Azi se petrece cel mai interesant moment al actualei sesiuni parlamentare. Cu doar o saptamana inainte de finalul sesiunii, Guvernul Tariceanu da cel mai important examen de la preluarea puterii: motiunea de cenzura depusa de PSD.
O motiune m

Azi se petrece cel mai interesant moment al actualei sesiuni parlamentare. Cu doar o saptamana inainte de finalul sesiunii, Guvernul Tariceanu da cel mai important examen de la preluarea puterii: motiunea de cenzura depusa de PSD.
O motiune mai mult provocata de asumarea raspunderii Executivului pe pachetele legislative privind proprietatea si reforma justitiei decat de dorinta PSD de a demite Guvernul. Lucru evident daca tinem seama ca, potrivit sondajelor, in acest moment, catre PSD se indreapta doar 30 la suta din intentiile de vot iar Alianta PNL-PD este creditata cu 50 la suta, procente care le-ar permite sa guverneze singuri.
Acesta este si motivul principal pentru care reprezentantii puterii au declarat in ultima vreme ca nu au emotii la acest examen major. In favoarea motiunii vor vota doar pesedistii si peremistii. Insa nici acestia din urma nu au nici un interes sa demita Guvernul pentru ca si ei stau foarte prost in sondaje, partidul lui Vadim Tudor fiind creditat cu doar 8 procente din intentiile de vot si in plina reorganizare dupa desprinderea aripii Ciontu.
Un alt argument este si faptul ca votul va fi unul secret, cu bile, asa ca este greu de crezut ca parlamentarii vor vota pentru aceasta motiune, vot care ar putea sa devina, asa cum spunea Emil Boc, "un pasaport pentru anticipate". Anticipate care ar insemna pentru multi senatori si deputati parasirea fotoliilor parlamentare la doar sase luni de la instalare, riscand astfel sa nu mai fie alesi.

"Nici o fisura in sustinerea Guvernului"

In ultimele zile au fost insa si voci, in special din PSD, care au sugerat ca vor exista voturi in favoarea motiunii din randul coalitiei de la putere, mai exact de la PD. Unul din sustinatorii acestei versiuni este vicepresedintele PSD Codrin Stefanescu, el spunand ca principalul motiv pentru un asemenea gest este miza alegerilor anticipate. "In acest sens, sunt aruncati in derizoriu partenerii de coalitie - UDMR si Partidul Conservator - si lasat in ofsaid PNL", spune Stefanescu. Acelasi lucru l-a sugerat luni si Mircea Geoana, el afirmand ca exista si parlamentari tentati sa provoace o instabilitate politica pe baza motiunii de cenzura a PSD.
O varianta improbabila daca tinem seama ca pana si presedintele Traian Basescu, la un moment dat cel mai infocat partizan al unui scrutin prematur, a renuntat la aceasta idee. Mai ales ca daca democratii vor pune mana la daramarea Guvernului, acest lucru va deveni evident, chiar daca votul este unul secret si ar avea de pierdut din cauza periclitarii integrarii europene a Romaniei. Ei vor fi principalii suspecti pentru ca PNL n-ar avea nici un interes sa demita un guvern condus de un liberal, Partidul Conservator este mult sub marja de eroare, iar UDMR n-ar avea nimic de pierdut, dar nici de castigat in caz de anticipate pentru ca ei obtin la alegeri cam acelasi procent.
De altfel, si presedintele democrat a respins aceasta idee, el spunand ca "este doar o dorinta a lui Adrian Nastase, dar care nu se va implini" si ca nu exista "nici o fisura in sustinerea Guvernului in fata Parlamentului."

21 de pagini de acuzatii

Motiunea, semnata de 133 de senatori si deputati PSD si intitulata pompos "Dictatura si incompetenta Guvernului impotriva integrarii europene a Romaniei" are 21 de pagini, pline cu acuze la adresa actualei puteri.
Extinderea textului le-a dat si batai de cap pesedistilor, pentru ca senatorului Dan Mircea Popescui-a luat, luni, o ora si jumatate sa o citeasca, timp in care parlamentarii din sala au dat semne vadite de plictiseala. Documentul are 13 puncte si prezinta, potrivit semnatarilor, consecintele negative pe care le va genera in societatea romaneasca pachetul de legi propus de Guvern.
Conform PSD, modificarile aduse legilor de organizare a sistemului judiciar au fost gandite pentru a deschide cai pentru o influenta politica directa si indirecta in justitie. Totodata, social-democratii considera ca Ministerul Justitiei incalca obligatiile asumate de Romania in negocierile cu Uniunea Europeana.
Sfidand Parlamentul, atat Guvernul, cat si presedintele Basescu doresc fie sa-i diminueze rolul impingand tara spre autoritarism, fie sa il oblige a reactiona si a provoca demisia Guvernului spre a justifica astfel alegeri anticipate.
Potrivit semnatarilor documentului, pachetul de legi pe care Executivul si-a angajat raspunderea este expresia unui targ politic intre partidele componente ale coalitiei majoritare.
"Prin acest targ politic, PNL urmareste satisfacerea intereselor clientelei sale, PD vizeaza intarirea tendintei autoritariste a presedintelui Traian Basescu prin subordonarea justitiei, in timp ce UDMR accepta sa sprijine aceste masuri in schimbul adoptarii legii minoritatilor nationale", afirma social-democratii.

PNL acuza PSD de ipocrizie si perfidie

Liderul grupului liberal din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, a declarat ieri, in plen, ca ipocrizia si perfidia sunt cele doua caracteristici principale ale semnatarilor motiunii de cenzura depuse de PSD. In opinia lui Nicolaescu, motiunea este o incercare a social-democratilor de a manipula opinia publica si de a crea o imagine defavorabila actualei guvernari in pragul integrarii europene, criticand chiar masuri cerute de UE. Titlul corect al motiunii, potrivit lui Nicolaescu, ar fi fost "Dictatura si incompetenta Guvernului Adrian Nastase", dar probabil ca atunci nu s-ar mai fi putut numi motiune de cenzura, ci "realitatea cruda a guvernarii precedente".
Si presedintele Basescu a tinut sa-si spuna parerea despre acest eveniment. El a declarat ca nu ii este "frica" de motiunea de cenzura depusa la Parlament de PSD pe marginea pachetului legislativ privind justitia si proprietatea. "E doar un exercitiu, nici macar oratoric complet, al PSD. Ei au deocamdata mari probleme cu coruptia din interiorul lor, pe care trebuie s-o scoata la lumina, sa-si elimine balastul din interiorul partidului. Pana la a schimba un guvern, e cale lunga", a spus seful statului, intr-un interviu acordat postului Radio France International.

10 motiuni in 15 ani

Guvernul condus de Calin Popescu-Tariceanu se confrunta cu prima motiune de cenzura, la sase luni de la investirea sa in Parlament, pe 28 decembrie 2004, aceasta fiind cea de-a 10-a motiune din ultimii 15 ani. Nici una n-a trecut, asa ca actualul Guvern are de partea sa si palmaresul infruntarilor putere-opozitie. "Campion" la acest capitol este Nicolae Vacaroiu, al carui Guvern a infruntat patru motiuni. El este urmat in acest clasament de Radu Vasile si Adrian Nastase, cu cate doua motiuni, si de Victor Ciorbea, care a avut de infruntat una singura. Ca si motiunea de azi, mai toate motiunile au avut titluri care se voiau socante, dar care nu fac decat sa starneasca zambete. "Stoparea privatizarii, scaderea nivelului de trai, manifestatia de protest de la Resita", "Frigul si Foamea" sau "Mafia sufoca Romania; Coruptia PSD saraceste Romania" sunt doar trei exemple in acest sens.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.