Pentru a ajuta nevazatorii sa se deplaseze prin oras fara sa fie nevoiti sa intrebe care este drumul cel bun, cercetatorii greci de la Universitatea din Salonic (nord) pun la punct un program informatic pilot care utilizeaza ghidarea prin satelit (GP
Pentru a ajuta nevazatorii sa se deplaseze prin oras fara sa fie nevoiti sa intrebe care este drumul cel bun, cercetatorii greci de la Universitatea din Salonic (nord) pun la punct un program informatic pilot care utilizeaza ghidarea prin satelit (GPS). Obiectivul proiectului, care trebuie sa dureze 19 luni, vizeaza dotarea utilizatorilor, nevazatori sau doar cu probleme de vedere, cu un mic calculator de buzunar care sa transmita vocal datele provenite de la sateliti GPS, a explicat initiatorul sau, Stavros Panas, directorul laboratorului de telecomunicatii al universitatii. Utilizatorul, care va alege locul unde vrea sa se deplaseze, va fi ghidat de pe o strada pe alta sau in transportul in comun, va fi informat despre culorile semaforului si chiar in legatura cu anumite evenimente previzibile, a adaugat Panas.
Botezat "SmartEyes", proiectul, care a primat in 2004 in cadrul concursului international de inovatii organizat de Microsoft, va fi testat intr-un an pe 150 de voluntari la Atena si la Salonic, a precizat initiatorul proiectului.
"Este mai bun decat cainele pentru ca acesta nu poate sa-si conduca stapanul pe trasee necunoscute, insa el nu va inlocui bastonul alb, indispensabil pentru a repera obstacolele neprevazute", a afirmat Panas, adaugand ca pretul produsului final ar urma sa fie in jur de 500 de euro. in cazul in care experimentul va reusi, este posibil ca si casele de asigurari din Grecia sa suporte o parte din acest cost.
Proiectul, cu un buget de 450.000 de euro, beneficiaza de sustinerea Microsoft, a operatorului grec de telefonie mobila Cosmote, si a societatii de cartografie Geomatics. Pentru a putea arata directia corecta, calculatorul de buzunar va fi dotat cu harta in amanunt a orasului respectiv, iar satelitul va identifica in fiecare clipa locul in care se afla utilizatorul, dandu-i cele mai bune indicatii. Laboratorul condus de Panas lucreaza de asemenea si la un alt sistem, de data aceasta destinat surzilor, pentru a transcrie vocea in limbajul semnelor.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.