12 iunie - ziua cand in anul 1990 a fost adoptata Declaratia privind suveranitatea de stat a Rusiei, este punctul de referinta pentru o etapa cardinala, noua in istoria tarii si a poporului sau care numara multe milioane de locuitori, etapa legata de
12 iunie - ziua cand in anul 1990 a fost adoptata Declaratia privind suveranitatea de stat a Rusiei, este punctul de referinta pentru o etapa cardinala, noua in istoria tarii si a poporului sau care numara multe milioane de locuitori, etapa legata de construirea statului democratic, de drept, de implementare a reformelor economiei de piata. Obiectivele politicii externe si interne al noii Rusii sunt strans legate atat de dorinta fireasca de a asigura conditii decente de viata pentru rusi, cat si de dorinta de a participa intens la crearea unei Europe pasnice si prospere, fara linii de demarcare. O parte integranta a acestei politici o reprezinta statornicirea intre Rusia si Romania a unor relatii stabile si previzibile, dezvoltarea dinamica a colaborarii in diferite domenii.
Dovada convergentei intereselor fundamentale ale tarilor noastre a reprezentat-o semnarea in anul 2003 a Tratatului de prietenie si colaborare dintre Federatia Rusa si Romania. Interesul partilor pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale a fost confirmat si in cadrul vizitei la Moscova a domnului Traian Basescu, presedintele Romaniei, al carei principal rezultat l-a reprezentat stabilirea unor contacte de lucru, examinarea unei sfere largi de probleme intre Vladimir V. Putin, presedintele Rusiei si noul sef al statului roman.
O confirmare a nivelului superior al relatiilor noastre a constitut-o participarea unei delegatii romane reprezentative la manifestarile consacrate sarbatoririi unei date atat de importante pentru istoria mondiala, si anume 60 de ani de la Victoria in Marele Razboi pentru Apararea Patriei. Sosirea la festivitatile de la Moscova a presedintelui Traian Basescu, a fostului Rege Mihai, a veteranilor romani, desfasurarea unor actiuni festive in Romania au constituit o rememorare elocventa a luptei noastre comune impotriva fascismului in etapa finala a razboiului.
Dezvoltarea contactelor ruso-romane la diferite niveluri, inclusiv colaborarea dintre Ministerele Afacerilor Externe din cele doua tari, creeaza o baza sigura pentru extinderea colaborarii politice pe plan bilateral si multilateral. In mod traditional, se dezvolta cu succes in ultimii ani, parteneriatul dintre tarile noastre pe arena mondiala. In mare parte la acest lucru a contribuit si conlucrarea dintre Rusia si Romania in perioada indeplinirii de catre Bucuresti a mandatului de membru nepermanet al CS ONU. De asemenea, se dezvolta colaborarea in cadrul altor importante organizatii internationale si regionale (OSCE, APCE, Organizatiei pentru colaborare economica in Zona Marii Negre, etc.). Ne face placere sa mentionam ca pozitiile noastre in multe probleme de importanta majora ale lumii contemporane sunt apropiate sau coincid.
Rusia acorda o importanta deosebita in politica sa externa, in cadrul structurilor internationale, intensificarii colaborarii in domenii precum transporturile, comunicatiile, energetica, turismul, ocrotirea mediului inconjurator, depasirea consecintelor situatiilor de urgenta, asigurarea securitatii si contracararea noilor provocari si amenintari. Colaboram cu Romania in aceste probleme in cadrul Organizatiei pentru colaborare economica in Zona Marii Negre, "Blackseafor", in alte structuri regionale internationale, unde deja am acumulat suficienta experienta in activitatea noastra comuna.
Energetica
La etapa actuala a relatiilor bilaterale partile acorda o atentie prioritara colaborarii economice.
In acest sens constatam o dinamica pozitiva, care dovedeste existenta unui potential considerabil de colaborare dintre tarile noastre. In anul 2004 volumul de marfuri a crescut cu 13% si a depasit 2,3 miliarde USD. In primul trimestru al anului 2005 acest indicator a atins deja 727 milioane USD.
Un domeniu traditional al intereselor noastre economice il reprezinta energetica: Rusia livreaza in Romania titei, gaze, alti purtatori de energie, iar noi suntem interesati sa dezvoltam in continuare colaborarea in acest domeniu. In acelasi timp este evident ca viitorul colaborarii ruso-romane este legat de extinderea sa si in alte ramuri, de identificarea unor noi forme de conlucrare. Sperantele partilor sunt legate in acest sens in mare parte de cresterea activitatii de investitii. In prezent, firme rusesti, precum "Lukoil", "Mechel", Compania metalurgica de tevi, efectueaza investitii pe scara larga in intreprinderile romanesti, contribuie la modernizarea si dezvoltarea industriei petrochimice, metalurgice si a altor ramuri. Investitorii rusi manifesta interes si in alte directii de perspectiva. Astfel, compania "Rosavtoprom" participa la realizarea proiectului de fabricare la Resita a unei game de autobuze, care, speram sa fie apreciate de beneficiarii romani. Credem ca prin eforturi comune, impreuna cu partea romana vom reusi sa asiguram continuarea fluxului de investitii ruse in Romania, spre binele tarilor noastre.
La randul sau Rusia este dispusa sa sustina abordarea mai intensa si flexibila a mediului de afaceri romanesc fata de dezvoltarea colaborarii economice, inclusiv dintre agentii economici din Federatia Rusa si judetele Romaniei. Fara aceasta este putin probabil ca vom reusi sa rezolvam problema marelui dezechilibru din comertul exterior - in anul 2004 valoarea exportului rus in Romania a fost de 2,2 miliarde USD, in timp ce marfurile romanesti exportate in Rusia au reprezentat doar 121 milioaneUSD.
Sunt convins ca la intensificarea acestei actiuni, de o parte si de cealalta, va contribui eficienta activitatii Comisiei interguvernamentale ruso-romane de colaborare economico-comerciala si tehnico-stiintifica, a carei sedinta urmeaza sa aiba loc la Bucuresti, in iulie a.c., precum si eforturile Camerelor de comert din Rusia si Romania, pentru crearea unui spatiu informational comun, participarea interesata a cercurilor de afaceri din cele doua tari si la alte forumuri.
Apropierea prin cultura
Si Rusia, si Romania au traditii culturale vechi si bogate, iar potentialul pe care il prezinta acest domeniu pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale trebuie sa fie mai bine utilizat. Inbucurator faptul ca treptat sunt reluate schimburile pe linia teatrelor, muzeelor, institutiilor de invatamant si de cercetare din cele doua tari. Cultura rusa trezeste un sincer interes in randul multor reprezentanti ai intelectualitatii romanesti din domeniul artistic. Se extinde si baza contractual-juridica in aceasta sfera. Impreuna cu partenerii romani cautam posibilitati privind crearea unor conditii moderne, mai eficiente pentru dezvoltarea schimburilor culturale si stiintifice ruso-romane. In perioada urmatoare delegatiile vor incepe examinarea Programului de colaborare in sfera culturii si invatamantului pe anii viitori.
In felul acesta se deschid perspective favorabile pentru dezvoltarea pe o linie ascendenta a colaborarii dintre Rusia si Romania, ceea ce va contribui cu siguranta la o mai buna intelegere reciproca si apropiere a popoarelor tarilor noastre.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.