Praful e de doua degete pe cartile din biblioteca parintilor pentru ca pe elevi ii intereseaza jocurile, filmele de actiune si in mod deosebit muzica "rebela".
Institutul de stiinte ale Educatiei (ISE) a studiat preferintele elevilor, iar rez
Praful e de doua degete pe cartile din biblioteca parintilor pentru ca pe elevi ii intereseaza jocurile, filmele de actiune si in mod deosebit muzica "rebela".
Institutul de stiinte ale Educatiei (ISE) a studiat preferintele elevilor, iar rezultatele sunt ingrijoratoare. Din raspunsurile date de un esantion reprezentativ de elevi rezulta ca 36% din ei nu pun mana pe vreo carte intreg anul, chiar si in perioada tezelor sau examenelor. Alti 36% din scolari au spus ca citesc o carte, maximum doua, doar pentru ca ii "obliga" profesorii. Abia 11% din cei intrebati au declarat ca citesc in medie o carte pe luna.
Dar lista cartilor deschise e foarte "usoara" - romane de dragoste, politiste, aventuri - literatura "clasica" sau contemporana ori stiintifica fiind la coada preferintelor scolarilor, considerate o corvoada. Preferintele lor se indreapta spre fictiune. Cercetatorii ISE cred ca elevii citesc astfel de carti pentru "a evada din tensiunea sau cenusiul vietii cotidiene" sau pentru a gasi raspunsuri la problemele varstei, intr-un limbaj accesibil si atractiv. De regula, astfel de carti circula din mana in mana printre colegii de clasa.
Dincolo de "profesia de elev", 50% dintre cei chestionati au raspuns ca se distreaza cel putin 4-5 ore pe zi si nici nu se mai gandesc la temele "pentru acasa". Daca nu au bani, se uita la televizor sau stau "pe net", in nici un caz pe subiecte "prea grele", ci jocuri, concursuri, filme, sport. Aproape doua treimi dintre elevii chestionati spun ca lasa oricand cartea pentru emisiunile cu si despre trupe de muzica tanara, rap sau hip-hop, jumatate dintre scolari asculta oricand, cu mare placere, manele.
Una peste alta, cel putin 100 de minute sunt petrecute in fata televizorului si alte doua ore cu prietenii.
in ceea ce priveste sexul elevii spun ca nu este un subiect pe care pot sa-l discute la scoala sau cu parintii, asa ca ei cauta "informatii" la televizor, in carti si reviste "specializate" si, bineinteles, pe Internet.
Fetele au si ele lectura preferata: revistele care le "invata" sa fie cool, sa-si cultive feminitatea, sa se imbrace "trandy" si mai ales cum pot cuceri barbatii, cum sa devina independente. Surprinzator, o multime dintre scolarite citesc si publicatii pentru doamne, semn pentru cercetatori ca le intereseaza si un succes in viitor.
Florin, 15 ani: Eu citesc, in medie 10 carti pe luna, de regula imprumutate de la colegi sau prieteni. Pe Internet caut mai ales referate care m-ar putea ajuta la scoala, dar si jocuri".
stefan, 15 ani: "si eu imprumut carti de la prieteni, cam asta e metoda: din mana in mana. Tocmai am terminat "Padurea spanzuratilor", nu mi-a cerut nimeni. Citesc cam 5 carti pe luna, mai multe romane".
Vlad, 15 ani: "Reusesc sa citesc cel mult doua carti pe luna, majoritatea obligatorii la scoala. in schimb, imi place mult sa navighez pe Internet. in vacanta stau si 10 ore pe zi la calculator".
Ana Maria, 15 ani: "Am terminat un roman clasic, recomandat de profesori, dar prefer cartile mai vesele, in special umorul englezesc. Sa nu radeti, dar eu sunt pasionata de Fizica si de aceea citesc carti din acest domeniu".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.