Trecerea sistemului de asigurari din gestiunea statului in sfera privata, cresterea transparentei si schimbarea mentalitatii romanilor sunt factori care ar putea creste performantele pietei, potrivit participantilor la un seminar organizat, ieri, de
Trecerea sistemului de asigurari din gestiunea statului in sfera privata, cresterea transparentei si schimbarea mentalitatii romanilor sunt factori care ar putea creste performantele pietei, potrivit participantilor la un seminar organizat, ieri, de Ziarul Financiar.
"In Romania statul s-a nascut birocratic. Singurul mod de a lupta impotriva birocratiei si coruptiei este dezvoltarea pietei, astfel incat populatia sa nu mai aiba contact direct cu institutiile. Daca sistemele de asigurari vor fi gestionate privat vor deveni mai performante", a declarat presedintele Comisiei de Buget-Finante din Senat, Varujan Vosganian.
El a adaugat ca pentru romani "timpul se vede mai bine pe cadranul ceasului decat pe calendar", pentru ca nu privesc in perspectiva.
"Trebuie sa fortam mentalitatile, sa-i obligam pe romani sa se asigure, dar intr-o acceptiune stimulativa, nu constrangatoare", a afirmat Vosganian.
El a apreciat ca aceasta stimulare poate fi realizata prin asocierea asigurarilor de viata cu sistemul de creditare. "Populatia trebuie sa incheie asigurari de viata pentru a avea acces la un credit, in virtutea managementului riscului. Astfel, se vor putea dezvolta impreuna piata bancara si cea a asigurarilor. Intr-o societate performanta trebuie sa se realizeze o repartizare cat mai echitabila intre partenerii sociali a efectelor producerii riscului", a mai spus Vosganian. La randul sau, Bram Boon, directorul general al ING Asigurari de Viata, a precizat ca romanii trebuie sa devina mai responsabili si sa-si incheie polite, prioritatea fiind asigurarea vietii.
"Produsele de asigurare cu componenta de protectie reprezinta o solutie buna, viabila si eficienta pentru deficitul enorm de protectie care exista pe piata din Romania, dar oamenii trebuie sa devina mai responsabili. Pentru aceasta este nevoie de o schimbare a mentalitatii, cresterea transparentei sistemului care va duce la mai multa incredere, precum si de eforturi comune la nivelul industriei intre autoritati si asiguratori", a mai spus oficialul ING.
El a adaugat ca trecerea sistemului de asigurari si de pensii in sfera privata este o tendinta care este sustinuta de sistemul legislativ din Romania, in acest moment.
Presedintele Comisiei de Buget-Finate a precizat ca Romania nu va fi un stat capitalist in adevaratul sens al cuvantului pana cand sistemul de asigurari sociale si de sanatate nu vor fi trecute in sectorul privat.
"In Romania, statul este inca principalul gestionar al sistemului asigurarilor sociale si de sanatate. Pana cand acestea nu vor tine de sectorul privat, piata asigurarilor nu va avea decat o pozitie marginala", a opinat Vosganian.
El a apreciat ca dupa ce se va realiza transferul in sfera privata, sistemul de pensii si de sanatate ar putea sa ajunga la o pondere de 70-80% din piata asigurarilor.
"Asigurarile de viata mixte si pensiile optionale private trebuie sa fie incluse in aceeasi categorie de instrumente financiare si sa aiba acelasi tratament fiscal. Acest aspect va fi clarificat in legislatia pensiilor optionale adiministrate privat, care va fi discutata in toamna in Parlament", a mai spus Vosganian. Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a exprimat o idee similara, apreciind ca tratamentul fiscal in cazul asigurarilor de viata trebuie sa fie acelasi ca in cazul contributiilor pentru pensii private, fiind necesara o acomodare a produselor de asigurare la produsele de pensii.
Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetari de piata Synovate, cel mai mare potential il are asigurarea cu componeneta de pensie suplimentara, urmata de asigurarile de sanatate, foarte multi respondenti intentionand sa achizitioneze o astfel de polita in viitor.
Din analiza reiese faptul ca, in Romania, asigurarea de viata este un lux si nu este inca un concept relevant la nivel de cultura.
Alte concluzii ale studiului se refera la faptul ca tinerii sunt mult mai dispusi sa utilizeze produse de asigurari de viata, iar pe regiuni geografice in Oltenia si Transilvania exista o inclinatie spre acest sector.
Conform cercetarii, unu din doi respondenti are intentia de a incheia o asigurare de viata in viitor, motivele principale de respingere fiind lipsa resurselor financiare si neconstientizarea nevoii de protectie.
Potrivit datelor CSA, la sfarsitul anului 2004 erau in vigoare 4.596.782 contracte de asigurari de viata, in urcare cu 11,7%, comparativ cu anul 2003.
Dintre acestea, 1.076.642 de contracte au fost incheiate in cursul anului, in scadere cu 10,6% fata de 2003.
Valoarea primelor brute subscrise a fost, anul trecut, de 7.460,2 miliarde de lei, in crestere cu 20,3% comparativ cu nivelul consemnat in 2003.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.