Constructorul digului de la Intorsura Buzaului, afectat de inundatii, este responsabil de situatia creata, alaturi de proiectant, si va trebui sa remedieze deficientele, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Laszlo Borbely, ministrul delegat

Constructorul digului de la Intorsura Buzaului, afectat de inundatii, este responsabil de situatia creata, alaturi de proiectant, si va trebui sa remedieze deficientele, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului.
"Solutia de proiectare nu a fost cea adecvata si nici constructorul nu a respectat ce era in proiect. Vorbim de o lucrare in garantie, terminata in 2004, si constructorul va trebui sa remedieze deficientele", a spus Borbely.
El a amintit ca, in urma inundatiilor, digul s-a surpat, iar apa a patruns in zonele care trebuiau sa fie protejate.
In localitatea mentionata, un dig de aparare construit in 2004 pe malul raului Buzau a fost afectat de ape la inceputul lunii mai. Digul are o lungime de circa 3,5 km si a fost construit din piatra de cariera. In urma viiturilor, in sapte locuri au cazut bolovani, digul fiind distrus pe o lungime de un kilometru.
Lucrarea a fost executata anul trecut de societatea COIS Romania SRL Bucuresti, pe baza unui proiect intocmit de Aquaproiect. Valoarea investitiei se ridica la 33 de miliarde de lei, printr-un program al Bancii Mondiale.

Firma vinovata sustine ca a atras atentia ca proiectul este prost facut

Este cel putin ciudat faptul ca Laszlo Borbely nu a pomenit rolul pe care firma Aquaproiect l-a avut in situatia de la Intorsura Buzaului. Curierul National a semnalat, in numarul sau de ieri, faptul ca Aquaproiect sustine ca nu are nici o vina pentru digul prost facut de la Intorsura Buzaului, cu toate ca proiectul pe baza caruia acesta a fost executat de firma COIS Romania SRL Bucuresti ii apartine.
Constructorul da si el vina pe Aquaproiect, sustinand ca a semnalat de mai multe ori faptul ca proiectul este prost facut.
"Fenomenul de eroziune pronuntata a talvigului a fost semnalat de catre COIS SRL pe parcursul executiei si, in punctul cel mai critic (curba cea mai accentuata) in urma sesizarilor noastre, proiectantul a intocmit o documentatie de consolidare a lucrarilor. Lucrarea a fost realizata si degradarea lucrarilor in acel punct a fost stopata. In momentul de fata se produce acelasi fenomen pe care noi l-am semnalat si in celelalte curbe", a precizat Costin Irimia, arhitect la COIS SRL.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.