Printre pasajele Hotararii de Guvern, AOAR atrage atentia asupra primului articol, care permite autoritatii contractante sa poata trece la achizitii publice tinand cont de "anticiparile cu privire la fondurile ce urmeaza a fi alocate prin bugetul anu

Printre pasajele Hotararii de Guvern, AOAR atrage atentia asupra primului articol, care permite autoritatii contractante sa poata trece la achizitii publice tinand cont de "anticiparile cu privire la fondurile ce urmeaza a fi alocate prin bugetul anual, prin luarea in considerare inclusiv a posibilitatii de-a obtine fonduri suplimentare in urma unor eventuale rectificari a bugetului".
Conform asociatiei, o astfel de prevedere favorizeaza incheierea de contracte fara asigurarea fondurilor necesare, precum in cazul medicamentelor si al materialelor medicale, cresterea fara limite a blocajului financiar si deschiderea de noi oportunitati pentru coruptie.
De asemenea, articolul 9 al textului prevede ca autoritatea contractanta sa estimeze valoarea contractului de achizitie publica avand in vedere preturile practicate in mod curent pe piata si luand in considerare, in masura in care acestea pot fi anticipate la momentul estimarii, orice posibile suplimentari sau majorari ale valorii contractului. AOAR sustine ca aceasta prevedere, care nu ia in considerare decat cresteri de preturi, chiar daca BNR sustine ca moneda nationala se va intari constant, prin arbitrariul procedurii pe care o accepta va permite multiplicarea legala a actelor de coruptie.
Tot prin articolul 9 se introduce posibilitatea contractarii de "servicii cu caracter de regularitate".
Organizatia patronala considera ca, printr-o astfel de prevedere, combinata cu posibilitatea incheierii de acte aditionale la contractele incheiate "in cazul in care procedura de negociere cu o singura sursa este aplicata", deschide larg calea abuzurilor si a coruptiei la nivelul autoritatilor publice.

Firmele care primesc ajutoare de stat participa la licitatii

Hotararea mai permite si participarea la licitatia pentru acordarea unor contracte de achizitii publice a firmelor care primesc ajutor de stat "legal" (?!), ceea ce le permite acestora oferirea unor preturi mai mici comparativ cu competitorii care nu au acest avantaj. AOAR atrage atentia, in acest caz, asupra monitorizarii stricte a mediului concurential din Romania de catre Comisia Europeana.
Noua reglementare introduce si conceptul privind "actualizarea si revizuirea pretului contractului de achizitie publica", despre care organizatia patronala sustine ca este "scandalos si o sursa sigura de abuzuri si coruptie, menit sa permita compromiterea intregului mecanism de licitare".
"AOAR cere explicatii publice Ministerului de Finante si Guvernului asupra calendarului vizand aprobarea acestei Hotarari de Guvern, discutarea cu reprezentantii mediului de afaceri fiind organizata dupa ce documentul fusese deja aprobat in Guvern. Consideram ca este o noua dovada a desconsiderarii constante de catre autoritati a dialogului social, in acest caz nemaiputandu-se invoca <> a necesitatii adoptarii unei astfel de reglementari", precizeaza comunicatul AOAR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.