Guvernul a adoptat in sedinta de joi Strategia de comunicare interna si externa privind integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Documentul a fost elaborat la initiativa Agentiei pentru Strategii Guvernamentale si reuneste peste 200 de proiecte prop
Guvernul a adoptat in sedinta de joi Strategia de comunicare interna si externa privind integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Documentul a fost elaborat la initiativa Agentiei pentru Strategii Guvernamentale si reuneste peste 200 de proiecte propuse de un numar de 37 de institutii publice in cadrul unui comitet interministerial special constituit. Potrivit lui Valeriu Turcan, presedintele Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, documentul echivaleaza cu un semnal politic pe care Guvernul Romaniei il da, anume ca rolul comunicarii este crucial pentru finalizarea cu succes a procesului de integrare. Strategia marcheaza lansarea unui efort de comunicare si informare care va trebui sa continue pana la aderare, dar si dupa momentul 1 ianuarie 2007. In plan intern, scopul strategiei este acela de a duce la intensificarea comunicarii atat in ceea ce priveste beneficiile, cat si in ceea ce priveste obligatiile si costurile pe care le implica procesul de integrare.
Principalii responsabili sunt Ministerul Integrarii Europene, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii si Ministerul Mediului, alaturi de Agentia pentru Strategii Guvernamentale, insarcinata cu monitorizarea implementarii strategiei. Prin document, fiecare institutie publica care a participat la elaborarea strategiei se angajeaza sa intensifice actiunile de informare si comunicare privind standardele de atins in domenii precum agricultura, mediul, concurenta.
In plan extern, accentul cade pe activitatile de diplomatie publica si culturala initiate de catre Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii si Institutul Cultural Roman. Activitatile desfasurate in spatiul Uniunii Europene vor avea drept obiective principale informarea cu privire la progresele Romaniei pe calea indeplinirii angajamentelor asumate in cursul procesului de negociere, precum si accentuarea contributiei romanesti la cultura europeana. Documentul mai precizeaza ca actiunile Guvernului vor fi coordonate cu efortul de comunicare pe teme europene al Presedintiei Romaniei, Delegatiei Comisei Europene in Romania si al organizatiilor neguvernamentale interesate de proiect. Majoritatea proiectelor de comunicare continute de strategie sunt finantate din surse bugetare proprii de catre institutiile care le-au propus. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.