Precipitatiile din primele zece zile ale lunii iunie au afectat 12 judete, 95 de localitati, aproape 250 de case, mai mult de 4500 de hectare teren agricol, circa 81 de poduri si un cimitir. In judetul Suceava a fost consemnat si decesul unei persoan
Precipitatiile din primele zece zile ale lunii iunie au afectat 12 judete, 95 de localitati, aproape 250 de case, mai mult de 4500 de hectare teren agricol, circa 81 de poduri si un cimitir. In judetul Suceava a fost consemnat si decesul unei persoane, in urma descarcarilor electrice. Premierul Calin Popescu Tariceanu a convocat, ieri, o teleconferinta cu autoritatile locale din judete, pentru a evalua situatia pagubelor produse de fenomenele hidro meteorologice inregistrate in perioada 1-10 iunie 2005. Din datele prezentate a rezultat ca judetele Arges, Alba, Bihor, Olt, Suceava, Valcea, Timis si Satu Mare sunt cele mai afectate de ploile torentiale din ultimele zile, valoarea pagubelor nefiind deocamdata estimata in totalitate. In judetul Arges, precipitatiile abundente au afectat 26 de localitati, pagubele fiind exemplificate prin cele 102 case avariate, 358 hectare teren arabil inundat si circa 30 poduri si podete afectate. In judetul Bihor au fost avariate zece case si 23 de anexe gospodaresti, peste 350 hectare teren agricol si fanete fiind inundate. In cele 13 localitati afectate de ploile din judetul Alba au fost avariate zece case, 306 hectare teren agricol si 24 de poduri si podete, 40 de gospodarii fiind izolate. In judetul Olt, precipitatiile abundente au afectat 560 de case din 28 de localitati, cinci locuinte fiind in pericol de prabusire. La acestea se adauga circa 3000 de hectare teren agricol si pasuni inundate si 13 poduri si podete avariate. In judetul Suceava, alunecarile de teren au afectat 15 locuinte din 17 localitati si 16 poduri si podete, alte 1300 hectare de teren agricol fiind inunate. In judetul Valcea, numarul caselor afectate de inundatii se cifreaza la aproximativ 30, dintre care opt sunt in pericol de prabusire. La cele 129 hectare teren agricol inundat si 20 poduri si podete afectate se adauga cimitirul din localitatea Olanesti, in pericol de surpare. Inundatiile au continuat si in judetul Timis, unde, de la inceputul lunii, au fost afectate 30 de case din trei localitati, 23 poduri si podete si 200 hectare teren agricol. In judetul Satu Mare au fost distruse doua case din chirpici si 400 hectare fanete, cinci familii de rromi fiind evacuate din locuinte si mutate intr-o scoala din Tasnad. Ministerul Agriculturii a lansat un apel la prefecturi pentru comunicarea exacta a situatiei din teren, in conditiile in care s-a solicitat realocarea unor fonduri SAPARD destinate proiectelor de infrastructura. De asemenea, primul-ministru a cerut comunicarea permanenta a datelor din teritoriu, astfel incat Ministerul Administratiei si Internelor sa poata face centralizarea acestor.
110 milioane euro pentru case si infrastructura
Guvernul va aloca 4000 de miliarde de lei (circa 110 milioane de euro), prin rectificarea bugetului pe acest an, pentru lucrarile de reconstructie a caselor si de refacere a infrastructurii rutiere si feroviare afectate de inundatii, a afirmat, joi seara, la TVR, premierul Calin Popescu Tariceanu. In ceea ce priveste fondurile necesare dotarii autoritatilor cu echipamente pentru situatii de urgenta, acestea vor fi asigurate prin contractarea unor credite externe. (C.S., C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.