Nici nu s-a instalat bine la conducerea Ministerului Sanatatii, ca ministrul Mircea Cinteza s-a si trezit in fata unui scandal cu iz de coruptie, aflat deja pe masa justitiei. Poate nu i-ar fi dat importanta, antrenat in miscarea greoaie si resemnata
Nici nu s-a instalat bine la conducerea Ministerului Sanatatii, ca ministrul Mircea Cinteza s-a si trezit in fata unui scandal cu iz de coruptie, aflat deja pe masa justitiei. Poate nu i-ar fi dat importanta, antrenat in miscarea greoaie si resemnata a institutiei, unde totul pare de neclintit, daca Tribunalul Bucuresti-Sectia a V-a Civila nu i-ar fi trimis, in Dosarul 627/C/2004, un avertisment care suna asa: "Se va amenda paratul Ministerul Sanatatii, prin reprezentant legal, cu suma de 5 milioane lei, cu titlu executoriu. Se emite adresa catre Ministerul Sanatatii, pentru a ne comunica datele de stare civila si domiciliul ministrului sanatatii Mircea Cinteza". Aflat in proces cu firma Orlando Telecom s.r.l., ministerul refuzase, cinci termene la rand, adica luni de zile, sa prezinte instantei documentele solicitate. Din neglijenta sau deliberat, pentru a nu permite aflarea adevarului. Firma de avocatura angajata de minister a incercat, cu lacrimi in ochi, sa imbuneze instanta si sa ia asupra sa amenda (mai ales in perspectiva unui nou contract de asistenta), dar presedinta Mihaela Coicea a fost inflexibila: ministrul plateste atat timp cat el este capul institutiei.
Litigiul cu dosar impresionant, de mii de file, a inceput pe vremea ministrului Branzan care a semnat un contract pentru achizitionarea a patru autolaboratoare pentru urgente epidemiologice, cu finantare de la Banca Mondiala. Licitatia se facuse, unele avize erau deja date, iar contractul cu firma care a castigat licitatia, Trendalux Limited cu sediul in Cipru, fusese deja semnat. De aici, un hatis intreg de firme intermediare arunca in ceata atat criteriile licitatiei, cat si procesul de productie pentru laboratoarele mobile. In toate insa, apar doua nume: Cristiana Maria Iosif, nelipsita de la licitatiile Ministerului Sanatatii, si Codrin Bernevig, fiul celebrului Cristian Bernevig, fost sef al informatiilor militare, condamnat pentru omor din culpa dupa ce a ucis cinci persoane intr-un accident.
Cronologia anexata la dosarul aflat la Tribunalul Bucuresti arata ca in 2003 Orlando Telecom, firma care produce autolaboratoare, trateaza cu firma Novaintermed, apartinand celor doi patroni, pentru a se prezenta la licitatie. Pentru aceasta, ii pune la dispozitie, pentru dosarul licitatiei, modelul de autolaboratoare MLEE-3500, conforme caietului de sarcini al ministerului. La deschiderea ofertelor, Orlando are surpriza sa constate ca licitantul castigator este firma Trendalux din Cipru, reprezentata de Bernevig. Desi participase cu modelul produs de Orlando Telecom, firma Trendalux (intermediata de Novaintermed) nu-i comunica firmei sa inceapa productia, ci, dimpotriva, incepe un dans prin care sa elimine producatorul. Orlando descopera manevra, someaza Novaintermed si Trendalux care recunosc castigarea licitatiei, dar pun cu totul alte conditii financiare decat cele din contract. De ce intreg balciul? Trendalux vrea sa pape banii Bancii Mondiale importand "un produs romanesc prin Cipru. Trendalux a comandat 4 vehicule din Cipru care s-au transformat in autolaboratoare la Campulung, printr-o alta firma, cu tehnologia copiata de la Orlando", explica Theo Bash, patronul firmei pacalite.
De ce pleaca investitorii
Cetatean american, invatat sa nu se lase, Bash se adreseaza Ambasadei SUA la Bucuresti, Camerei de Comert Romano-americane, Congresului american, comisarului european Olli Rehn, presedintelui Basescu. Pe parcursul intregii afaceri, investitorul se convinge ca e ceva putred la mijloc, iar Ministerul Sanatatii nu este strain de asta. Contractul pentru cele 4 autolaboratoare se ridica la aproape un milion de euro, bani frumosi cu potentiale comisioane de vis. In incercarea de a vedea ce se intampla, patronul Orlando Telecom se adreseaza ministerului pentru a i se pune la dispozitie documentele licitatiei, astfel incat sa se lamureasca asupra situatiei de furt intelectual in privinta modelului de autospeciala castigator. Ministerul, prin directoarea Unitatii de Management al Proiectelor, Carmen Angheluta, refuza de fiecare data. Exasperat, Bash da in judecata Ministerul Sanatatii. Aceeasi conduita o adopta institutia si in instanta, refuzand sa prezinte dosarul complet si documentele care au stat la baza licitatiei. Dialogul cu una dintre avocatele prezente din partea firmei de avocatura angajate pe bani grei, confirma ostilitatea cu care este privit investitorul strain, considerat imposibil si procesoman. Interesul ministerului de a achizitiona un produs bun, corect evaluat, nu transpare nici din dosar, nici din dialogul avut cu diversi responsabili. Asa se face ca, in locul unor laboratoare mobile etanse, bine echipate asa cum cerea caietul de sarcini, ministerul primeste o copie ieftina a modelului propus initial.
Biliardul ministerial
De presupus ca, daca tot a incasat pe nedrept o amenda, ministrul Cinteza va incerca sa descopere cine e de vina pentru toata tevatura. Abia dupa ce a infiintat, cu greu, o Directie de audit, a aflat cate ceva. Directorul Valentin Radu si Comisia de Control infiintata prin Ordinul 214 din martie 2005 s-au apucat sa cerceteze ce se intampla la Unitatea de Management al Proiectelor care a derulat milioane de euro si dolari de la Banca Mondiala si PHARE. Unitate unde directoarea si functionarii erau platiti cu zeci de mii de euro lunar, fiindca regula permitea diurne de 300 dolari pe zi. "Directoarea Carmen Angheluta a refuzat initial sa prezinte documentele la control - se plange seful auditorilor - fiindca se considera intangibila. Venita din Arges de la o circa direct la Minister, spune cui vrea s-o asculte ca e sustinuta de PSD si de serviciile secrete, care or fi acelea". In fine, controlul scoate la iveala un "managemet defectuos" care a dus la sistarea unui imprumut extern BIRD destinat reformei in sectorul sanitar de aproape 8 milioane de dolari, din care nu fusesera cheltuite decat 2,4 miloane. Curtea de Conturi si auditorul extern Lloyd&Touche au confirmat esecul. Bref, o mare brambureala financiara datorata contabilei sefe, Dreve Aurelia, necalificata conform concluziilor Comisiei de control, si directoarei Angheluta. Neclaritati, modificari in organigrama, tranzactii suspecte care saracesc bugetul stramtorat al sanatatii publice lipsindu-l de banii din finantari externe.
Doua palme, cu manusi
Consecintele controlului au fost ... devastatoare: directoarea Angheluta a fost sanctionata prin mutarea la Directia de Integrare, ca ... directoare. N-a plecat cu mana goala, a luat-o si pe contabila Dreve. "Sunt functionari publici, daca le dam afara, castiga in instanta", explica Valentin Radu, directorul Auditului din Ministerul Sanatatii. Cat despre cazul Orlando - Trendalux/Novaintermed, inca nu exista o concluzie, mai dureaza. Suspiciuni de coruptie exista, aflam, dar totul merge cu pasi mici. Compasiunea pentru" saracu' domnu' Ministru" e mai mare, de unde si rugamintea tuturor subalternilor catre presa: "Sa nu scrieti de rau, va rugam frumos!"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.