ploilor abundente cazute pe raza localitatii Potcoava, sambata seara, in jurul orelor 21.30, s-a produs o fisura la digul Movileni, de pe raul Vedea. Aici, cantitatea de precipitatii a ajuns la 196 de litri pe metru patrat, din care 85 de litri pe metru patrat in mai putin de trei ore.
Circa 250 de sateni din Movileni si Serbanesti au fost, in noaptea de sambata spre duminica, evacuati cu ajutorul a peste o suta de militari din unitati aflate in garnizoanele Craiova, Caracal si Ramnicu-Valcea. Acestia au folosit barci de asalt, o autosanitara, un autotrailer, cinci transportoare amfibii blindate si sapte autocamioane.
Fortele Aeriene erau, ieri, pregatite, sa intervina si cu elicopterele din dotare. In localitatea Greci s-au inregistrat doua victime, ieri, efectuandu-se cercetari pentru stabilirea imprejurarilor in care acestea au murit, dupa cum au precizat reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor. Inundatiile au mai afectat zeci de gospodarii din localitatile Valea Mare, Brebeni, Gavanesti, Baldovinesti, Baleasa, Slatina, Bals, Vulpeni, Calui, Parscoveni, Perieti, Priseca, Dobrun, Iancu Jianu, Soparlita, Balteni, Milcov, Scornicesti, Tatulesti, Corbu, Sarbi, Dragasani-Olt si Icoana.
In aceste zone, jandarmii, politistii, militarii si pompierii au intervenit pentru evacuarea a aproximativ 250 de localnici, aprovizionarea cu alimente si apa a familiilor si pentru salvarea unor bunuri ale acestora. Barajul de la Crampoaia, din apropierea localitatii Brebeni, s-a fisurat.
Un prim bilant mai indica 456 case, 931 anexe gospodaresti si 1.400 de hectare de teren agricol inundate si sase podete distruse.
Premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, s-au deplasat, ieri, in judetul Olt. Acestia au precizat ca in judetul Olt a fost declarata stare de alerta si ca situatia nu este similara cu cea din judetul Timis: ''Nu este, ca in Timis, o mare''. Premierul a declarat ca este multumit de modul in care au actionat autoritatile locale, insa a constatat o intretinere defectuoasa a barajelor: ''Echipamentele care trebuiau tinute in functiune, nu functionau. Unele lucrari hidrotehnice au fost concesionate de la primarii. I-am cerut prefectului de Olt o statistica. Lucrarile nu sunt intretinute. De aceasta data, insa, nu numai proasta exploatare a dus la situatia de acolo, ci si debitele crescute ale apelor''. In acelasi timp, el a spus ca ''la nivel national dotarea cu mijloace de interventie'' este ca si inexistenta.
Pe de alta parte, premierul Tariceanu a subliniat faptul ca pentru judetul Olt nu este nevoie de alocarea de fonduri de la nivel central: ''Numai daca va fi nevoie vom trimite alimente din rezerva de stat. In cazul in care nu va mai ploua, apa s-ar putea retrage in cateva zile''.
In localitatile inundate nu a fost, nici in noaptea de duminica spre luni, curent electric pentru a fi prevenite accidentele. Autoritatile au continuat sa-l caute pe copilul in varsta de doi ani dat disparut.
Ploi abundente si inundatii s-au mai inregistrat si in localitati din judetele Arad, Arges, Caras-Severin, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Teleorman si Valcea. O tanara dintr-o localitate argeseana a fost transportata cu un elicopter la spitalul din Pitesti pentru a naste, ambulanta neavand posibilitatea sa ajunga la domiciliul acesteia din cauza inundatiilor.
In cursul noptii de vineri spre sambata, in Defileul Jiului, circulatia rutiera si feroviara a fost blocata ca urmare a caderilor de pamant, lemne si bolovani de pe versanti.
Tot in noaptea de vineri spre sambata, doi mineri de la Complexul Energetic Rovinari au murit, iar alti doi au fost raniti dupa ce au fost loviti de un fulger in timp ce-si paraseau locurile de munca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.