Dezinteresul investitorilor pentru Bursa a continuat si saptamana trecuta, valoarea totala tranzactionata coborand cu peste 32 la suta fata de saptamana precedenta pana la nivelul de 556 miliarde lei. Printre explicatii avem si starea in expectativa

Dezinteresul investitorilor pentru Bursa a continuat si saptamana trecuta, valoarea totala tranzactionata coborand cu peste 32 la suta fata de saptamana precedenta pana la nivelul de 556 miliarde lei. Printre explicatii avem si starea in expectativa dupa semnalele negative venite de pe plan international (votul negativ dat Constitutiei Europene de Franta si Olanda) precum si lipsa informatiilor clare privind metodologia de impozitare a castigului la Bursa.
Schimburile cu actiuni Rompetrol Rafinare Constanta au dominat Bursa, insa media zilnica a valorii transferurilor a coborat catre nivelul de 111 miliarde lei pe sedinta. Toti indicii pietei au avut evolutii nehotarate saptamana trecuta, SIF-urile fiind singurele care au aratat un mic plus. Indicele BET a pierdut 0,77 la suta in saptamana analizata, societatile mai afectate de structura indicelui fiind Rompetrol Rafinare Constanta, pe fondul anchetarii presedintelui companiei. Indicele BET-C a coborat cu 0,09 la suta, piata demonstrand inca o data atat nepasarea, cat si nehotararea fata de actiunile listate la BVB. Indicele BET-FI a avut o usoara apreciere saptamanala de 1,24 la suta, ca urmare a informatiilor privind posibila lansare la privatizare cat mai curand a Bancii Comerciale Romane, insa si acest proces va fi de durata si va avea un efect pozitiv concret asupra
SIF-urilor pe termen mediu si lung dupa ce privatizarea va fi finalizata cu succes si actiunile bancii vor fi prezente pe o piata organizata. Scaderile au cuprins majoritatea emitentilor, 26 de societati suferind scaderi fata de doar 18 care
s-au apreciat. Cei mai fericiti au fost in saptamana curenta actionarii Electroaparataj Bucuresti, cotatia acesteia urcand cu 12,57 la suta, urmata de cea a Alro Slatina, cu un plus de 12,05 la suta, pe fondul anuntarii unei majorari atractive de capital si de actiunile Carbochim Cluj Napoca, cu o apreciere saptamanala de 8,94 la suta.
Aceasta a fost una din cele mai putin lichide saptamani de la Bursa, caracterizata de volatilitati in crestere si de noi minime pe acest an pentru o serie intreaga de blue-chips-uri, cum ar fi Banca Transilvania, SSIF Broker, Rompetrol Rafinare Constanta. Iar daca analizam mai atent structura investitorilor consideram ca de la Bursa autohtona lipsesc investitorii de calibru, piata fiind facuta in principal de speculatori si de investitori mici. La Bursa continua sa se dea semnale negative, atat la nivel macro, prin votul negativ dat de electoratul francez si olandez pentru Constitutia Europeana, cat si la nivel local prin retinerea si ulterior eliberarea lui Dinu Patriciu, presedintele uneia dintre cele mai lichide companii de la cota Bursei, sau prin intarzierile in explicarea metodei clare de impozitare a castigului rezultat din investitiile la Bursa. Toate aceste semnale nefavorabile au facut ca investitorii mari sa stea deoparte pana la clarificarea climatului fiscal si politic, iar in piata sa nu existe suficienti cumparatori, cu toate ca multe cotatii justifica decizii de cumparare prin nivelul bun al indicatorului PER.

Cadere semnificativa pe Rompetrol Rafinare Constanta

Retinerea si apoi eliberarea lui Dinu Patriciu, a facut ca Bursa sa reactioneze in concordanta cu acest eveniment nefavorabil, panica ducand la atingerea unui minim ce s-a apropiat de jumatatea maximului atins in 2005. Astfel, Rompetrol Rafinare Constanta a reusit sa reziste peste nivelul de 650 de lei pe actiune in saptamana curenta, semn bun pentru evolutia ulterioara a acestor titluri. De la un minim saptamanal de 661 de lei pe actiune, titlurile RRC au reusit sa se ridice pe un volum ridicat al schimburilor peste nivelul de 800 de lei pe actiune, atingand un varf la 820 lei pe actiune, in conditiile in care rafinaria a dominat net lichiditatea pietei in saptamana analizata. Valoarea schimburilor cu RRC, cifrata la 123 miliarde lei, a reprezentat circa 22,6 la suta din totalul schimburilor Bursei, rafinaria ocupand prima pozitie in topul lichiditatii pietei.
Analistii de la SSIF Prime Transaction sunt de parere ca in aceasta saptamana am putea asista la o crestere a volumelor pe tranzactiile cu SIF-uri, mai ales ca AVAS va publica anuntul de privatizare al Bancii Comerciale Romane, acestea avand in portofolii actiuni substantiale la banca. De asemenea, este posibil sa mai avem fluctuatii pe titlurile Rompetrol Rafinare Constanta, in functie de datele noi aparute legat de stadiul anchetei asupra managementului rafinariei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.