4 zile in care firmele nu au putut lucra cu bancile, plus o eventuala reactie a persoanelor fizice la iminenta inaspririi creditarii, ar putea crea haos la ghisee pentru cateva zile


Pachetul de masuri pentru temperarea creditar

4 zile in care firmele nu au putut lucra cu bancile, plus o eventuala reactie a persoanelor fizice la iminenta inaspririi creditarii, ar putea crea haos la ghisee pentru cateva zile

Pachetul de masuri pentru temperarea creditarii va fi adoptat de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in primele zece zile din luna iulie, a declarat, vineri, agentiei Mediafax, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Asadar, ne despart numai cateva zile de momentul cand cu acelasi salariu nu ne mai putem califica la creditul pe care ni-l permitem azi. Navala in banci dupa credite accesibile nu e recomandata, avand in vedere ca lucrul cu publicul a fost intrerupt pentru 4 zile, deci automat va fi inghesuiala.
Chiar daca guvernatorul Isarescu a asemanat perioada nebancara a denominarii cu cea nebancara de Craciun, lucrurile stau putin altfel. In sensul ca, de Craciun, majoritatea agentilor economici isi opresc activitatea, pe cand acum au fost nevoiti sa lucreze doua zile fara sprijin bancar.

Creditul: la noi - nici un sfert din PIB, in UE - un PIB si jumatate

"In nici un caz nu vizam o reducere, vom incerca doar sa temperam cresterea, mai ales la creditele in valuta", a explicat Isarescu. Nici nu s-ar putea altfel, atata timp cat puterea de cumparare este inca la un nivel extrem de scazut. In plus, Romania are un nivel al creditului este de-a dreptul hilar prin comparatie cu cele din UE sau din jur.
Creditul neguvernamental in Romania reprezinta sub 20% din PIB, pe cand in celelalte tari, est-europene, admise in UE acesta este de peste 50%, iar in tarile UE el ajunge pana la 160 %.
Una dintre propunerile de modificare stabileste o limita pentru serviciul total al datoriei aferente unui client persoana fizica la 40% din veniturile acestuia. Astfel spus, ratele lunare la toate imprumuturile atrase de o persoana nu pot depasi 40% din nivelul salariului. Sefii bancilor comerciale s-au opus unei astfel de restrictii.
Guvernatorul BNR a afirmat, recent, ca adoptarea unor masuri pentru temperarea creditului in valuta este inevitabila, in conditiile in care povara pentru limitarea deficitelor externe trebuie impartita in cadrul unui mix de politici economice. Decizia bancii centrale raspunde solicitarii Fondului Monetar International, ingrijorarile pornind de la cresterea cu 64% a imprumuturilor in valuta acordate in perioada mai 2004 - mai 2005.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.