Bucurestenii se dau la heroina, ardelenii prefera LSD. Politistii de la Crima Organizata vor sa schimbe Legea antidrog. Cel care consuma droguri nu vrea sa ajunga in inchisoare, este declarat consumator dependent, adica bolnav, si va ajunge la spital

Bucurestenii se dau la heroina, ardelenii prefera LSD. Politistii de la Crima Organizata vor sa schimbe Legea antidrog. Cel care consuma droguri nu vrea sa ajunga in inchisoare, este declarat consumator dependent, adica bolnav, si va ajunge la spital. La consumul de alcool, situatia se inverseaza. Cea mai afectata zona este Moldova (92,5%)

Desi lucrurile se indreapta catre normalitate, in ultimii doi ani, in tara noastra, consumul de droguri este in crestere, in timp ce varsta celor care au cazut in aceasta patima a scazut dramatic, ajungand chiar la 13 ani. Primul studiu la nivel national, realizat de Agentia Nationala Antidrog (ANA), cu finantare de la Banca Mondiala, a fost facut public, ieri, si evidentiaza o realitate crunta. Romanii consuma droguri de toate felurile si beau pana cad sub masa.
"Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene desfasoara, la minimum trei ani, astfel de studii la nivel national pentru a avea o evidenta cat mai clara si informatii de ultima ora referitoare la consumul de droguri si la consumatori", a declarat chestor-sef Pavel Abraham, presedintele ANA, adaugand ca aceasta analiza este considerata a fi un indicator-cheie in evaluarea situatiei din Romania. Studiul a fost efectuat pe un esantion de 3.500 de persoane, cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani, chestionate in legatura cu consumul de droguri, de alcool si de tutun. Peste jumatate din populatia intervievata a identificat drogurile ilegale: canabis - 77,9%, cocaina - 89%, ecstasy - 57,6%, heroina - 91,1% si solventi - 53,7%. Desi s-au inregistrat putine cazuri, datele putand fi considerate doar orientative, studiul a dat la iveala faptul ca in Bucuresti exista cei mai multi consumatori de canabis - 3,8%, in Transilvania - 2,8% si in Oltenia - 0,6%. Si in cazul cocainei, Capitala se afla tot pe primul loc - 1,9%, Muntenia - 0,7% si Oltenia - 0,3%. Populatia din Bucuresti prezinta o prevalenta a consumului de heroina de-a lungul vietii de 1%, urmata de Moldova - 0,3% si Muntenia - 0,1%. Singura regiune in care se consuma LSD este Transilvania. Drogurile ilegale, accesibile ca pret oricui doreste sa incerce senzatii tari, sunt consumate predominant de tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. Jumatate dintre subiectii intervievati considera consumatorul de droguri mai mult ca o persoana bolnava (50,2%) decat ca pe un infractor (5,3%), in timp ce consumul este incriminat intr-un procent de 49%.

Puscarie sau recuperare

"Armonizarea legislatiei romanesti privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri a reprezentat o prioritate pentru Agentie, iar proiectul de modificare a Legii 143/2000 a avut drept scop reconsiderarea pozitiei fata de consumatorul de stupefiante", a precizat chestorul Abraham. Prin noul act normativ s-a creat posibilitatea includerii consumatorului de droguri, cu acordul sau, intr-un program integrat de asistenta care cuprinde servicii medicale, psihologice si sociale.
Concret, daca cel care consuma droguri nu vrea sa ajunga in inchisoare, este declarat consumator dependent, adica bolnav, si va ajunge la spital. In cadrul unui program de recuperare, sub stricta supraveghere, cel in cauza va urma un tratament complex pentru refacere si renuntare la droguri.
In acelasi studiu, in valoare de aproape o suta de mii de euro, realizat in premiera in tara noastra, consumul de alcool si tutun a fost asimilat categoriilor de droguri. 62% dintre persoanele chestionate, cu varste intre 25 si 34 ani, au recunoscut ca au fumat cel putin o data in viata, cele mai multe dintre ele aflandu-se in Bucuresti. La consumul de alcool, situatia se inverseaza putin, pentru ca cea mai afectata zona este Moldova (92,5%).
Prevalenta consumului excesiv de bauturi este mai mare la populatia de sex masculin, 66% dintre barbati declarand ca au experimentat aceasta stare, si numai 18% dintre femei au recunoscut ca s-au imbatat vreodata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.