Producãtorii ºi distribuitorii de medicamente ºi farmaciºtii s-au sãturat de "vorbele goale" ºi "informaþiile vagi" cu care echipa desemnatã de premierul Cãlin Popescu Tãriceanu vine la masa negocieri
Producãtorii ºi distribuitorii de medicamente ºi farmaciºtii s-au sãturat de "vorbele goale" ºi "informaþiile vagi" cu care echipa desemnatã de premierul Cãlin Popescu Tãriceanu vine la masa negocierilor de mai bine de trei sãptãmani. Aceºtia abia aºteaptã noua intalnire de astãzi, despre care ministrul Sãnãtãþii Mircea Cintezã crede cã va fi cea in cadrul cãreia se va semna un protocol privind plata unei pãrþi din datoria totalã de aproape 270 de milioane de euro pe care autoritãþile din Sãnãtate o au la producãtorii ºi distribuitorii de medicamente ºi farmaciºti.
"Astãzi, ministrul Cintezã ºi Nicolae Ivan, secretar de stat in Ministerul Finanþelor Publice trebuie sã ne spunã ce dobandã propun ei sã fie supotatã de noi in urma imprumutului bancar pe care statul roman il va face pentru plata unei pãrþi din datoria pe care o au la noi. De asemenea, aºteptãm sã ne spunã clar ce inseamnã o parte din datorie: 50 sau 60 de milioane de euro. Cand vom incepe exact sã primim aceºti bani? La discuþiile cu noi, membrii echipei ne-au zis cã pe parcursul lunii iulie a.c. vom primi 20 la sutã din valoarea datoriei.... Ulterior, ministrul Cintezã a declarat cã producãtorii ºi distribuitorii de medicamente vor primi 20 la sutã in urmãtoarele sãptãmani ºi 80 la sutã in ianuarie 2006", ne-au declarat reprezentanþii asociaþiilor producãtorilor ºi distribuitorilor de medicamente.
Ei susþin cã nimeni nu are pretenþia, "cum s-ar zice, sã ia banii astãzi", dar vor semna protocolul numai dacã in acesta vor fi specificate exact perioadele in care se vor face plãþile, dobanda ce trebuie suportatã ºi valoarea plãþilor.
"Ultima datã membrii echipei guvernamentale au avansat o dobandã de 6,5 la sutã pe care sã o suportãm noi. Este o dobandã mare. Astãzi, dacã rãmane aceeaºi dobandã, vom propune ca o parte sã o suporte ºi statul roman. Sã vedem la ce inþelegere vom ajunge", ne-au declarat surse autorizate din cadrul Asociaþiei Distribuitorilor ºi Importatorilor de Medicamente. Pe de altã parte, astãzi se va discuta ºi despre situaþia acelor companii care nu vor dori sã plãteascã dobanda ºi, implicit, nu-ºi vor primi datoriile in sãptãmanile urmãtoare: "Probabil, vor exista ºi asemenea companii care nu vor sã primeascã banii acum pentru a nu plãti dobanda, ci vor prefera sã aºteapte panã in ianuarie 2006 pentru a-ºi lua toþi bani, probabil fãrã dobandã. ªi acest aspect trebuie discutat astãzi: in principiu de unde vor fi luaþi banii pentru plãþile din ianuarie 2006, iar dacã atunci se va face tot imprumut de la o bancã sau de la mai multe bãnci, de cine va fi suportatã dobanda?".
In acelaºi timp, reprezentanþii producãtorilor ºi distribuitorilor de medicamente ºi cei ai farmaciºtilor nu cred cã astãzi vor afla ceva despre banca sau bãncilor de la care statul va face imprumutul: "La ultima intalnire secretarul de stat Nicolae Ivan de-a spus cã urmeazã sã trimitã oferte cãtre mai multe bãnci. Totodatã, a zis cã ºi noi putem cãuta ºi propune bãnci de la care statul sã facã imprumutul. Din pãcate, nu putem face acest lucru cãci prima intrebare pe care o adreseazã orice bancã este: ce garanþii oferã statul? La intalnirile de panã acum cu echipa guvernamentalã nu s-a precizat nimic despre acest aspect".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.